fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki kasztanowo – bananowe

Placuszki kasztanowo – bananowe

placuszki-kasztanowe-ajwendieta-19.jpg

Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:

Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.

Możliwe warianty:

Dla kogo placki?

Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5) placuszki kasztanowe - ajwendieta (4) placuszki kasztanowe - ajwendieta (10) placuszki kasztanowe - ajwendieta (1) placuszki kasztanowe - ajwendieta (9) placuszki kasztanowe - ajwendieta (15) placuszki kasztanowe - ajwendieta (2) placuszki kasztanowe - ajwendieta (7) placuszki kasztanowe - ajwendieta (16) placuszki kasztanowe - ajwendieta (3) placuszki kasztanowe - ajwendieta (12) placuszki kasztanowe - ajwendieta (11) placuszki kasztanowe - ajwendieta (17) placuszki kasztanowe - ajwendieta (18) placuszki kasztanowe - ajwendieta (14) placuszki kasztanowe - ajwendieta (13) placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)


Autor



Iwona Wierzbicka

Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:

Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.

Możliwe warianty:

Dla kogo placki?

Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5) placuszki kasztanowe - ajwendieta (4) placuszki kasztanowe - ajwendieta (10) placuszki kasztanowe - ajwendieta (1) placuszki kasztanowe - ajwendieta (9) placuszki kasztanowe - ajwendieta (15) placuszki kasztanowe - ajwendieta (2) placuszki kasztanowe - ajwendieta (7) placuszki kasztanowe - ajwendieta (16) placuszki kasztanowe - ajwendieta (3) placuszki kasztanowe - ajwendieta (12) placuszki kasztanowe - ajwendieta (11) placuszki kasztanowe - ajwendieta (17) placuszki kasztanowe - ajwendieta (18) placuszki kasztanowe - ajwendieta (14) placuszki kasztanowe - ajwendieta (13) placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)


Autor

Iwona Wierzbicka
3 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar nika801 3 maja 2015 o 14:47

    a bez jajka jak zrobic?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gyros z kurczaka

Paweł Jackowski opowiada o gyrosie z kurczaka i kolejnych sposobach na oszczędności. Opowiada co to jest trybowanie mięsa i pokazuje jak to robi. Poza tym, pokazuje do czego można wykorzystać „resztki”. Więcej filmów z Pawłem…

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił puree z ziemniaków. Mając puree, nie trzeba było robić…

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >