fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domowy rosół?

Jak zrobić domowy rosół?

jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę. Paweł Jackowski pokazuje jak smaczne i oszczędne jest gotowanie Paleo. Nie każda dieta jest droga i wymagająca poświęcenia dużej ilości czasu. Gotując Paleo zyskujemy czas i zdrowie….

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Co zrobić z grasicą

Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…

WIĘCEJ >

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂…

WIĘCEJ >