fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

mięso, mrożenie

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie – jeśli ktoś pamięta z fizyki z podstawówki, to jest to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu jest woda, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Rozwijając tę myśl dalej – mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach, to mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Świetnie, no i co z tego? Ano to, że kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu, dużo wody/soku wycieka z mięsa. Pewnie niejedna osoba pomyśli sobie – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowane mięso. No właśnie nie, to po prostu normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na kolejny artykuł).
Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i na niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych zamrażarek tym, że mrożą w bardzo niskich temp. np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch, możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku/mięsa, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku, kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Przykładowo, jeśli wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i taka jakby już lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, po drugie mięso wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. W szufladach zamrażarki nie wolno układać surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie, nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę, żeby się do tego mięsa dostać.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co jest zamrożone,
  • kiedy zostało zamrożone,
  • do czego można użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki (16.01.2017) na gulasz”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to jest pół roku. Później mięso „zaczyna czuć” zamrażarką.

W restauracjach sanapid zawsze nam zwracał uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. U mnie w domu pilnuję tego, żeby mięso mrożone nie miało więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie – jeśli ktoś pamięta z fizyki z podstawówki, to jest to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu jest woda, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Rozwijając tę myśl dalej – mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach, to mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Świetnie, no i co z tego? Ano to, że kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu, dużo wody/soku wycieka z mięsa. Pewnie niejedna osoba pomyśli sobie – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowane mięso. No właśnie nie, to po prostu normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na kolejny artykuł).
Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i na niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych zamrażarek tym, że mrożą w bardzo niskich temp. np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch, możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku/mięsa, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku, kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Przykładowo, jeśli wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i taka jakby już lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, po drugie mięso wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. W szufladach zamrażarki nie wolno układać surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie, nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę, żeby się do tego mięsa dostać.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co jest zamrożone,
  • kiedy zostało zamrożone,
  • do czego można użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki (16.01.2017) na gulasz”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to jest pół roku. Później mięso „zaczyna czuć” zamrażarką.

W restauracjach sanapid zawsze nam zwracał uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. U mnie w domu pilnuję tego, żeby mięso mrożone nie miało więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
16 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dieta nie działa – dlaczego?

Wiele osób przechodzi na dietę, ale nie chudnie. Zwykle problem ten dotyka kobiety, ponieważ ich organizm jest dużo bardziej skomplikowany. Kobieta miesiączkuje, rodzi dzieci, do tego częściej się stresuje różnymi sprawami, a stresy często zajada…

WIĘCEJ >
Dieta a emocjonalność u dzieci

Dieta a emocjonalność u dzieci

Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za

WIĘCEJ >

Zapalenie żołądka – co robić?

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać. Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się…

WIĘCEJ >
cukrzyca typu 1, dziecko

Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?

Anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych przeciwciał u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zarażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji…

WIĘCEJ >