logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niezbędnik kuchenny

Niezbędnik kuchenny

niezbednik-kuchenny-1.jpg

Kuchnia

Dla jednych jest to miejsce gdzie w domu „dostaje się jeść”. Dla innych jest to najczęściej odwiedzane pomieszczenie w domu (a zwłaszcza lodówka). Dla większości kobiet kuchnia to ich królestwo, gdzie przygotowują jedzenie dla całej rodziny. Kuchnię i gotowanie można kochać, albo nienawidzić. Ja jestem szczęśliwie w tej pierwszej grupie. Gotowanie to mój zawód, pasja i hobby w jednym. Życie jest po to, żeby je sobie upraszczać. Dlatego w kuchni, korzystamy z różnego rodzaju sprzętów, urządzeń i narzędzi. Oczywiście, w każdej kuchni, takie rzeczy jak nóż, garnek, czy deska się znajdują. W naszej „Kuchni Ajwen” używamy różnych zabawek.

Noże

Używam głównie nóż „szefa kuchni”, oraz małe nożyki – „jarzyniaki”. Do domu nie musi to być profesjonalny nóż za tysiąc czy dwa tysiące złotych. Wystarczy taki za 50 zł. Jarzyniaki natomiast, kosztują po kilkanaście złoty. Co jest bardzo ważne w nożach? Żeby to nie był po prostu kawałek blachy zatopiony w plastikowej rączce. Nóż nie powinien też być giętki, jest za duże ryzyko, że podczas wygięcia skaleczymy się. Te noże są tak słabej jakości, że palca nie utną, ale zranić boleśnie – mogą.

Ostrzałka do noży

Może to być ostrzałka elektryczna (koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych). Ja ich nie lubię. Za bardzo można ścierać ostrze, nóż krócej będzie „żył”. Są też kamienie, osełki do ostrzenia. To już wymaga wprawy, cierpliwości i uwagi. Nóż łatwo może się ześlizgnąć i zranić w dłoń. Moim ulubionym przyrządem do ostrzenia jest stalowa stalka. Jest to metalowy pręt z rączką. Trzymamy za rączkę i przesuwamy nóż wzdłuż, raz z prawej, raz z lewej strony. Stalki mają przy rączce zamontowane jelce, jak w mieczach albo plastikowe zgrubienia, żeby nóż ześlizgujący się ze stalki, nie zahaczył o dłoń, powodując skaleczenie.

Obieraczka do warzyw

Znam wielu ludzi w tym kucharzy, którzy nienawidzą obieraczek. Wolą wszystko obierać nożem. Ja sobie nie mogę wyobrazić obierania worka marchewki nożem. Obieraczką idzie to naprawdę ekspresowo. Są różne typy: z ruchomą rączką, pionowe, poziome. Ja najbardziej lubię metalowe obieraczki z półokrągłą rączką z ruchomym pionowym ostrzem. Dobrze leży w dłoni i dokładnie obiera skórkę z warzyw. Mam w domu obieraczkę do warzyw z jednego z marketów, kosztowała około 8 zł.

Deska do krojenia

Są różne, drewniane, plastikowe, szklane. Drewnianą najbardziej lubię do domu. Jako deski używam stolnicy do ciasta. Mam dwa w jednym, dużą powierzchnię do krojenia, przygotowywania i równocześnie drewniany blat. W domu używam dwóch takich stolnic położonych jedna obok drugiej. Deski plastikowe najbardziej lubię w pracy, łatwo się je czyści, nie chłoną zapachu i wilgoci. Nie ma ryzyka, że przy upadku, lub mocniejszym uderzeniu deska pęknie. Szklane deski z kolei używam głównie do owoców. Niespecjalnie je lubię. Ciężko się na nich kroi i tępią noże. Poza tym są wrażliwe na stłuczenia.

Wolnowar

Każdy, kto pierwszy raz słyszy o tym cudzie, oczyma wyobraźni widzi – szybkowar. Różnica między tymi sprzętami jest kosmiczna. Łopatologicznie tłumacząc: szybkowar gotuje szybko, a wolnowar – wolno. No dobra, ale co z tego wynika? Szybkowar gotuje dlatego szybko, że to jest szczelny garnek, w którym gotuje się jedzenie pod ciśnieniem, dzięki temu woda może wrzeć w niższej temp. wyższej niż 100 stopni, np. 130. Dzięki temu potrawy gotują się szybciej, jednak wysoka temperatura neutralizuje część witamin i związków mineralnych. Wolnowar działa na zasadach dołu ziemnego. Nasi przodkowie kopali doły, w których rozpalali ognisko, wkładali kamienie, rozżarzone kamenie przykrywali ziemią, mięso owijali z liście, kładli na gorącej ziemi i zasypywali dół. Na drugi dzień odkopywali zawiniątka z upieczonym w niskiej temp mięsem.

Kulkownica do owoców 

Mała magiczna łyżeczka z dziurką w środku, służy do wydrążania owoców i formowania owocowych kuleczek. Genialnie wygląda sałatka z takich owocowych kulek. Używam ich też, gdy przygotowuję czekoladowe fondue.

Szynkowar

Turbo garnek, do parzenia wyrobów. Zasada działania jest banalnie prosta. Szykujemy mięso, doprawiamy, wkładamy do szynkowaru. Możemy pokroić mięso w kawałki lub zmielić, użyć różnych przypraw (moje ulubione to rozmaryn i czosnek). Zabawy z takim produktem jest na 3 dni, jeden szykujemy mięso i wkładamy do szynkowaru, żeby się uformowało. Na drugi dzień parzymy, a na trzeci znowu trzymamy w lodówce, żeby się uformowało

Spiromat

Inaczej zwany tarką spiralną. Jest to narzędzie z tarczą która tnie w słupki, czyli julienne. Czym się różni od nożyka julienne? Posiada korbkę, gdzie wbijamy warzywo, przez to, że obracamy warzywo, wychodzą warzywne nitki niczym makaron (spaghetti, czy  tagliatelle)

Maszynka do mielenia mięsa

Wbrew nazwie nie musi być tylko do mięsa. Mielę w niej warzywa na moja warzywną bazę, czyli naturalną Wegetę . Oczywiście mięso też w niej mielę. używam go do robienia wędlin z szynkowaru, czy robię wszelkiego rodzaju kotlety mielone. Dobrze by było poszukać maszynki, która ma nakładki do robienia surówek. Tarcie marchwi, czy szatkowanie kapusty do kiszenia będzie trwało zdecydowanie krócej, niż krojenie nożem. Zazwyczaj, dołączana jest również końcówka masarska, która jest potrzebna, żeby samodzielnie robić kiełbasy w domu.

Te i inne kuchenne zabawki będziemy używać podczas warsztatów kulinarnych, na których pokażemy jak z nich korzystać, do czego użyć oraz, co najważniejsze, – jak smakują potrawy przygotowane z ich pomocą.

 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego część 1

Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!

WIĘCEJ >

Jak obrać dynię?

Obieranie dyni. Niby proste, a pewnie nie jeden raz zastanawiałeś się jak to zrobić szybko i prosto. Zobacz jak Paweł (…)

WIĘCEJ >

Jakie warzywa jeść zimą?

Zimowy problem Większość z nas ma problem. Jakie warzywa jeść zimą. Przecież o tej porze roku nic nie rośnie. Nie (…)

WIĘCEJ >

Jak powstaje miód – bohaterka pszczoła

Niepozorna pszczoła Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, a jak to od razu przywołuje (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl