fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

łuszczyca

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać i na co jeszcze zwrócić uwagę.

Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych. Dokładna przyczyna występowania łuszczycy nie jest znana, jednak dominuje przekonanie, że wywołana jest wadą genetyczną (m.in. polimorfizm genu HLA-Cw6) oraz dysfunkcją układu immunologicznego. Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych.

Objawy

Objawy łuszczycy to:

  • zaczerwienienia na skórze,
  • zmiany skórne pokryte białą łuską,
  • zniekształcenia paznokci,
  • wgłębienia na paznokciach,
  • gruba, sucha skóra w okresie remisji.

Dlaczego tak się dzieje? Skóra zajęta łuszczycą produkuje nowe komórki szybciej, a pozbywa się starych w normalnym tempie. To wywołuje piętrzenie się nowych komórek, tworząc czerwono-brunatne obrzęknięte plamy bądź grudki pokryte srebrzystą lub białawą łuską. Wczesne zmiany mają charakter drobnych grudek. Wysiewy tego typu występują najczęściej po osłabieniu organizmu, po traumie, dużym stresie, po przebytej anginie lub innej infekcji. W pełni rozwinięte zmiany są znacznie większe i osiągają nawet rozmiary kilku centymetrów. Łuszczyca może dotyczyć każdej części ciała, jednak najczęściej atakuje skórę głowy, kolan, łokci i nadgarstków. Czasem może dojść do zajęcia paznokci, na których pojawiają się bruzdy i wgłębienia.

Objawy pojawiają się cyklicznie i nie pozostawiają blizn, lecz w tych miejscach skóra może być bardziej wrażliwa, grubsza, wysuszona.

Łuszczyca a styl życia

Ważnym aspektem, o który trzeba w tej chorobie dbać, jest styl życia. Wpływa on na częstotliwość i skalę nawrotów łuszczycy, a nawet na to, czy choroba w ogóle zaatakuje. W przypadku wielu chorych delikatne światło słoneczne w dużym stopniu łagodzi objawy łuszczycy. W miarę możliwości wybieraj się na spacer w porannym słońcu lub ćwicz na zewnątrz, by dodatkowo zmniejszyć stres.

Łuszczyca a dieta

Niewłaściwa dieta jest jednym z czynników, które w znacznym stopniu zaostrzają przebieg choroby. Tutaj konieczne jest dostosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania, który będzie utrzymywał organizm w odpowiedniej kondycji. Osoby chorujące na łuszczycę często narzekają na kłopoty z trawieniem. Dlatego też przygotowywanie potraw powinno opierać się głównie na składnikach lekkostrawnych. I nie chodzi tutaj o tradycyjną dietę łatwostrawną, a o dobranie odpowiedniej jakości produktów oraz dostosowanie obróbki termicznej.

Mięso nie powinno być smażone, a delikatnie pieczone i dobrej jakości. Głównym źródłem białka powinno być białko z mięsa drobiowego oraz z ryb, czyli ze źródeł łatwiejszych do strawienia niż typowe źródła białka. Zalecam ostrożność w wyborze warzyw strączkowych, gdyż mają one tendencję do nasilania kłopotów trawiennych, głównie w funkcjonowaniu jelit. Jedz świeżą, nieprzetworzoną żywność, postaraj się, by w każdym zjadanym przez ciebie posiłku znalazły się warzywa. Zaleca się zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stany zapalne, a badania potwierdziły, że w znacznym stopniu uwalniają od objawów łuszczycy. Unikaj wszystkich produktów mlecznych. Z kolei alkohol powoduje stany zapalne i u wielu osób jest czynnikiem wywołującym łuszczycę, dlatego ogranicz jego spożywanie i obserwuj reakcje swojego organizmu. Jeśli po alkoholu masz atak choroby, całkowicie z niego zrezygnuj.

Co jeszcze jest ważne?

