fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos do sałatki

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Sos do sałatki

sos-do-salatki.jpg

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
3 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo jadłospis 28-07-2014

Pierwszy dzień w pracy po urlopie… co za dramat! I tak od razu 8:00-20:00. Po południu myślałam, że nie dotrwam końca (zmęczenie mózgu i zmęczenie żebrem). Kiedy lecę w ciągu pracowym jakoś jestem zaadaptowana i…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 3-09-2014 studio filmowe

Dzisiaj postanowiłam rozłożyć moje studio filmowe w domu, okazało się to być wielkie wydarzenie, bo zaangażował się Krzyś i Max. Krzyś nie chciał nawet słyszeć o spaniu tak mu się udzieliła jego mała wielka rola.

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 3-07-2014

PLAN DNIA: Pobudka 8:00 (spałam ponad 8 godzin – szaleństwo, odsypiałam ostatnie dwa dni) Czwartki – to moje w miarę wolne dni, zatem śniadanie celebracja, przygotowywałam je 40min. 8:00 KAWA – punkt pierwszy i najważniejszy…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >