fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos do sałatki

Sos do sałatki

sos-do-salatki.jpg

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
3 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo jadłospis 25-07-2014 urlopowo Alpy

Dzisiejszy dzień powitał nas pięknym, bezchmurnym niebem. Po naradach zamieniliśmy plany co do trasy zjazdowej zwanej „najzakrętaśną” na super-flow i county w Livignio. Byliśmy spragnieni prawdziwych Alpejskich klimatów czyli krów z dzwonkami, strumieni, dolin, ścieżek…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 21-09-2014

Niedziela, dzień święty święcić albo poświęcić pracy. Początkowo było ciężko, ale jak już się tak jest w ciągu (w cugu) to jakoś idzie. Dzisiaj widać światło w tunelu. Masa rzeczy zrobiona, zaległe filmy - zmontowane

WIĘCEJ >

Co zrobić z grasicą

Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 4-07-2014

 PLAN DNIA: Spałam 6h :/ nie lubię tego… niestety wczorajszy rower, a wcześniej nieco lenistwa spowodowały, że część pracy zostawiłam sobie na wieczór, a z wieczora zrobiła się noc… Pobudka 6:40 :/ nie lubię… pierwszy…

WIĘCEJ >