fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domową wędlinę?

Jak zrobić domową wędlinę?

jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak się kroi by się nie pokroić!

Krótki instruktaż jak prawidłowo kroić, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej filmów w roli głównej z Pawłem Jackowskim na stronie ajwen.tv i na profilu Kuchnia Ajwen!   Jeśli chcesz się nauczyć tak kroić, ale się…

WIĘCEJ >
paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 27-08-2014

Obiad - dorsz z grilla, kapusta kiszona papryka. Dorsz uduszony w maśle klarowanym.

WIĘCEJ >