fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyk z sarny i oszczędność

Szaszłyk z sarny i oszczędność

szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy  „TYTUS”  http://dziczyzna.opole.pl/ 

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania:

45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • patelnia
  • patyczki do szaszłyków

Składniki:

Szaszłyk

  • 200 g sarniny (może być gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)

Wykonanie:

Szaszłyk 

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
  • mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
  • dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
  • cebulę kroimy w plastry
  • boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
  • na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
  • gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
  • obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty

Warzywa 

  • cukinię kroimy w plastry
  • paprykę kroimy w plastry
  • cebulę kroimy w krążki
  • kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
  • grillujemy 3-4 minuty z każdej strony

Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”

Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?

  • Obejrzyj webinarium  TANIE PALEO! 
  • Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy  „TYTUS”  http://dziczyzna.opole.pl/ 

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania:

45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • patelnia
  • patyczki do szaszłyków

Składniki:

Szaszłyk

  • 200 g sarniny (może być gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)

Wykonanie:

Szaszłyk 

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
  • mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
  • dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
  • cebulę kroimy w plastry
  • boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
  • na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
  • gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
  • obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty

Warzywa 

  • cukinię kroimy w plastry
  • paprykę kroimy w plastry
  • cebulę kroimy w krążki
  • kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
  • grillujemy 3-4 minuty z każdej strony

Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”

Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?

  • Obejrzyj webinarium  TANIE PALEO! 
  • Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
15 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania! Jak zrobić ten banalny dodatek?…

WIĘCEJ >

Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie

Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie :)

WIĘCEJ >

Jak wybrać dobry nóż?

Nóż – najlepszy przyjaciel kucharza Są różne rodzaje noży, tak samo, jak jest od groma firm, które je produkują. Tak naprawdę najistotniejsza jest jedna kwestia. Nóż ma dobrze leżeć w dłoni. Ma być przedłużeniem ręki…

WIĘCEJ >

Czy jeleń to mąż sarny – dziczyzna

Dziczyzna – czyli nie bądź jeleń! Co większość ludzi widzi oczyma wyobraźni, gdy słyszy hasło – dziczyzna? – No jak to co? Wiadomo – dziczyzna to dzik! Nie do końca. No dobra, drugie pytanie, co…

WIĘCEJ >