fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

jak-przygotowac-jaja-po-benedyktynsku-512x341.jpg

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂

Pawle, jak zrobić takie jajka?

– szybko …  🙂

No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:

  • zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
  • białko ścina się pod wpływem kwasów
  • białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂

 

Dobra, z polskiego na nasze.

Gotujemy 3 jajka poszetowe.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą
  • dodajemy łyżeczkę soli
  • wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
  • doprowadzamy do wrzenia
  • MINIMALIZUJEMY płomień
  • łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
  • rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
  • mieszamy ostrożnie łyżką
  • wybijamy kolejne jajko, mieszamy
  • i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
  • gotujemy 3 minuty
  • wyjmujemy jajka łyżką cedzakową

Uwagi:

  •  dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka

Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂

Pawle, jak zrobić takie jajka?

– szybko …  🙂

No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:

  • zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
  • białko ścina się pod wpływem kwasów
  • białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂

 

Dobra, z polskiego na nasze.

Gotujemy 3 jajka poszetowe.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą
  • dodajemy łyżeczkę soli
  • wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
  • doprowadzamy do wrzenia
  • MINIMALIZUJEMY płomień
  • łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
  • rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
  • mieszamy ostrożnie łyżką
  • wybijamy kolejne jajko, mieszamy
  • i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
  • gotujemy 3 minuty
  • wyjmujemy jajka łyżką cedzakową

Uwagi:

  •  dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka

Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
24 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo jadłospis 9-07-2014

Środa, dwa dni do urlopu… to już prawie tuż tuż, a jakże wydaje się odległe. Środa to dzień 13h pracy. Pacjenci od 8:00 do 20:00 lub dłużej. Dzisiaj było nieco luźniej bo wakacje i niektórzy…

WIĘCEJ >

Dzięki diecie paleo…

Spadają kilogramy, brak wzdęć, cofa się Hashimoto, PMS jest nieodczuwalny, poprawia się nastrój, poprawia się cera... Prawdziwe historie ludzi na paleo

WIĘCEJ >

Jak zrobić makaron z cukinii?

Spiromat W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały…

WIĘCEJ >

Jak obrać dynię?

Obieranie dyni. Niby proste, a pewnie nie jeden raz zastanawiałeś się jak to zrobić szybko i prosto. Zobacz jak Paweł Jackowski obiera dynię i jakie daje wskazówki. Więcej ciekawych filmów znajdziesz na stronie ajwen.tv! Sezon dyniowy…

WIĘCEJ >