fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak używać nóż karbowany

Jak używać nóż karbowany

jak-uzywac-noza-karbowanego-512x341.jpg

Karbownik

Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle, że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Jest tego naprawdę wiele. Oprócz nożyków są też tarki, na kuchni nazywa się taką „mandolina”. Czemu tak śmiesznie? Bo jak szybko trzesz warzywo, to jakbyś grał na gitarze/mandolinie :p. Tarki też mają różne nakładki i można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt :D, żeby rodzina i znajomi byli zaskoczeni. Czy po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co oprócz tego, że będzie pyszne, to jeszcze będzie wspaniale wyglądać. Tak między nami, nawet jeśli nie wyjdzie Ci pyszne danie, to chociaż sobie popatrzysz jak ładnie wygląda.

Co to daje?

Zasada jest taka sama, jak przy normalnym krojeniu.

Po pierwsze, szybciej się takie pokrojone warzywa:

  • gotują
  • smażą
  • duszą
  • pieką

Po drugie, łatwiej się gryzie coś co jest pokrojone 🙂

Po trzecie, mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Bajer

Ogólnie takie warzywka, to fajny bajer. Spodoba się wszystkim i małym i dużym. Zwłaszcza z dziećmi może być przydatny. Małe człowieki niespecjalnie lubią warzywa. Jest większa szansa, że zjedzą takie ciekawie wycięte, niż żadne. Takie warzywa też bardzo atrakcyjnie prezentują się w zupie. Rosół może fajnie wyglądać. My jesteśmy z domu nauczeni, że w rosole musi coś pływać i to najlepiej bardzo glutenowego. To będzie ciekawa alternatywa.

Frytki

No i oczywiście jeszcze są  FRYTKI! Kto powiedział, że muszą być z ziemniaków? Oczywiście, jak najbardziej mogą być i będą zdrowsze niż z bistro za rogiem. Ale możemy też zrobić frytki z innych warzyw:

  • pasternaku
  • batata
  • plantana
  • selera

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Karbownik

Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle, że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Jest tego naprawdę wiele. Oprócz nożyków są też tarki, na kuchni nazywa się taką „mandolina”. Czemu tak śmiesznie? Bo jak szybko trzesz warzywo, to jakbyś grał na gitarze/mandolinie :p. Tarki też mają różne nakładki i można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt :D, żeby rodzina i znajomi byli zaskoczeni. Czy po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co oprócz tego, że będzie pyszne, to jeszcze będzie wspaniale wyglądać. Tak między nami, nawet jeśli nie wyjdzie Ci pyszne danie, to chociaż sobie popatrzysz jak ładnie wygląda.

Co to daje?

Zasada jest taka sama, jak przy normalnym krojeniu.

Po pierwsze, szybciej się takie pokrojone warzywa:

  • gotują
  • smażą
  • duszą
  • pieką

Po drugie, łatwiej się gryzie coś co jest pokrojone 🙂

Po trzecie, mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Bajer

Ogólnie takie warzywka, to fajny bajer. Spodoba się wszystkim i małym i dużym. Zwłaszcza z dziećmi może być przydatny. Małe człowieki niespecjalnie lubią warzywa. Jest większa szansa, że zjedzą takie ciekawie wycięte, niż żadne. Takie warzywa też bardzo atrakcyjnie prezentują się w zupie. Rosół może fajnie wyglądać. My jesteśmy z domu nauczeni, że w rosole musi coś pływać i to najlepiej bardzo glutenowego. To będzie ciekawa alternatywa.

Frytki

No i oczywiście jeszcze są  FRYTKI! Kto powiedział, że muszą być z ziemniaków? Oczywiście, jak najbardziej mogą być i będą zdrowsze niż z bistro za rogiem. Ale możemy też zrobić frytki z innych warzyw:

  • pasternaku
  • batata
  • plantana
  • selera

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
21 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak…

WIĘCEJ >

Smoothie: pietruszka, cytryna, mięta

Smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do tego woda żeby dało się rozrobić. Bogactwo witaminy C. Dzięki cytrynie i mięcie – zwiększa się wydzielanie soków trawiennych. Smoothie…

WIĘCEJ >

Jak oczyszczać mięso?

Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to prawidłowo zrobić. Więcej filmów…

WIĘCEJ >

Jak wybrać dobry nóż?

Nóż – najlepszy przyjaciel kucharza Są różne rodzaje noży, tak samo, jak jest od groma firm, które je produkują. Tak naprawdę najistotniejsza jest jedna kwestia. Nóż ma dobrze leżeć w dłoni. Ma być przedłużeniem ręki…

WIĘCEJ >