logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

bananowiec-kasztanowiec-ajwendieta.jpg

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację (…)

WIĘCEJ >

Jak oczyszczać mięso?

Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje (…)

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Więcej (…)

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 1

  1. Agatek Gagatek 24 stycznia 2016 o 10:24

    Hej 🙂 a czy jak wrzucę zmiksowanego banana (dojrzałego zamiast niedojrzałego) to ciacho nie wyjdzie? Czy ta skrobia pełni jakąś ważną funkcję w rosnieciu ciasta?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl