logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wolnowar

wolnowar.jpg

Współczesny dół ziemny

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były gorące, lekko je zasypywali ziemią. Mięso zawijali w liście i kładli na dnie. Wszystko zakopywali w tym dole wypełnionym gorącymi kamieniami. Co to dawało? brak dostępu powietrza i temperatura od kamieni podgrzewała produkty, które były zakopane. Działo się to powoli i długo, zazwyczaj na drugi dzień dopiero odkopywali dół, wydobywali uduszone mięso zawinięte w liście. Zobacz materiał jak to jest dziś być paleo myśliwym 

Zasada działania wolnowaru

W dzisiejszych czasach mamy teraz trochę łatwiej 🙂 Nie musimy biegać z łopatą po lesie, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka i gotowe.
Jak to działa?
Dzięki temu, że mięso gotuje się wolno, nie traci aż tylu składników co przy zwykłym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Jest też bardziej kruche i miękkie. Do wolnowaru w zasadzie w ogóle można nie dolewać wody (ani dodawać dodatkowego tłuszczu). Mięso i warzywa puszczą swój naturalny sok. Dzięki czemu będą się robiły w „sosie własnym”. Wolnowar ma też OGROMNĄ zaletę! Mimo 8 godz. pracy, bez mieszania produktu – nic się nie przypala! 🙂 Czyszczenie misy też nie jest problemem. Wystarczy zwykłą gąbką/myjką do naczyń umyć i bez problemu schodzi.

Budowa wolnowaru:

  • misa grzewcza
  • misa kamionkowa
  • pokrywka
  • pokrętło lub elektroniczny panel sterujący czasem grzania
  • kabel zasilający

Proste, nie? 🙂

Gotowanie

Wkładamy składniki na daną potrawę do kamionkowej misy, doprawiamy, przykrywamy pokrywką, i umieszczamy w wolnowarze. Ustawiamy moc na „low” lub „high”. Jaka jest różnica? Na opcji mocniejszej szybciej się potrawy zrobią, tak w 5-6 h. W sumie ta opcja ma rację bytu, jak chcemy żeby szybko zaczął grzać i rozpoczął się cały proces. Gdy misa się nagrzeje, po jakiejś godzinie zmieniam na „low”. W zasadzie używam tylko opcji low i zostawiam włączony na 8 godz.
Jestem zakochany w wolnowarze z powodu jakości produktu jaki można uzyskać z „trudnych mięs”, np. dziczyzna, baranina, rzeczy typu golonki, czy żeberka wieprzowe. Wychodzą miękkie, soczyste, po prostu pyszne 🙂

 Warzywa z wolnowaru

Pewnie większość z Was myśli, że skoro warzywa gotują się razem z mięsem przez 8 godz. to wiele z nich nie zostanie 🙂 Otóż nie! Jeśli uszykujemy mięso obłożone warzywami, to po 8 godz. będą owszem miękkie, ale nie zamienią się w puree. Przy warzywach należy zwrócić uwagę na to, że rzeczy twarde, jak cebula, marchew, pietruszka, seler powinny być na dnie misy. Warzywa + mięso puszczą sok i to co jest na dole będzie się się w nim dusiło. Jeśli po prostu zasypiemy mięso tymi surowcami, to mimo, że 8 godz. grzejemy to te na górze moga być wręcz twarde.

Kiedy używać?

Jak najczęściej! To urządzenie pobiera kilkukrotnie mniej prądu niż piekarnik. Grzałki nagrzewają misę i termostat je wyłącza. Mniej niż złocisza kosztuje jedno użycie, więc nie jest źle!

  • Jeśli mamy wolnowar z panelem sterującym, to możemy sobie ustawić np. żeby się sam wyłączył, gdy jesteśmy w pracy, a następnie przełączył na opcję podgrzewania. Wracamy z pracy i czeka na nas gorący obiadek!
  • Jeśli używamy wolnowar manualny, najlepszym systemem jest włączanie go na noc. Przykładowo włączam go o godz. 22.30 i wyłączam o 6.30 gdy się budzę.  Jak wtedy odgrzać? osobno na patelni lub w małym rondelku, bo zanim wolnowar się znowu rozgrzeje to z 2 godziny będziemy czekać.

Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Na poniższym filmie jest przykład surowej sarniny, gdzie pokazuje jak przygotować pyszny gulasz z sarny. Więcej filmów z wolnowarem znajdziesz na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Podobne tematy

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę. Paweł Jackowski pokazuje jak smaczne i oszczędne jest gotowanie Paleo. Nie każda (…)

WIĘCEJ >

Smoothie: borówkowo – bananowy

Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!” Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy...

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej MUKE

Mleko z maszyny Mleko kokosowe, czy bardziej poprawnie – mleczko kokosowe, genialny zamiennik mleka krowiego. Coś co wszyscy paleożercy uwielbiają. Słowo (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 4

  1. Iwona Paluch 15 stycznia 2017 o 16:01

    A jak zrobic smaczny gulasz bez pomidorów ani papryki dla osoby na protokole AIP?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl