fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić ryż z kalafiora

Jak zrobić ryż z kalafiora

ryz-z-kalafiora.jpg

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!

Jak zrobić ten banalny dodatek?

Czas wykonania:
około 30 minut

Potrzebny sprzęt:

  • blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Potrzeba na 2 porcje:

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
  • cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
  • miksujemy około 5 sekund
  • przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
  • i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
  • na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę
  • zasmażamy 2-3 minuty
  • dodajemy ryż z kalafiora
  • mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
  • doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • taki „ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
  • możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

Co jeszcze może Cie zainteresować ?

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!

Jak zrobić ten banalny dodatek?

Czas wykonania:
około 30 minut

Potrzebny sprzęt:

  • blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Potrzeba na 2 porcje:

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
  • cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
  • miksujemy około 5 sekund
  • przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
  • i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
  • na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę
  • zasmażamy 2-3 minuty
  • dodajemy ryż z kalafiora
  • mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
  • doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • taki „ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
  • możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

Co jeszcze może Cie zainteresować ?

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
7 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić…

WIĘCEJ >

Muffin – chleb z mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Duża forma do ciasta, 10jaj, 400g mąki kasztanowej, zmiksować. Wlewałam po trochę przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i bananami. Piekłam 60min – 180st z termoobiegiem. Można zrobić muffiny…

WIĘCEJ >

Co zrobić z grasicą

Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domową wędlinę?

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…

WIĘCEJ >