Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂
Potrzeba na jedną szyneczkę:
- schab,tak około 0.7 kg
- sól – pół szklanki
- cukier – pół szklanki
- oregano 1 łyżka
- papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/ bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
- posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
- obracamy i posypujemy z drugiej strony
- dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
- owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
- dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
- na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
- wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
- osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
- dłonią wcieramy sól w mięso
- foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
- podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
- następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
- czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
- w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
- to co zostało wcieramy dłońmi
- mięso zawijamy w gazę lub bandaż
- wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie
Paweł Jackowski na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Iwona Wierzbicka
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂
Potrzeba na jedną szyneczkę:
- schab,tak około 0.7 kg
- sól – pół szklanki
- cukier – pół szklanki
- oregano 1 łyżka
- papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/ bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
- posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
- obracamy i posypujemy z drugiej strony
- dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
- owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
- dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
- na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
- wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
- osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
- dłonią wcieramy sól w mięso
- foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
- podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
- następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
- czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
- w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
- to co zostało wcieramy dłońmi
- mięso zawijamy w gazę lub bandaż
- wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie
Paweł Jackowski na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Co zrobić z grasicą
Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…
WIĘCEJ >Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie
Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie :)
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 21-07-2014 urlopowo Alpy
Ranek powitała nas ulewą. Lało, a nie padało. Opcji na rower nie było!! Żal… tym bardziej że w Opolu pełne słońce, a my tu taki kawał drogi i prosto w objęcia deszczu. Niestety prognoza na…
WIĘCEJ >Jak pakować mięso do mrożenia?
Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…
WIĘCEJ >