logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

jak-przygotowac-jaja-po-benedyktynsku-512x341.jpg

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂

Pawle, jak zrobić takie jajka?

– szybko …  🙂

No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:

  • zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
  • białko ścina się pod wpływem kwasów
  • białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂

 

Dobra, z polskiego na nasze.

Gotujemy 3 jajka poszetowe.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą
  • dodajemy łyżeczkę soli
  • wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
  • doprowadzamy do wrzenia
  • MINIMALIZUJEMY płomień
  • łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
  • rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
  • mieszamy ostrożnie łyżką
  • wybijamy kolejne jajko, mieszamy
  • i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
  • gotujemy 3 minuty
  • wyjmujemy jajka łyżką cedzakową

Uwagi:

  •  dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka

Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Paleo jadłospis 24-07-2014 urlopowo Alpy

Dzisiejszy dzień powitał nas niemal jak każdy czyli chmurami. Ten TransAlp jest wyjątkowo chmurny i deszczowy, rzadko widzimy słońce. Pomimo (…)

WIĘCEJ >

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego część 1

Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 3-08-2014

Dzisiaj mieliśmy jechać w góry w Skalne Miasto, ale było tyle „ale” że zmieniliśmy zdanie. Jak zwykle poszłam spać nad (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl