fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak używać nóż karbowany

Jak używać nóż karbowany

jak-uzywac-noza-karbowanego-512x341.jpg

Karbownik

Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle, że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Jest tego naprawdę wiele. Oprócz nożyków są też tarki, na kuchni nazywa się taką „mandolina”. Czemu tak śmiesznie? Bo jak szybko trzesz warzywo, to jakbyś grał na gitarze/mandolinie :p. Tarki też mają różne nakładki i można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt :D, żeby rodzina i znajomi byli zaskoczeni. Czy po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co oprócz tego, że będzie pyszne, to jeszcze będzie wspaniale wyglądać. Tak między nami, nawet jeśli nie wyjdzie Ci pyszne danie, to chociaż sobie popatrzysz jak ładnie wygląda.

Co to daje?

Zasada jest taka sama, jak przy normalnym krojeniu.

Po pierwsze, szybciej się takie pokrojone warzywa:

  • gotują
  • smażą
  • duszą
  • pieką

Po drugie, łatwiej się gryzie coś co jest pokrojone 🙂

Po trzecie, mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Bajer

Ogólnie takie warzywka, to fajny bajer. Spodoba się wszystkim i małym i dużym. Zwłaszcza z dziećmi może być przydatny. Małe człowieki niespecjalnie lubią warzywa. Jest większa szansa, że zjedzą takie ciekawie wycięte, niż żadne. Takie warzywa też bardzo atrakcyjnie prezentują się w zupie. Rosół może fajnie wyglądać. My jesteśmy z domu nauczeni, że w rosole musi coś pływać i to najlepiej bardzo glutenowego. To będzie ciekawa alternatywa.

Frytki

No i oczywiście jeszcze są  FRYTKI! Kto powiedział, że muszą być z ziemniaków? Oczywiście, jak najbardziej mogą być i będą zdrowsze niż z bistro za rogiem. Ale możemy też zrobić frytki z innych warzyw:

  • pasternaku
  • batata
  • plantana
  • selera

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Karbownik

Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły nóż, tyle, że z dziwnie pofalowanym ostrzem. Jest tego naprawdę wiele. Oprócz nożyków są też tarki, na kuchni nazywa się taką „mandolina”. Czemu tak śmiesznie? Bo jak szybko trzesz warzywo, to jakbyś grał na gitarze/mandolinie :p. Tarki też mają różne nakładki i można regulować grubość tartych warzyw.

Po co to komu?

Żeby żona wpadła w zachwyt :D, żeby rodzina i znajomi byli zaskoczeni. Czy po prostu po to, żeby samemu sobie zrobić coś, co oprócz tego, że będzie pyszne, to jeszcze będzie wspaniale wyglądać. Tak między nami, nawet jeśli nie wyjdzie Ci pyszne danie, to chociaż sobie popatrzysz jak ładnie wygląda.

Co to daje?

Zasada jest taka sama, jak przy normalnym krojeniu.

Po pierwsze, szybciej się takie pokrojone warzywa:

  • gotują
  • smażą
  • duszą
  • pieką

Po drugie, łatwiej się gryzie coś co jest pokrojone 🙂

Po trzecie, mamy już gotowe kąski na talerzu i nie trzeba specjalnie dużo operować nożem.

Bajer

Ogólnie takie warzywka, to fajny bajer. Spodoba się wszystkim i małym i dużym. Zwłaszcza z dziećmi może być przydatny. Małe człowieki niespecjalnie lubią warzywa. Jest większa szansa, że zjedzą takie ciekawie wycięte, niż żadne. Takie warzywa też bardzo atrakcyjnie prezentują się w zupie. Rosół może fajnie wyglądać. My jesteśmy z domu nauczeni, że w rosole musi coś pływać i to najlepiej bardzo glutenowego. To będzie ciekawa alternatywa.

Frytki

No i oczywiście jeszcze są  FRYTKI! Kto powiedział, że muszą być z ziemniaków? Oczywiście, jak najbardziej mogą być i będą zdrowsze niż z bistro za rogiem. Ale możemy też zrobić frytki z innych warzyw:

  • pasternaku
  • batata
  • plantana
  • selera

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
21 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Co zrobić z grasicą

Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił puree z ziemniaków. Mając puree, nie trzeba było robić…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej MUKE

Mleko z maszyny Mleko kokosowe, czy bardziej poprawnie – mleczko kokosowe, genialny zamiennik mleka krowiego. Coś co wszyscy paleożercy uwielbiają. Słowo „mleko”, zarezerwowane jest dla mleka zwierzęcego, a mleczko kokosowe, jest wyciśniętym sokiem z kokosa zmieszanym…

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…

WIĘCEJ >