logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyk z sarny i oszczędność

Szaszłyk z sarny i oszczędność

szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy  „TYTUS”  http://dziczyzna.opole.pl/ 

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania:

45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • patelnia
  • patyczki do szaszłyków

Składniki:

Szaszłyk

  • 200 g sarniny (może być gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)

Wykonanie:

Szaszłyk 

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
  • mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
  • dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
  • cebulę kroimy w plastry
  • boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
  • na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
  • gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
  • obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty

Warzywa 

  • cukinię kroimy w plastry
  • paprykę kroimy w plastry
  • cebulę kroimy w krążki
  • kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
  • grillujemy 3-4 minuty z każdej strony

Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”

Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?

  • Obejrzyj webinarium  TANIE PALEO! 
  • Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Niezbędnik kuchenny

Kuchnia Dla jednych jest to miejsce gdzie w domu „dostaje się jeść”. Dla innych jest to najczęściej odwiedzane pomieszczenie w (…)

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację (…)

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe dla opornych

Mleko kokosowe Robiąc własnoręcznie mleko, mamy 100% pewności, co to mleko, tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie, czy też w (…)

WIĘCEJ >

Smoothie: superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl