fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos do sałatki

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Sos do sałatki

sos-do-salatki.jpg

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
3 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę. Paweł Jackowski pokazuje jak smaczne i oszczędne jest gotowanie Paleo. Nie każda dieta jest droga i wymagająca poświęcenia dużej ilości czasu. Gotując Paleo zyskujemy czas i zdrowie….

WIĘCEJ >

Jak obrać dynię?

Obieranie dyni. Niby proste, a pewnie nie jeden raz zastanawiałeś się jak to zrobić szybko i prosto. Zobacz jak Paweł Jackowski obiera dynię i jakie daje wskazówki. Więcej ciekawych filmów znajdziesz na stronie ajwen.tv! Sezon dyniowy…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domową wędlinę?

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…

WIĘCEJ >

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂…

WIĘCEJ >