fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krupnik samuraja

Krupnik samuraja

krupnik-samuraja.jpg

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
11 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak pakować mięso do mrożenia?

Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…

WIĘCEJ >
schudnij w 30 dni

Schudnij w 30 dni z Ajwen

Zacznij z nami Twoje 30 dni do zdrowia. Schudnij bez wielkich wyrzeczeń.  Łatwe zasady, małe ograniczenia, a duży efekt. Mniej chleba, miej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe. Popraw swoje zdrowie w 30 dni! Wyzwanie 30 dni Jeśli…

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Jak używać szynkowar

Na zdjęciu powyżej mamy różne rodzaje szynki z szynkowaru, pokrojone i uformowane w kostkę „rubika” Szynkowar- co to w ogóle jest? Jest to taki specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach, z każdej…

WIĘCEJ >