fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

co-zrobic-z-pozostalymi-warzywami-1.jpg

Klęska urodzaju 

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć i boimy się, że mogą też w końcu zacząć gnić.

Kilka opcji

  • Kiszenie warzyw
  • Solenie
  • Marynowanie
  • Wekowanie
  • Mrożenie

Mrożenie

Dziś zajmiemy się mrożeniem. Najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać ze skórki warzywa jakie nam pozostawały, pokroić i pomrozić. Proste, nie? 🙂 Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokuła odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na „różyczki”.

 Jak możemy mrozić warzywa?

  • Rodzajami
  • Mieszanki

Mrożenie jednoskładnikowe

Daje nam to, że możemy w każdej chwili kontrolować ilość danego surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy możemy dodać więcej. Jeśli z kolei mamy w domu kogoś, kto nie może danej rzeczy np. papryki to możemy nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe 🙂 Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczuszka, pasuje jak znalazł. Czy tak jak na filmie poniżej używam takiej mieszanki do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • Strata wagi
  • Utrata części składników odżywczych
  • Warzywa są miękkie i mokre
  • Puszczają dużo wody
  • Łatwo się psują po rozmrożeniu

W zasadzie wszystkie te punkty wynikają z właściwości fizycznych. Ja nigdy nie byłem „orłem” z fizyki, ale coś tam pamiętam ;p Na chłopski rozum to jest tak. Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie „no i?” No i powoduje to, że woda zamarzając w każdej komórce warzywa, rozrywa tą komórkę. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem wartością odżywczą. A woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje, niż warzywo świeże.
Prosto i oszczędnie. To dewiza Paleo diety i Pawła Jackowskiego. Zobacz co można przygotować z pozostałych warzyw.
Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Klęska urodzaju 

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć i boimy się, że mogą też w końcu zacząć gnić.

Kilka opcji

  • Kiszenie warzyw
  • Solenie
  • Marynowanie
  • Wekowanie
  • Mrożenie

Mrożenie

Dziś zajmiemy się mrożeniem. Najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać ze skórki warzywa jakie nam pozostawały, pokroić i pomrozić. Proste, nie? 🙂 Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokuła odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na „różyczki”.

 Jak możemy mrozić warzywa?

  • Rodzajami
  • Mieszanki

Mrożenie jednoskładnikowe

Daje nam to, że możemy w każdej chwili kontrolować ilość danego surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy możemy dodać więcej. Jeśli z kolei mamy w domu kogoś, kto nie może danej rzeczy np. papryki to możemy nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe 🙂 Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczuszka, pasuje jak znalazł. Czy tak jak na filmie poniżej używam takiej mieszanki do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • Strata wagi
  • Utrata części składników odżywczych
  • Warzywa są miękkie i mokre
  • Puszczają dużo wody
  • Łatwo się psują po rozmrożeniu

W zasadzie wszystkie te punkty wynikają z właściwości fizycznych. Ja nigdy nie byłem „orłem” z fizyki, ale coś tam pamiętam ;p Na chłopski rozum to jest tak. Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie „no i?” No i powoduje to, że woda zamarzając w każdej komórce warzywa, rozrywa tą komórkę. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem wartością odżywczą. A woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje, niż warzywo świeże.
Prosto i oszczędnie. To dewiza Paleo diety i Pawła Jackowskiego. Zobacz co można przygotować z pozostałych warzyw.
Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
23 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak obierać szparagi?

Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…

WIĘCEJ >

Placki bananowo – borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Jak się kroi by się nie pokroić!

Krótki instruktaż jak prawidłowo kroić, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej filmów w roli głównej z Pawłem Jackowskim na stronie ajwen.tv i na profilu Kuchnia Ajwen!   Jeśli chcesz się nauczyć tak kroić, ale się…

WIĘCEJ >