logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko kokosowe dla opornych

Mleko kokosowe dla opornych

mleko-kokosowe-dla-opornych-341x512.jpg

Mleko kokosowe

Robiąc własnoręcznie mleko, mamy 100% pewności, co to mleko, tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie, czy też w puszce, często zawierają różne zagęstniki lub konserwanty. Nawet, jeśli wydaje się nam, że mleko „jest czyste”, to i tak w kartonie znajduje się aluminium, powłoka między mlekiem, a tekturą. No, a puszka to już w ogóle czyste aluminium.

Dlatego, robione samemu, przechowywane w słoiku, jest najlepsze.
Do tego oczywiście dochodzi też ważna kwestia (zwłaszcza dla poznaniaków) finansowa.
Średnio litr mleka kokosowego kosztuje 14 zł
Kupując kilogram wiórków kokosowych za tą samą kwotę uzyskamy 6 LITRÓW.
Oprócz tego, jeszcze dochodzi koszt gazy z apteki (nie musi być jałowa) to jakieś 1-2 zł a wystarcza na kilka „produkcji”. No i trzeba zainwestować w blender. Najlepiej żeby miał minimum 450 W i metalową końcówkę miksującą. Chyba, że mamy taki blender w domu to wtedy „brawo my!” (jak nie, to zażyczyć sobie na urodziny/imieniny/Mikołaja :p).

Ciężko jest lekko żyć…

Zrobienie mleka o ile jest proste, to dość uciążliwe. Bardzo duży bałagan się robi w kuchni i trochę to wszystko trwa, zanim poszczególne partie wsadu będą gotowe „do dojenia”.
Ale smak i satysfakcja jest olbrzymia po zrobieniu 🙂
Dlaczego nie można robić mleka ze świeżego kokosa? Można! Ale z własnego doświadczenia wiem, że co drugi kokos jest zgniły lub spleśniały lub suchy w środku. Poza tym z rozbijaniem kokosa jest też mnóstwo zabawy i dodatkowy bałagan w kuchni :p

Jak najłatwiej się zabrać za kokos?

Włożyć do wysokiego garnka, chwycić tłuczek do mięsa i uderzyć kilka razy mocno, aż pęknie skorupa, którą wyrzucamy. Miąższ pokryty jest brązową skórą. Jak go najłatwiej obrać?

Najlepiej pokroić nożem w paski o szerokości 2cm i obrać obieraczką do warzyw. Obierki wyrzucamy, obrane kawałki płuczemy i trzemy na tarce lub blendujemy blenderem. Najlepiej mieć tarkę elektryczną, np. nakładkę do surówek na maszynkę do mięsa. Zakładamy nakładkę, włączamy i po kolei każdy kawałek wrrrrr ściera się sam 🙂
Dobra, mamy gotowe wiórki, co dalej?

Dojenie kokosowej krowy

Taką samą ilość wiórków zalewamy taką samą ilością wody i zagotowujemy. Przykładowo mamy szklankę wiórków to zalewamy szklanką wody.
Po zagotowaniu czekamy, aż przestygnie na tyle, że damy rade włożyć rękę w ciepłą kokosową masę. Jeśli tak, to miksujemy blenderem.
Następnie ustawiamy sito na garnku, kładziemy na nie gazę. Przekładamy kokosową papkę, chwytamy gazę z każdej strony i wyciskamy – doimy kokosową krowę 🙂
Tu jest też taki myk, żeby robić to w ten sposób, żeby gaza nie pękła, dlatego trzeba robić to z czuciem i co chwilę zmienić ustawienie ręki, żeby doić w innym miejscu (tak jak się doi kozę na wsi :p)
Dobra, gdzie jesteśmy? Mamy połowę roboty za sobą 🙂 Wyciśnięte wiórki wkładamy do suchego garnka i powtarzamy całą operację – woda – gotowanie – studzenie – blendowanie – dojenie.
Ok, uffff już jesteśmy bliżej niż dalej 🙂

Jak postępować z gotowym mlekiem

Teraz bierzemy gęste sito i zlewamy obie zrobione porcje przez sito do czystego garnka. Czyste, pachnące mleczko trzeba teraz zagotować. Po zagotowaniu odczekajmy z pół godziny, żeby lekko przestygło i przelewamy do czystych, suchych! słoików. Dlaczego trzeba odczekać? Woda wrze w 100 stopniach, a mleko kokosowe ma w sobie około 20% tłuszczu, tłuszcz ma znacznie wyższy próg wrzenia i gotujące mleko ma więcej nmleko kokosowe dla opornychiż 100 stopni, słoiki pękają jak się takie wlewa (zresztą tak samo pękają jak się wlewa wrzący tłusty bulion, ta sama zasada).
Słoiki zostawiamy odkręcone, aż mleko całkiem nie wystygnie. Zakręcamy i chowamy do lodówki.
Ile wytrzyma w lodówce bez otwierania? Około 7 dni.
Mleko kokosowe można spokojnie mrozić (byle nie w szkle bo rozsadzi słoik!). Po rozmrożeniu zagotować i gotowe.
Co zrobić z wytłokami po produkcji mleka? Można rozsypać na blaszce i suszyć w piekarniku w około 100 stopniach przez godzinę, aż będą suche. Później odstawić gdzieś na szafkę na 2-3 dni i zmielić w młynku do kawy i uzyskamy mąkę kokosową.

Do czego  użyć mleka kokosowego?

  • do zup
  • do sosów
  • DO KAWY !!
  • do koktajli
  • można pić samo lub z wanilią i miodem
  • do deserów, np. do zrobienia czekolady.
  • Jeśli nadal nie wiesz jak to zrobić, lub chciałbyś to zrobić pod okiem mistrza kucharskiego, zapisz się na  WARSZTATY KULINARNE 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację (…)

WIĘCEJ >

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – mangowe

Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.

WIĘCEJ >

Kokosowe wariacje

Co to jest kokos? Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech. A tu niespodzianka! Kokos tak naprawdę jest… pestką. Jest (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. Kryś 25 lipca 2016 o 17:33

    A jakie maszynki do tego polecacie?

  2. Monika 27 lipca 2016 o 14:59

    Czy trzeba zagotowywać? Zdarza mi się robić mleko kokosowe bez zagotowywania (mielenie z wodą, odsączanie i koniec). Czy to coś szkodzi? Trzeba zagotowywać? Jedyną różnicą jaką teraz widzę jest to, że w lodówce takie mleko wytrzymuje około 3 dni ( a nie 7).
    Do tego nie obieram kokosa z brązowej skórki i nawet ją zjadam, gdy jem kokosa na surowo. Czy można jeść kokos z brązową skórką?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl