logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak używać szynkowar

Jak używać szynkowar

jak-uzywac-szynkowar.jpg

Na zdjęciu powyżej mamy różne rodzaje szynki z szynkowaru, pokrojone i uformowane w kostkę „rubika”

Szynkowar- co to w ogóle jest?

Jest to taki specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach, z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić, biorąc sprawy w swoje zapracowane dłonie. Zasada jest taka. Wkładasz wsad mięsny do szynkowaru i parzysz go w drugim garnku aż osiągnie w środku  temp. 70-75 stopni

Z czego się składa?

  • Stalowy garnek (albo aluminiowy, ale lepiej takiego nie używać)
  • Zamknięcie
  • Sprężyna

Co jeszcze potrzeba?

    • Zwykły duży garnek, w którym bez problemu zmieści się szynkowar
    • Termometr do mięsa
    • Mogą też być worki do gotowania (łatwiej wyjąć produkt)

 Jak to się robi?

To nie jest zbyt skomplikowane. Możemy robić różne rzeczy. Równie dobrze wyjdzie wszelkiego rodzaju mielonka, jak i cały kawałek mięsa, czy różnej grubości kawałki. Możemy użyć masy jednolitej, z samego mięsa, ale różnie dobrze możemy robić masę mieszaną, np. mięso + grzyby.
Co jest bardzo ważne. To się robi szybko, a jednocześnie bardzo długo 3 dni. Dlaczego?

  • Pierwszy dzień szykujemy mięso/masę mięsną. Wkładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na min. 8 h, żeby mięso się ściągnęło a sprężyna dobrze docisnęła i uformowała mięso
  • Drugi dzień to parzenie wyrobu. Co tu jest ważne? Wyjąć z 2-3 godz. Przed parzeniem z lodówki i postawić na stole , żeby łapało temperaturę otoczenia. Raz, że mięso nie będzie miało szoku, a dwa szybciej i równo się sparzy.
  • Trzeci dzień. Mięso odpoczywa w lodówce, żeby można było je wyjąć. Dzięki temu ładnie się „zwiąże” i nie będzie rozpadać przy krojeniu

Co jest ważne przy parzeniu wyrobu?

  • Musimy zwracać uwagę, żeby się równo gotowało, czyli kontrolujemy gaz/palnik
  • Musimy sprawdzać termometrem na różnej głębokości jaka jest temp (na górze jest dobre kilka stopni mniej niż przy dnie)
  • Trzeba kontrolować i DOLEWAĆ na bieżąco wodę, której ubywa (bo wyparowuje)
  • Po wyjęciu z wrzątku odkładamy szynkowar na bok, żeby wystygł i zimny wkładamy na minimum 8h do lodówki. Dopiero wtedy możemy wyjąć nasz gotowy produkt.

Przepis na szynkę z filmu

Potrzebny sprzęt:

  • Szynkowar
  • Termometr do mięsa
  • Duży garnek

Czas wykonania:

3 dni

Potrzeba na 3 litrowy szynkowar:

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 kg sarny (najlepiej gulaszowe, lub mięso klasy II)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy w mniejsze kawałki (byle jak)
  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki
  • Mielimy na przemian, raz boczek, raz sarna
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek warzywa, żeby przeczyścił sitko i mięso lepiej szło
  • Do zmielonej masy dodajemy sól i pieprz
  • Wyrabiamy ręką około 1-2 minut, aż się dobrze połączy
  • Wkładamy masę do szynkowaru
  • Zakładamy dekiel ze sprężyną, zakręcamy i wkładamy na minimum 8 h do lodówki
  • Na drugo dzień wyjmujemy szynkwar z lodówki, tak z 3 godziny przed parzeniem
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy od szynkowaru. Wkładamy do środka i wlewamy tyle wody, żeby został centymetr od wieczka.
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i grzejemy aż się zagotuje
  • Gdy jest już wrzątek, minimalizujemy gaz i ostrożnie wkładamy szynkowar
  • Wkładamy termometr w szynkowar i parzymy do min.70 stopni (około 1.5-2 h będzie to trwać)
  • Gdy szynka osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmujemy szynkowar
  • Zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny wkładamy na minimum 8 h do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy z szynkowaru i można kroić i się delektować smakiem

Uwagi:

  • Jeśli chcemy możemy uzywac specjalnych worków do wolnowaru. Czyli najpierw zakładamy/wkładamy worek, następnie ładujemy wsad mięsny. Gdy już będziemy wyjmować gotowy produkt w lodówki, po prostu wyjmujemy worek i z worka ostrożnie wydobywamy szynkę.
  • Film jest poglądowy, dlatego mięso od razu po nałożeniu poszło do garnka. Jak też i za mało było mięsa i sprężyna była za nisko, w związku z czym nie spełniła by swojej roli, bo nie dociska mięsa.

Co Cię może też zainteresować?
Poczytaj:

  • jak to jest dziś być paleo myśliwym 
  • jakie są zagrożenia związane z jedzeniem na mieście 

Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że (…)

WIĘCEJ >
schudnij w 30 dni

Schudnij w 30 dni z Ajwen

Zacznij z nami Twoje 30 dni do zdrowia. Schudnij bez wielkich wyrzeczeń.  Łatwe zasady, małe ograniczenia, a duży efekt. Mniej (…)

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? (…)

WIĘCEJ >

Jak zrobić makaron z cukinii?

Spiromat W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl