fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domowy rosół?

Jak zrobić domowy rosół?

jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂…

WIĘCEJ >

Smoothie: pietruszka, cytryna, mięta

Smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do tego woda żeby dało się rozrobić. Bogactwo witaminy C. Dzięki cytrynie i mięcie – zwiększa się wydzielanie soków trawiennych. Smoothie…

WIĘCEJ >

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Klęska urodzaju  Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >