Wolnowar
Współczesny dół ziemny
Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były gorące, lekko je zasypywali ziemią. Mięso zawijali w liście i kładli na dnie. Wszystko zakopywali w tym dole wypełnionym gorącymi kamieniami. Co to dawało? brak dostępu powietrza i temperatura od kamieni podgrzewała produkty, które były zakopane. Działo się to powoli i długo, zazwyczaj na drugi dzień dopiero odkopywali dół, wydobywali uduszone mięso zawinięte w liście. Zobacz materiał jak to jest dziś być paleo myśliwym
Zasada działania wolnowaru
W dzisiejszych czasach mamy teraz trochę łatwiej 🙂 Nie musimy biegać z łopatą po lesie, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka i gotowe.
Jak to działa?
Dzięki temu, że mięso gotuje się wolno, nie traci aż tylu składników co przy zwykłym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Jest też bardziej kruche i miękkie. Do wolnowaru w zasadzie w ogóle można nie dolewać wody (ani dodawać dodatkowego tłuszczu). Mięso i warzywa puszczą swój naturalny sok. Dzięki czemu będą się robiły w „sosie własnym”. Wolnowar ma też OGROMNĄ zaletę! Mimo 8 godz. pracy, bez mieszania produktu – nic się nie przypala! 🙂 Czyszczenie misy też nie jest problemem. Wystarczy zwykłą gąbką/myjką do naczyń umyć i bez problemu schodzi.
Budowa wolnowaru:
- misa grzewcza
- misa kamionkowa
- pokrywka
- pokrętło lub elektroniczny panel sterujący czasem grzania
- kabel zasilający
Proste, nie? 🙂
Gotowanie
Wkładamy składniki na daną potrawę do kamionkowej misy, doprawiamy, przykrywamy pokrywką, i umieszczamy w wolnowarze. Ustawiamy moc na „low” lub „high”. Jaka jest różnica? Na opcji mocniejszej szybciej się potrawy zrobią, tak w 5-6 h. W sumie ta opcja ma rację bytu, jak chcemy żeby szybko zaczął grzać i rozpoczął się cały proces. Gdy misa się nagrzeje, po jakiejś godzinie zmieniam na „low”. W zasadzie używam tylko opcji low i zostawiam włączony na 8 godz.
Jestem zakochany w wolnowarze z powodu jakości produktu jaki można uzyskać z „trudnych mięs”, np. dziczyzna, baranina, rzeczy typu golonki, czy żeberka wieprzowe. Wychodzą miękkie, soczyste, po prostu pyszne 🙂
Warzywa z wolnowaru
Pewnie większość z Was myśli, że skoro warzywa gotują się razem z mięsem przez 8 godz. to wiele z nich nie zostanie 🙂 Otóż nie! Jeśli uszykujemy mięso obłożone warzywami, to po 8 godz. będą owszem miękkie, ale nie zamienią się w puree. Przy warzywach należy zwrócić uwagę na to, że rzeczy twarde, jak cebula, marchew, pietruszka, seler powinny być na dnie misy. Warzywa + mięso puszczą sok i to co jest na dole będzie się się w nim dusiło. Jeśli po prostu zasypiemy mięso tymi surowcami, to mimo, że 8 godz. grzejemy to te na górze moga być wręcz twarde.
Kiedy używać?
Jak najczęściej! To urządzenie pobiera kilkukrotnie mniej prądu niż piekarnik. Grzałki nagrzewają misę i termostat je wyłącza. Mniej niż złocisza kosztuje jedno użycie, więc nie jest źle!
- Jeśli mamy wolnowar z panelem sterującym, to możemy sobie ustawić np. żeby się sam wyłączył, gdy jesteśmy w pracy, a następnie przełączył na opcję podgrzewania. Wracamy z pracy i czeka na nas gorący obiadek!
- Jeśli używamy wolnowar manualny, najlepszym systemem jest włączanie go na noc. Przykładowo włączam go o godz. 22.30 i wyłączam o 6.30 gdy się budzę. Jak wtedy odgrzać? osobno na patelni lub w małym rondelku, bo zanim wolnowar się znowu rozgrzeje to z 2 godziny będziemy czekać.
Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w Szkole Gotowania!
Na poniższym filmie jest przykład surowej sarniny, gdzie pokazuje jak przygotować pyszny gulasz z sarny. Więcej filmów z wolnowarem znajdziesz na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Współczesny dół ziemny
Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były gorące, lekko je zasypywali ziemią. Mięso zawijali w liście i kładli na dnie. Wszystko zakopywali w tym dole wypełnionym gorącymi kamieniami. Co to dawało? brak dostępu powietrza i temperatura od kamieni podgrzewała produkty, które były zakopane. Działo się to powoli i długo, zazwyczaj na drugi dzień dopiero odkopywali dół, wydobywali uduszone mięso zawinięte w liście. Zobacz materiał jak to jest dziś być paleo myśliwym
Zasada działania wolnowaru
W dzisiejszych czasach mamy teraz trochę łatwiej 🙂 Nie musimy biegać z łopatą po lesie, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka i gotowe.
