fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krupnik samuraja

Krupnik samuraja

krupnik-samuraja.jpg

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
11 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Muffin – chleb z mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Duża forma do ciasta, 10jaj, 400g mąki kasztanowej, zmiksować. Wlewałam po trochę przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i bananami. Piekłam 60min – 180st z termoobiegiem. Można zrobić muffiny…

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Co to w ogóle jest? Topinambur, czyli słonecznik –  to korzenie rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do naszego pięknego kraju przyjechał na początku roku 1700. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym. W czasach prekolumbijskich uprawiali…

WIĘCEJ >