Krupnik samuraja
Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.
Czas wykonania:
45 minut
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr rosołu
- ⅓ szklanki komosy ryżowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g komosy ryżowej
- 1 łyżka pietruszki naciowej
- Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie:
- komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
- obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
- obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę
- w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
- dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
- zalewamy rosołem
- komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
- gotujemy około 15 minut
- próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- na koniec dodajemy pietruszkę
Uwagi:
- w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz
Materiał który może Cię zainteresować
Webinarium – TANIE PALEO!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.
Czas wykonania:
45 minut
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr rosołu
- ⅓ szklanki komosy ryżowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g komosy ryżowej
- 1 łyżka pietruszki naciowej
- Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie:
- komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
- obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
- obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę
- w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
- dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
- zalewamy rosołem
- komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
- gotujemy około 15 minut
- próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- na koniec dodajemy pietruszkę
Uwagi:
- w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz
Materiał który może Cię zainteresować
Webinarium – TANIE PALEO!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Placki bananowo – borówkowe
Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.
WIĘCEJ >Jak obierać szparagi?
Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…
WIĘCEJ >Jak zrobić makaron z cukinii?
Spiromat W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały…
WIĘCEJ >