Jak to działa?
Dzięki temu, że mięso gotuje się wolno, nie traci aż tylu składników co przy zwykłym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Jest też bardziej kruche i miękkie. Do wolnowaru w zasadzie w ogóle można nie dolewać wody (ani dodawać dodatkowego tłuszczu). Mięso i warzywa puszczą swój naturalny sok. Dzięki czemu będą się robiły w „sosie własnym”. Wolnowar ma też OGROMNĄ zaletę! Mimo 8 godz. pracy, bez mieszania produktu – nic się nie przypala! 🙂 Czyszczenie misy też nie jest problemem. Wystarczy zwykłą gąbką/myjką do naczyń umyć i bez problemu schodzi.
Budowa wolnowaru:
- misa grzewcza
- misa kamionkowa
- pokrywka
- pokrętło lub elektroniczny panel sterujący czasem grzania
- kabel zasilający
Proste, nie? 🙂
Gotowanie
Wkładamy składniki na daną potrawę do kamionkowej misy, doprawiamy, przykrywamy pokrywką, i umieszczamy w wolnowarze. Ustawiamy moc na „low” lub „high”. Jaka jest różnica? Na opcji mocniejszej szybciej się potrawy zrobią, tak w 5-6 h. W sumie ta opcja ma rację bytu, jak chcemy żeby szybko zaczął grzać i rozpoczął się cały proces. Gdy misa się nagrzeje, po jakiejś godzinie zmieniam na „low”. W zasadzie używam tylko opcji low i zostawiam włączony na 8 godz.
Jestem zakochany w wolnowarze z powodu jakości produktu jaki można uzyskać z „trudnych mięs”, np. dziczyzna, baranina, rzeczy typu golonki, czy żeberka wieprzowe. Wychodzą miękkie, soczyste, po prostu pyszne 🙂
Warzywa z wolnowaru
Pewnie większość z Was myśli, że skoro warzywa gotują się razem z mięsem przez 8 godz. to wiele z nich nie zostanie 🙂 Otóż nie! Jeśli uszykujemy mięso obłożone warzywami, to po 8 godz. będą owszem miękkie, ale nie zamienią się w puree. Przy warzywach należy zwrócić uwagę na to, że rzeczy twarde, jak cebula, marchew, pietruszka, seler powinny być na dnie misy. Warzywa + mięso puszczą sok i to co jest na dole będzie się się w nim dusiło. Jeśli po prostu zasypiemy mięso tymi surowcami, to mimo, że 8 godz. grzejemy to te na górze moga być wręcz twarde.
Kiedy używać?
Jak najczęściej! To urządzenie pobiera kilkukrotnie mniej prądu niż piekarnik. Grzałki nagrzewają misę i termostat je wyłącza. Mniej niż złocisza kosztuje jedno użycie, więc nie jest źle!
- Jeśli mamy wolnowar z panelem sterującym, to możemy sobie ustawić np. żeby się sam wyłączył, gdy jesteśmy w pracy, a następnie przełączył na opcję podgrzewania. Wracamy z pracy i czeka na nas gorący obiadek!
- Jeśli używamy wolnowar manualny, najlepszym systemem jest włączanie go na noc. Przykładowo włączam go o godz. 22.30 i wyłączam o 6.30 gdy się budzę. Jak wtedy odgrzać? osobno na patelni lub w małym rondelku, bo zanim wolnowar się znowu rozgrzeje to z 2 godziny będziemy czekać.
Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w Szkole Gotowania!
Na poniższym filmie jest przykład surowej sarniny, gdzie pokazuje jak przygotować pyszny gulasz z sarny. Więcej filmów z wolnowarem znajdziesz na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Komentarzy: 4
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Jak się kroi by się nie pokroić!
Krótki instruktaż jak prawidłowo kroić, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej filmów w roli głównej z Pawłem Jackowskim na stronie ajwen.tv i na profilu Kuchnia Ajwen! Jeśli chcesz się nauczyć tak kroić, ale się…
WIĘCEJ >Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…
WIĘCEJ >Co zrobić z grasicą
Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…
WIĘCEJ >Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >
A jak zrobic smaczny gulasz bez pomidorów ani papryki dla osoby na protokole AIP?
np. z warzyw korzeniowych i cebuli 🙂
na filmie nie ma pomidorów, a papryki można nie dawać 🙂
np. z warzyw korzeniowych i cebuli