Jak przygotować jaja po benedyktyńsku
Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂
Pawle, jak zrobić takie jajka?
– szybko … 🙂
No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:
- zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
- białko ścina się pod wpływem kwasów
- białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂
Dobra, z polskiego na nasze.
Gotujemy 3 jajka poszetowe.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą
- dodajemy łyżeczkę soli
- wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
- doprowadzamy do wrzenia
- MINIMALIZUJEMY płomień
- łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
- rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
- mieszamy ostrożnie łyżką
- wybijamy kolejne jajko, mieszamy
- i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
- gotujemy 3 minuty
- wyjmujemy jajka łyżką cedzakową
Uwagi:
- dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka
Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂
Pawle, jak zrobić takie jajka?
– szybko … 🙂
No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:
- zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
- białko ścina się pod wpływem kwasów
- białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂
Dobra, z polskiego na nasze.
Gotujemy 3 jajka poszetowe.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą
- dodajemy łyżeczkę soli
- wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
- doprowadzamy do wrzenia
- MINIMALIZUJEMY płomień
- łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
- rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
- mieszamy ostrożnie łyżką
- wybijamy kolejne jajko, mieszamy
- i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
- gotujemy 3 minuty
- wyjmujemy jajka łyżką cedzakową
Uwagi:
- dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka
Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak naostrzyć nóż?
Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…
WIĘCEJ >Jak zrobić makaron z cukinii?
Spiromat W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 6-07-2014
Pobudka 7:20 (w wolny dzień) ale okazało się, że Kris stęsknił się za rodzicami i kazał się przywieźć od dziadków. Kiedy Kris jest w domu rodzice śpią do 6:30, w porywach do 7:30. Młody wstał…
WIĘCEJ >Dziennik Ajwen – pracowicie…
Ostatnio się zapuściłam z pisaniem paleo-jadłospisów i nie to że mi się nie chce, bardzo mi się chce…. ale… Po urlopie wróciłam kontuzjowana i małoruchawa. W sobotę wieczorem wróciliśmy, w niedzielę cały dzień sprzątanie, ogarnianie,…
WIĘCEJ >