fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić makaron z cukinii?

Jak zrobić makaron z cukinii?

jak-zrobic-makaron-z-cukinii-1.jpg

Spiromat

W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały „myk” polega na tym, że w tarce znajduje się specjalne ostrze. Z jednej strony jest takie, jak do szatkowania np. kapusty, a z drugiej umieszczono rząd pionowych małych ostrzy, które przecinają warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, kręcimy z jednej strony, a z drugiej wychodzi nam makaron spaghetii. Proste, nie? 🙂

Jakie warzywa?

W tym przypadku, nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Musi mieć takie cechy, które pozwolą zrobić spaghetii. Użyty materiał nie może być suchy, czy zwiotczały, ponieważ tarka nie da rady pociąć materiału, który nie jest dobrej jakości. Tak samo, nie można użyć warzyw, które mają dużo wody i miękki miąższ, jak np. pomidory, lub które są puste, jak papryka. A więc jakie?

 Sosy Vinaigrette

Warzywa muszą być:

  • jędrne
  • twarde
  • soczyste
  • zdrowe
  • ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.)

Delikatnie!

Tak przygotowany makaron, nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia, czy kalarepa, to naprawdę wystarczy tylko podgrzać. Bierzemy już gotowe danie, lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. W przypadku, gdy mamy świeżo zagotowaną potrawę, wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Sprawi, że będzie lekko twardawy, jak prawdziwy makaron.

Trochę mocniej 🙂

Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler, czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo!  Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do Spiromatdania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy w sosie.

Ok, wszystko fajnie, ale co, tak naprawdę wybrać, żeby zrobić takie cuda?

Makarony można robić z:

  • cukinii
  • kalarepy
  • selera
  • białej rzodkwi
  • czarnej rzepy
  • brukwi
  • marchewki
  • pietruszki
  • pasternaku

A jeśli nie mam tarki?

Taka tareczka, nie oszukujemy się, za złotówkę nie jest :p Ceny wahają się między 140 a 200 zł. Czy jest jakaś alternatywa?
Owszem, są różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tak zwane temperówki do warzyw. Czy się sprawdzają? Jeśli ktoś tylko okazjonalnie chce się pobawić w taki makaron, to faktycznie lepiej kupić nożyk za kilkanaście złotych. Ale makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy większych ilościach najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, są też niewygodne jeśli planujemy przygotować posiłek dla całej rodziny. Spiromat przygotowuje je szybko i sprawia, że są takie jakie chcielibyśmy zjeść 🙂

Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak działa ta maszynka 🙂

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Spiromat

W Kuchni Paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Proponuje makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. Urządzenie to nazywa się spiromat, inaczej tarka spiralna. Cały „myk” polega na tym, że w tarce znajduje się specjalne ostrze. Z jednej strony jest takie, jak do szatkowania np. kapusty, a z drugiej umieszczono rząd pionowych małych ostrzy, które przecinają warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, kręcimy z jednej strony, a z drugiej wychodzi nam makaron spaghetii. Proste, nie? 🙂

Jakie warzywa?

W tym przypadku, nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Musi mieć takie cechy, które pozwolą zrobić spaghetii. Użyty materiał nie może być suchy, czy zwiotczały, ponieważ tarka nie da rady pociąć materiału, który nie jest dobrej jakości. Tak samo, nie można użyć warzyw, które mają dużo wody i miękki miąższ, jak np. pomidory, lub które są puste, jak papryka. A więc jakie?

 Sosy Vinaigrette

Warzywa muszą być:

  • jędrne
  • twarde
  • soczyste
  • zdrowe
  • ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.)

Delikatnie!

Tak przygotowany makaron, nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia, czy kalarepa, to naprawdę wystarczy tylko podgrzać. Bierzemy już gotowe danie, lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. W przypadku, gdy mamy świeżo zagotowaną potrawę, wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Sprawi, że będzie lekko twardawy, jak prawdziwy makaron.

Trochę mocniej 🙂

Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler, czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo!  Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do Spiromatdania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy w sosie.

Ok, wszystko fajnie, ale co, tak naprawdę wybrać, żeby zrobić takie cuda?

Makarony można robić z:

  • cukinii
  • kalarepy
  • selera
  • białej rzodkwi
  • czarnej rzepy
  • brukwi
  • marchewki
  • pietruszki
  • pasternaku

A jeśli nie mam tarki?

Taka tareczka, nie oszukujemy się, za złotówkę nie jest :p Ceny wahają się między 140 a 200 zł. Czy jest jakaś alternatywa?
Owszem, są różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tak zwane temperówki do warzyw. Czy się sprawdzają? Jeśli ktoś tylko okazjonalnie chce się pobawić w taki makaron, to faktycznie lepiej kupić nożyk za kilkanaście złotych. Ale makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy większych ilościach najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, są też niewygodne jeśli planujemy przygotować posiłek dla całej rodziny. Spiromat przygotowuje je szybko i sprawia, że są takie jakie chcielibyśmy zjeść 🙂

Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak działa ta maszynka 🙂

Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

 

Autor

Paweł Jackowski
19 listopada 2016

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Avatar Hanna 29 maja 2017 o 21:42

    Muszę przyznać, że taka zwykła „temperówka” do warzyw, nawet w niemałej cenie (powyżej 50PLN) daje wstążki bardzo cienkie i słabo przypominające spaghetti. To, co widać na filmie sprawia wrażenie grubszego i bardziej sprężystego.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak obierać szparagi?

Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >
mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często zawiera różne zagęstniki lub konserwanty. Nawet jeśli…

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić…

WIĘCEJ >