fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

co-zrobic-z-pozostalymi-warzywami-1.jpg

Klęska urodzaju 

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć i boimy się, że mogą też w końcu zacząć gnić.

Kilka opcji

  • Kiszenie warzyw
  • Solenie
  • Marynowanie
  • Wekowanie
  • Mrożenie

Mrożenie

Dziś zajmiemy się mrożeniem. Najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać ze skórki warzywa jakie nam pozostawały, pokroić i pomrozić. Proste, nie? 🙂 Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokuła odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na „różyczki”.

 Jak możemy mrozić warzywa?

  • Rodzajami
  • Mieszanki

Mrożenie jednoskładnikowe

Daje nam to, że możemy w każdej chwili kontrolować ilość danego surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy możemy dodać więcej. Jeśli z kolei mamy w domu kogoś, kto nie może danej rzeczy np. papryki to możemy nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe 🙂 Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczuszka, pasuje jak znalazł. Czy tak jak na filmie poniżej używam takiej mieszanki do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • Strata wagi
  • Utrata części składników odżywczych
  • Warzywa są miękkie i mokre
  • Puszczają dużo wody
  • Łatwo się psują po rozmrożeniu

W zasadzie wszystkie te punkty wynikają z właściwości fizycznych. Ja nigdy nie byłem „orłem” z fizyki, ale coś tam pamiętam ;p Na chłopski rozum to jest tak. Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie „no i?” No i powoduje to, że woda zamarzając w każdej komórce warzywa, rozrywa tą komórkę. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem wartością odżywczą. A woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje, niż warzywo świeże.
Prosto i oszczędnie. To dewiza Paleo diety i Pawła Jackowskiego. Zobacz co można przygotować z pozostałych warzyw.
Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Klęska urodzaju 

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć i boimy się, że mogą też w końcu zacząć gnić.

Kilka opcji

  • Kiszenie warzyw
  • Solenie
  • Marynowanie
  • Wekowanie
  • Mrożenie

Mrożenie

Dziś zajmiemy się mrożeniem. Najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać ze skórki warzywa jakie nam pozostawały, pokroić i pomrozić. Proste, nie? 🙂 Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokuła odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na „różyczki”.

 Jak możemy mrozić warzywa?

  • Rodzajami
  • Mieszanki

Mrożenie jednoskładnikowe

Daje nam to, że możemy w każdej chwili kontrolować ilość danego surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy możemy dodać więcej. Jeśli z kolei mamy w domu kogoś, kto nie może danej rzeczy np. papryki to możemy nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe 🙂 Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczuszka, pasuje jak znalazł. Czy tak jak na filmie poniżej używam takiej mieszanki do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • Strata wagi
  • Utrata części składników odżywczych
  • Warzywa są miękkie i mokre
  • Puszczają dużo wody
  • Łatwo się psują po rozmrożeniu

W zasadzie wszystkie te punkty wynikają z właściwości fizycznych. Ja nigdy nie byłem „orłem” z fizyki, ale coś tam pamiętam ;p Na chłopski rozum to jest tak. Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie „no i?” No i powoduje to, że woda zamarzając w każdej komórce warzywa, rozrywa tą komórkę. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem wartością odżywczą. A woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje, niż warzywo świeże.
Prosto i oszczędnie. To dewiza Paleo diety i Pawła Jackowskiego. Zobacz co można przygotować z pozostałych warzyw.
Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
23 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił puree z ziemniaków. Mając puree, nie trzeba było robić…

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >

Jak używać szynkowar

Na zdjęciu powyżej mamy różne rodzaje szynki z szynkowaru, pokrojone i uformowane w kostkę „rubika” Szynkowar- co to w ogóle jest? Jest to taki specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach, z każdej…

WIĘCEJ >