Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!
Czas wykonania:
5 godzin
Składniki na 5 litrów rosołu:
Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:
- 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
- por przekrawamy wzdłuż na pół
- cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
- czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
- warzywa wrzucamy do garnka
- dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
- dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
- po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
- zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
- dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
- gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- próbujemy i doprawiamy
Polub KuchniaAjwen na facebooku
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!
Czas wykonania:
5 godzin
Składniki na 5 litrów rosołu:
Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:
- 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
- por przekrawamy wzdłuż na pół
- cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
- czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
- warzywa wrzucamy do garnka
- dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
- dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
- po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
- zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
- dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
- gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- próbujemy i doprawiamy
Polub KuchniaAjwen na facebooku
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak używać nóż karbowany
Karbownik Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły…
WIĘCEJ >Smoothie: superfoods power
Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.
WIĘCEJ >Jak naostrzyć nóż?
Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…
WIĘCEJ >Zupa z mango
Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych równie pysznych? W kolejnym filmie Paweł pokaże jak przygotować tajską zupę z mango.
WIĘCEJ >