Placuszki kasztanowo – bananowe
Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:
- jaja
- mąkę kasztanową
- niedojrzałego banana (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.
Możliwe warianty:
- z granatem w cieście
- bez granatów – posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- można zrobić placuszki z mango
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca – bananowca
Dla kogo placki?
Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Iwona Wierzbicka
Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:
- jaja
- mąkę kasztanową
- niedojrzałego banana (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.
Możliwe warianty:
- z granatem w cieście
- bez granatów – posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- można zrobić placuszki z mango
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca – bananowca
Dla kogo placki?
Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Niezbędnik kuchenny
Kuchnia Dla jednych jest to miejsce gdzie w domu „dostaje się jeść”. Dla innych jest to najczęściej odwiedzane pomieszczenie w domu (a zwłaszcza lodówka). Dla większości kobiet kuchnia to ich królestwo, gdzie przygotowują jedzenie dla…
WIĘCEJ >Smoothie: borówkowo – bananowy
Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.
WIĘCEJ >Jak zrobić ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania! Jak zrobić ten banalny dodatek?…
WIĘCEJ >Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie
Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie :)
WIĘCEJ >
a bez jajka jak zrobic?