fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

bananowiec-kasztanowiec-ajwendieta.jpg

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar Agatek Gagatek 24 stycznia 2016 o 10:24

    Hej 🙂 a czy jak wrzucę zmiksowanego banana (dojrzałego zamiast niedojrzałego) to ciacho nie wyjdzie? Czy ta skrobia pełni jakąś ważną funkcję w rosnieciu ciasta?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak…

WIĘCEJ >

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂…

WIĘCEJ >

Wolnowar

Współczesny dół ziemny Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były…

WIĘCEJ >

Jak używać szynkowar

Na zdjęciu powyżej mamy różne rodzaje szynki z szynkowaru, pokrojone i uformowane w kostkę „rubika” Szynkowar- co to w ogóle jest? Jest to taki specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach, z każdej…

WIĘCEJ >