fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

bananowiec-kasztanowiec-ajwendieta.jpg

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar Agatek Gagatek 24 stycznia 2016 o 10:24

    Hej 🙂 a czy jak wrzucę zmiksowanego banana (dojrzałego zamiast niedojrzałego) to ciacho nie wyjdzie? Czy ta skrobia pełni jakąś ważną funkcję w rosnieciu ciasta?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolnowar

Współczesny dół ziemny Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali (…)

WIĘCEJ >

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu (…)

WIĘCEJ >

Jak oczyszczać mięso?

Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje (…)

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl