fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

mięso, mrożenie

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie – jeśli ktoś pamięta z fizyki z podstawówki, to jest to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu jest woda, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Rozwijając tę myśl dalej – mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach, to mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Świetnie, no i co z tego? Ano to, że kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu, dużo wody/soku wycieka z mięsa. Pewnie niejedna osoba pomyśli sobie – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowane mięso. No właśnie nie, to po prostu normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na kolejny artykuł).
Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i na niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych zamrażarek tym, że mrożą w bardzo niskich temp. np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch, możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku/mięsa, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku, kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Przykładowo, jeśli wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i taka jakby już lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, po drugie mięso wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. W szufladach zamrażarki nie wolno układać surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie, nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę, żeby się do tego mięsa dostać.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co jest zamrożone,
  • kiedy zostało zamrożone,
  • do czego można użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki (16.01.2017) na gulasz”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to jest pół roku. Później mięso „zaczyna czuć” zamrażarką.

W restauracjach sanapid zawsze nam zwracał uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. U mnie w domu pilnuję tego, żeby mięso mrożone nie miało więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie – jeśli ktoś pamięta z fizyki z podstawówki, to jest to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu jest woda, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Rozwijając tę myśl dalej – mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach, to mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Świetnie, no i co z tego? Ano to, że kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu, dużo wody/soku wycieka z mięsa. Pewnie niejedna osoba pomyśli sobie – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowane mięso. No właśnie nie, to po prostu normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na kolejny artykuł).
Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i na niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych zamrażarek tym, że mrożą w bardzo niskich temp. np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch, możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku/mięsa, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku, kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Przykładowo, jeśli wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i taka jakby już lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, po drugie mięso wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. W szufladach zamrażarki nie wolno układać surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie, nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę, żeby się do tego mięsa dostać.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co jest zamrożone,
  • kiedy zostało zamrożone,
  • do czego można użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki (16.01.2017) na gulasz”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to jest pół roku. Później mięso „zaczyna czuć” zamrażarką.

W restauracjach sanapid zawsze nam zwracał uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. U mnie w domu pilnuję tego, żeby mięso mrożone nie miało więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
16 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Źle dobrana dieta to dieta, która nie ma prawa działać na osobie, która ją stosuje. Może być tak, że ściągnęliśmy sobie dietę z internetu albo wzięliśmy ją od koleżanki, która powiedziała, że to fantastyczna dieta,

WIĘCEJ >

Historia zdrowej diety

Długowyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie,

WIĘCEJ >

Głodówki i posty lecznicze

Czy głodówki i posty lecznicze są skuteczne? O czym należy wiedzieć, zanim się zdecydujemy na taki krok? Charakterystyczne dla współczesnych czasów jest to, że częściej chorujemy z nadmiaru pożywienia niż z głodu, przede wszystkim w…

WIĘCEJ >
cukrzyca

Cukrzyca typu 1 – sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

Sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka, możesz zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 1. Zrób badania: anty-GAD, anty-IA2. Przebadaj swoje dziecko, zmień dietę jeśli we krwi wyjdą przeciwciała.

WIĘCEJ >