Oprócz dostosowania odżywiania, warto także zidentyfikować alergie i w razie potrzeby zacząć eliminować alergeny. Tutaj ważne jest sprawdzenie zarówno alergii wziewnych, pokarmowych, jaki i nietolerancji pokarmowych. Reakcja na alergeny może być kluczowym czynnikiem wywołującym łuszczycę u niektórych chorych.

alergie i nietolerancje pokarmowe

Obejrzyj wykład na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Bardzo ważne jest także zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Problemy z trawieniem, a zwłaszcza niepełne trawienie białek, prowadzi do niedoborów żywieniowych. Kolejną kwestią jest odpowiednie dbanie o jelita, które są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i detoksykacji. Co więcej, sprawnie pracujące jelita potrzebne są również do tego, aby zatrzymać namnażanie się Candida albicans oraz produkty uboczne niektórych bakterii – mogą nasilać zmiany łuszczycowe. Dostosuj odpowiednią probiotykoterapię. Pomocne w tym będzie wykonanie badania mikroflory jelit. Wprowadzenie probiotyków jest kluczowe w leczeniu łuszczycy ponieważ wspomagają detoksykacje i dbają o zdrowie skóry.

Do istotnych czynników, które mogą przyczyniać się do zmian łuszczycowych, a które często widzę u moich pacjentów, należą: niski poziom witaminy D3, niedobór cynku i witaminy A, wahania poziomu hormonów i inne czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają zdrowiu skóry. Czasami przyczyną zmian łuszczycowych może być także niedoczynność tarczycy.

Połącz siły

Oczywiście, jeżeli doskwiera nam łuszczyca, konsultacja dermatologiczna jest niezbędna. Ale pamiętaj, że leki w postaci maści działają tylko miejscowo i w zaostrzonych stadiach choroby są koniecznością. Jednak efekty ich działania są widoczne tylko do momentu, w którym przestajemy je stosować. Lepiej będzie, jeśli zamiast leczyć objawy, połączysz siły i zaczniesz szukać pierwotnej przyczyny oraz wspomożesz organizm odpowiednim żywieniem.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać i na co jeszcze zwrócić uwagę.

Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych. Dokładna przyczyna występowania łuszczycy nie jest znana, jednak dominuje przekonanie, że wywołana jest wadą genetyczną (m.in. polimorfizm genu HLA-Cw6) oraz dysfunkcją układu immunologicznego. Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych.

Objawy

Objawy łuszczycy to:

  • zaczerwienienia na skórze,
  • zmiany skórne pokryte białą łuską,
  • zniekształcenia paznokci,
  • wgłębienia na paznokciach,
  • gruba, sucha skóra w okresie remisji.

Dlaczego tak się dzieje? Skóra zajęta łuszczycą produkuje nowe komórki szybciej, a pozbywa się starych w normalnym tempie. To wywołuje piętrzenie się nowych komórek, tworząc czerwono-brunatne obrzęknięte plamy bądź grudki pokryte srebrzystą lub białawą łuską. Wczesne zmiany mają charakter drobnych grudek. Wysiewy tego typu występują najczęściej po osłabieniu organizmu, po traumie, dużym stresie, po przebytej anginie lub innej infekcji. W pełni rozwinięte zmiany są znacznie większe i osiągają nawet rozmiary kilku centymetrów. Łuszczyca może dotyczyć każdej części ciała, jednak najczęściej atakuje skórę głowy, kolan, łokci i nadgarstków. Czasem może dojść do zajęcia paznokci, na których pojawiają się bruzdy i wgłębienia.

Objawy pojawiają się cyklicznie i nie pozostawiają blizn, lecz w tych miejscach skóra może być bardziej wrażliwa, grubsza, wysuszona.

Łuszczyca a styl życia

Ważnym aspektem, o który trzeba w tej chorobie dbać, jest styl życia. Wpływa on na częstotliwość i skalę nawrotów łuszczycy, a nawet na to, czy choroba w ogóle zaatakuje. W przypadku wielu chorych delikatne światło słoneczne w dużym stopniu łagodzi objawy łuszczycy. W miarę możliwości wybieraj się na spacer w porannym słońcu lub ćwicz na zewnątrz, by dodatkowo zmniejszyć stres.

Łuszczyca a dieta

Niewłaściwa dieta jest jednym z czynników, które w znacznym stopniu zaostrzają przebieg choroby. Tutaj konieczne jest dostosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania, który będzie utrzymywał organizm w odpowiedniej kondycji. Osoby chorujące na łuszczycę często narzekają na kłopoty z trawieniem. Dlatego też przygotowywanie potraw powinno opierać się głównie na składnikach lekkostrawnych. I nie chodzi tutaj o tradycyjną dietę łatwostrawną, a o dobranie odpowiedniej jakości produktów oraz dostosowanie obróbki termicznej.

Mięso nie powinno być smażone, a delikatnie pieczone i dobrej jakości. Głównym źródłem białka powinno być białko z mięsa drobiowego oraz z ryb, czyli ze źródeł łatwiejszych do strawienia niż typowe źródła białka. Zalecam ostrożność w wyborze warzyw strączkowych, gdyż mają one tendencję do nasilania kłopotów trawiennych, głównie w funkcjonowaniu jelit. Jedz świeżą, nieprzetworzoną żywność, postaraj się, by w każdym zjadanym przez ciebie posiłku znalazły się warzywa. Zaleca się zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stany zapalne, a badania potwierdziły, że w znacznym stopniu uwalniają od objawów łuszczycy. Unikaj wszystkich produktów mlecznych. Z kolei alkohol powoduje stany zapalne i u wielu osób jest czynnikiem wywołującym łuszczycę, dlatego ogranicz jego spożywanie i obserwuj reakcje swojego organizmu. Jeśli po alkoholu masz atak choroby, całkowicie z niego zrezygnuj.

Co jeszcze jest ważne?

Oprócz dostosowania odżywiania, warto także zidentyfikować alergie i w razie potrzeby zacząć eliminować alergeny. Tutaj ważne jest sprawdzenie zarówno alergii wziewnych, pokarmowych, jaki i nietolerancji pokarmowych. Reakcja na alergeny może być kluczowym czynnikiem wywołującym łuszczycę u niektórych chorych.

alergie i nietolerancje pokarmowe

Obejrzyj wykład na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Bardzo ważne jest także zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Problemy z trawieniem, a zwłaszcza niepełne trawienie białek, prowadzi do niedoborów żywieniowych. Kolejną kwestią jest odpowiednie dbanie o jelita, które są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i detoksykacji. Co więcej, sprawnie pracujące jelita potrzebne są również do tego, aby zatrzymać namnażanie się Candida albicans oraz produkty uboczne niektórych bakterii – mogą nasilać zmiany łuszczycowe. Dostosuj odpowiednią probiotykoterapię. Pomocne w tym będzie wykonanie badania mikroflory jelit. Wprowadzenie probiotyków jest kluczowe w leczeniu łuszczycy ponieważ wspomagają detoksykacje i dbają o zdrowie skóry.

Do istotnych czynników, które mogą przyczyniać się do zmian łuszczycowych, a które często widzę u moich pacjentów, należą: niski poziom witaminy D3, niedobór cynku i witaminy A, wahania poziomu hormonów i inne czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają zdrowiu skóry. Czasami przyczyną zmian łuszczycowych może być także niedoczynność tarczycy.

Połącz siły

Oczywiście, jeżeli doskwiera nam łuszczyca, konsultacja dermatologiczna jest niezbędna. Ale pamiętaj, że leki w postaci maści działają tylko miejscowo i w zaostrzonych stadiach choroby są koniecznością. Jednak efekty ich działania są widoczne tylko do momentu, w którym przestajemy je stosować. Lepiej będzie, jeśli zamiast leczyć objawy, połączysz siły i zaczniesz szukać pierwotnej przyczyny oraz wspomożesz organizm odpowiednim żywieniem.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
31 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Candida – co to takiego?

Candida – co to? Candida albicans –  są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać…

WIĘCEJ >
Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego-Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tej chorobie i sprawdź, jakie znaczenie ma przy niej odpowiednia dieta. Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną…

WIĘCEJ >

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…

WIĘCEJ >

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Bulletproof Coffee Gdy za oknem zimno i mróz, częściej sięgamy po ciepłe napoje. Jednym z nich jest Bulletproof Coffee – moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi…

WIĘCEJ >