fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

jak-przygotowac-jaja-po-benedyktynsku-512x341.jpg

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂

Pawle, jak zrobić takie jajka?

– szybko …  🙂

No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:

  • zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
  • białko ścina się pod wpływem kwasów
  • białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂

 

Dobra, z polskiego na nasze.

Gotujemy 3 jajka poszetowe.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą
  • dodajemy łyżeczkę soli
  • wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
  • doprowadzamy do wrzenia
  • MINIMALIZUJEMY płomień
  • łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
  • rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
  • mieszamy ostrożnie łyżką
  • wybijamy kolejne jajko, mieszamy
  • i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
  • gotujemy 3 minuty
  • wyjmujemy jajka łyżką cedzakową

Uwagi:

  •  dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka

Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂

Pawle, jak zrobić takie jajka?

– szybko …  🙂

No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:

  • zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
  • białko ścina się pod wpływem kwasów
  • białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂

 

Dobra, z polskiego na nasze.

Gotujemy 3 jajka poszetowe.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą
  • dodajemy łyżeczkę soli
  • wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
  • doprowadzamy do wrzenia
  • MINIMALIZUJEMY płomień
  • łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
  • rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
  • mieszamy ostrożnie łyżką
  • wybijamy kolejne jajko, mieszamy
  • i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
  • gotujemy 3 minuty
  • wyjmujemy jajka łyżką cedzakową

Uwagi:

  •  dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka

Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
24 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Jak zrobić makaron z cukinii?

Spiromat W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 6-07-2014

Pobudka 7:20 (w wolny dzień) ale okazało się, że Kris stęsknił się za rodzicami i kazał się przywieźć od dziadków. Kiedy Kris jest w domu rodzice śpią do 6:30, w porywach do 7:30. Młody wstał…

WIĘCEJ >

Dziennik Ajwen – pracowicie…

Ostatnio się zapuściłam z pisaniem paleo-jadłospisów i nie to że mi się nie chce, bardzo mi się chce…. ale… Po urlopie wróciłam kontuzjowana i małoruchawa. W sobotę wieczorem wróciliśmy, w niedzielę cały dzień sprzątanie, ogarnianie,…

WIĘCEJ >