logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

bananowiec-kasztanowiec-ajwendieta.jpg

Składniki:

  • 300g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok 19zł za 0,5kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki żeby się od góry nie spalił. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej „zbite”. Jeśli chcesz mieć coś bardziej słodkiego ala ciasto – dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz mieć coś bardziej ala chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii – kilka rodzynek lub po prostu żadnych bakalii. Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie 🙂 Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą – Muffin z czekoladą.

Mój mały pomocnik:

Foto:

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Smoothie: superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają  w sklepach wiele  produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść (…)

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!” Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy...

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Paweł Jackowski opowiada o gyrosie z kurczaka i kolejnych sposobach na oszczędności. Opowiada co to jest trybowanie mięsa i pokazuje (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 1

  1. Avatar Agatek Gagatek 24 stycznia 2016 o 10:24

    Hej 🙂 a czy jak wrzucę zmiksowanego banana (dojrzałego zamiast niedojrzałego) to ciacho nie wyjdzie? Czy ta skrobia pełni jakąś ważną funkcję w rosnieciu ciasta?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl