logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej MUKE

Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej MUKE

mlekokokosowe1-1-342x512.jpg

Mleko z maszyny

Mleko kokosowe, czy bardziej poprawnie – mleczko kokosowe, genialny zamiennik mleka krowiego. Coś co wszyscy paleożercy uwielbiają. Słowo „mleko”, zarezerwowane jest dla mleka zwierzęcego, a mleczko kokosowe, jest wyciśniętym sokiem z kokosa zmieszanym z wodą. Kiedyś bawiłem się w produkcję mleka ręcznie. Poczytaj o ręcznej produkcji mleka kokosowego! Teraz jestem już bardziej zautomatyzowany. Mleko kokosowe robię za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej MUKE. Skąd ta zmiana? Niestety produkcja ręczna wymaga siły, czasu i dużej kuchni. Z wyciskarką  MUKE http://muke.pl/ idzie znacznie łatwiej i przyjemniej. Zrobiłem dwie próby, żeby zobaczyć jaka jest różnica w smaku między moim, ręcznie robionym mlekiem, a wyciskanym.

Oto co się działo:

  1. Próba – robię 3 litry mleka kokosowego

  • Zalałem wiórki kokosowe letnią wodą (tyle ile wiórków, tyle wody) – czyli 1.5 l wiórków + 1.5 l wody i wymieszałem (mleko robi się na objętość, a nie na wagę)
  • powoli, po trochu, wrzucałem do maszyny – nic nie ubijałem – grawitacja zrobiła swoje
  • zmieściłem się w 15 min
  • maszyna pod koniec była dość ciepła, ale nie gorąca
  • dałem jej odpocząć 45 min
  • wytłoki wsypałem do garnka i zalałem czystą wodą
  • zamieszałem
  • po kolei, po trochu ładowałem pulpę kokosową
  • znowu udało mi się w 15 min
  • maszyna nagrzała się bardziej i pod sam koniec wydała kilka skrzypnięć
  • wytłoki wyrzuciłem (były bez smaku – to dobrze – takie miały być)
  • mleko wyciśnięte za pierwszym i drugim razem przecedziłem przez sitko (trochę wiórków było, ale mało) do jednego garnka
  • mleko zagotowałem, rozlałem w słoiki
  • z zaciekawieniem obserwowałem aż się rozwarstwi (zawsze tłuszcz idzie w górę, a na dole zbiera się woda – to normalne i tak ma być)
  • po kilku godzinach tak z 1/3 słoika była tłusta
  • smak – delikatny kokosowy.

Jaka jest różnica między robionym w maszynie, a robionym przeze mnie ręcznie? – w zasadzie żadna, oba smakują wyśmienicie. Jest szybciej i czyściej.
Zwykle gotuję wiórki, potem blenduję, jak ostygną wyciskam rękoma przez gazę. Z wytłokami robię to samo. Jedno i drugie wyciśnięte mleko cedzę do jednego garnka, zagotowuje i przelewam w słoiki.
Mleko głównie używam do kawy. 50 ml kawy z ekspresu, do tego 150 ml mleka kokosowego i ubijam mleko pod dyszą parową jak do latte.
Mleko zrobione w maszynie zachowało się tak samo jak te, które robię ręcznie, czyli ładnie się spieniło i lekko ubiło.

  1. Próba – robię kolejne 3 litry mleka 

  • zalałem 1.5l wiórków, 1.5l wody i zagotowałem
  • odczekałem godzinę, aż przestygnie
  • zmiksowałem blenderem ręcznym o mocy 450W
  • po kolei, po trochu nabierką nakładałem pulpę kokosową do wyciskarki
  • nie zmieściłem się w 15 min. Musiałem zrobić przerwę, rozebrać maszynę i przepłukać ślimaka i sitko
  • odczekałem 30 min i dokończyłem wyciskanie – jeszcze z 8 min leciało
  • wytłoki zalałem 1.5 l wody i zagotowałem
  • znowu odczekałem godzinę, aż przestygnie
  • zblendowałem ręcznym Braunem 450 W
  • znowu na dwa razy musiałem wyciskać, bo wolno szło, a nie chciałem spalić maszyny. Robiła się gorąca (cieplejsza niż dzień wcześniej jak robiłem mleko bez blendowania) i lekko skrzypiała, ale bez problemu ładnie mleko leciało
  • po wyciśnięciu przecedziłem oba mleka zrobione z tych samych wiórków przez gęste sito (było więcej drobin kokosa niż w poprzedniej próbie, ale i tak nieźle wyszło) do jednego garnka
  • zagotowałem, przelałem w słoiki
  • wyszło bardzo tłuste mleko, ponad pól słoika – nigdy takie tłuste nie wyszło ręcznie
  • próba smaku – mocniejsze w smaku, bardziej kokosowe, wrażenie takiego pełnotłustego mleka „jak od krowy”

Co myślę o maszynie MUKE?

Fajna rzecz, podoba się zwłaszcza mojej żonie Joannie, bo nawet jak mnie nie będzie w domu, to może wrzucić szklankę namoczonych wiórków i będzie miała 0.5 litra mleczka kokosowego do kawy. Taką małą ilość maszyna robi dosłownie w chwilę, nie trzeba czekać aż przestygnie.

Asia jest drobną kobietą i nie ma tyle siły co ja, żeby dobrze wycisnąć ręcznie namoczone wiórki przez gazę. Mleczko jest naprawdę dobre i co ważne, bardzo tłuste ????
Wyciskarkę mamy z sklepu http://muke.pl/

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Mleko kokosowe dla opornych

Mleko kokosowe Robiąc własnoręcznie mleko, mamy 100% pewności, co to mleko, tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie, czy też w (…)

WIĘCEJ >

Jak używać szynkowar

Na zdjęciu powyżej mamy różne rodzaje szynki z szynkowaru, pokrojone i uformowane w kostkę „rubika” Szynkowar- co to w ogóle (…)

WIĘCEJ >

Jak się kroi by się nie pokroić!

Krótki instruktaż jak prawidłowo kroić, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej filmów w roli głównej z Pawłem Jackowskim na stronie (…)

WIĘCEJ >

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. Avatar jola 18 lipca 2017 o 13:48

    w filmie mówiłeś, aby używać gorącej wody, a we wpisie letniej. Jaką najlepiej użyć?
    w filmie wspomniałeś o innej proporcji – jaka powinna być prawidłowa dla mleczka kokosowego?

    dużo już mleczka przygotowałeś wyciskarką?

  2. Iwona Nowaczyk 20 lipca 2017 o 18:29

    Świetny film! Dzięki Wam można bez przepłacania mieć produkty najwyższej klasy za cenę minimalną – wielkie dziękuję 🙂
    A teraz pytanie do Pawła: zamrażanie mleka w słoikach – nie popękają? A drugie: czy wykorzystujesz całość, czy tylko tę część gęstą, która zbiera się na górze?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i cieszę się, że w taki sposób podajecie wiedzę 🙂
    Iwona

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl