fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powstaje miód? Życie pszczół

Jak powstaje miód? Życie pszczół

miód

Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, co natychmiast przywołuje na myśl postać Kubusia Puchatka. Czyli co? Pszczoły = miód?

Powiem Wam, że Miś o Bardzo Małym Rozumku mocno by się zdziwił, bo są też pszczoły, które nie robią miodu! Serio? Serio!

Byłem na weekend, na początku kwietnia u naszych przyjaciół – JahMaya  i Asi Bednarz . Oprócz tego, że robią naturalne ekologiczne octy i naturalne kosmetyki, to mają jeszcze kilka uli. Jechałem tam bardzo podekscytowany, bo miałem obiecane, że zobaczę, jak wygląda ul w środku. A było jeszcze ciekawiej! Bo jadłem miodek prosto z ula!

Pszczeli murarze

Najpierw jednak gospodarz pokazał mi coś ciekawego. Mianowicie pszczoły murarki. To takie śmieszne włochate pszczoły, która nie żądlą. Rewelacja! Owady te żyją u nich w gospodarstwie w wiązkach suchych, pustych trzcin. W każdej rurce może być pszczoła, która zasiedla swój domek. Tworzy ona w tym legowisku komórki, w których składa jajka i pokarm (miód/pyłek) dla swoich dzieci, czyli larw. No wszystko fajnie, takie dziwne ule z wielu łodyg trzciny, ale gdzie jest miodek dla Kubusia? Miodu nie ma, jest tylko dla dzieci pszczół. No dobra, no to po co w ogóle taka pszczoła żyje?

Mali bohaterowie

I tu dochodzimy do najważniejszej kwestii. Zadaniem nadrzędnym pszczoły nie jest produkcja miodu! Jak nie to, to co? ZAPYLANIE kwiatów. Wszystkich. Nie tylko tych ozdobnych w ogrodzie, lecz również kwiatów na drzewach owocowych i warzywach. Tak, tak – jak pszczoła nie zapyli dyni, cukinii, pomidora, to nie nic z tego nie będzie. Tak że rola pszczół jest OGROMNA. Dzięki nim mamy co jeść. Raczej nikt z nas podczas jedzenia jabłka, truskawki czy pomidora nie pomyśli: dziękuję Wam pszczółki!

Skąd się bierze plaster miodu?

Jak to się dzieje, że mamy plastry miodu? Pszczoły mają taką biologię, że odwzorowują to, co już mają, według schematu. Kiedy widzą dwie ramki z plastrami, to zaczynają tworzyć kolejne w podobny sposób. Plaster miodu składa się z wielu oczek woskowiny, która jest komórkami, w których mogą żyć larwy pszczół. Pszczoły zapełniają te komórki pyłkiem zmieszanym ze śliną, a z tego – za pomocą bakterii i zwierzęcych enzymów – robi się pierzga. Jak tłumaczy na filmie Kuba, komórki mają różną wielkość. Dla trutni są większe komórki, bo potrzebują więcej miejsca.

Zobacz wykład Kuby podczas konferencji organizowanej przez Ajwen, gdzie mówił min. o zaletach jedzenia surowego miodu

Życie pszczół w ulu 

W komórkach plastrów może być naraz jedna larwa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było w nich wiele larw, jedna po drugiej. Można to poznać po tym, że komórki są ciemniejsze. Zdziwiłem się, dlaczego pszczoły siedzą w tych samych komórkach, skoro mają tyle miejsca. Jakub wyjaśnił, że w dużym ulu może być nawet 80–100 tys. pszczół! Na zimę pszczoły się kłębią, żeby było im ciepło. Na jednym z plastrów było ładnie widać, jak kłąb zjadał zimą zapasy. Zasklepione twardym woskiem komórki są kapitałem, czyli zostają zgromadzone jako zapasy na zimę, przyszły rozwój i pomnażanie rodziny. Być może rodziny pszczele są anarchokapitalistkami. Zgodnie z definicją kapitału ważne jest to, że zgromadzone dobro można wykorzystać później, np. na przedsiębiorczość, a nie tylko na na bieżące potrzeby 😉 Mało tego! Pszczoły bronią tego dobra. Pilnują. Stróżują. Czyli mają taką policję obywatelską! Zajmują się tym wyspecjalizowane robotnice, które żądlą intruzów.

Pewnie zastanawia Was, dlaczego na poniższym filmie nie ma pszczół? Cóż… kilka uli nie przeżyło zimy. Paradoksalnie, dzięki temu miałem szansę zajrzeć i zobaczyć, jak to wygląda od środka. Ponieważ temperatura była na dworze w okolicach 6 stopni, Kuba powiedział, że nie otworzy uli, w których są pszczoły, żeby nic im się nie stało. Przez to też, że było zimno, pszczoły nie latały wokół i nie musiałem się obawiać, że wyjadę z odwiedzin cały w bąblach.

Kilka słów na koniec

Ten tekst nie jest kierowany do branży specjalistycznej. Jestem chłopakiem z miasta. Tak mnie to zafascynowało, że chciałem Wam – którzy widzicie, tak jak ja, miód tylko w słoikach – pokazać, jak to wygląda. Jedząc miód prosto z ula, czułem się jak w Boże Narodzenie!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, co natychmiast przywołuje na myśl postać Kubusia Puchatka. Czyli co? Pszczoły = miód?

Powiem Wam, że Miś o Bardzo Małym Rozumku mocno by się zdziwił, bo są też pszczoły, które nie robią miodu! Serio? Serio!

Byłem na weekend, na początku kwietnia u naszych przyjaciół – JahMaya  i Asi Bednarz . Oprócz tego, że robią naturalne ekologiczne octy i naturalne kosmetyki, to mają jeszcze kilka uli. Jechałem tam bardzo podekscytowany, bo miałem obiecane, że zobaczę, jak wygląda ul w środku. A było jeszcze ciekawiej! Bo jadłem miodek prosto z ula!

Pszczeli murarze

Najpierw jednak gospodarz pokazał mi coś ciekawego. Mianowicie pszczoły murarki. To takie śmieszne włochate pszczoły, która nie żądlą. Rewelacja! Owady te żyją u nich w gospodarstwie w wiązkach suchych, pustych trzcin. W każdej rurce może być pszczoła, która zasiedla swój domek. Tworzy ona w tym legowisku komórki, w których składa jajka i pokarm (miód/pyłek) dla swoich dzieci, czyli larw. No wszystko fajnie, takie dziwne ule z wielu łodyg trzciny, ale gdzie jest miodek dla Kubusia? Miodu nie ma, jest tylko dla dzieci pszczół. No dobra, no to po co w ogóle taka pszczoła żyje?

Mali bohaterowie

I tu dochodzimy do najważniejszej kwestii. Zadaniem nadrzędnym pszczoły nie jest produkcja miodu! Jak nie to, to co? ZAPYLANIE kwiatów. Wszystkich. Nie tylko tych ozdobnych w ogrodzie, lecz również kwiatów na drzewach owocowych i warzywach. Tak, tak – jak pszczoła nie zapyli dyni, cukinii, pomidora, to nie nic z tego nie będzie. Tak że rola pszczół jest OGROMNA. Dzięki nim mamy co jeść. Raczej nikt z nas podczas jedzenia jabłka, truskawki czy pomidora nie pomyśli: dziękuję Wam pszczółki!

Skąd się bierze plaster miodu?

Jak to się dzieje, że mamy plastry miodu? Pszczoły mają taką biologię, że odwzorowują to, co już mają, według schematu. Kiedy widzą dwie ramki z plastrami, to zaczynają tworzyć kolejne w podobny sposób. Plaster miodu składa się z wielu oczek woskowiny, która jest komórkami, w których mogą żyć larwy pszczół. Pszczoły zapełniają te komórki pyłkiem zmieszanym ze śliną, a z tego – za pomocą bakterii i zwierzęcych enzymów – robi się pierzga. Jak tłumaczy na filmie Kuba, komórki mają różną wielkość. Dla trutni są większe komórki, bo potrzebują więcej miejsca.

Zobacz wykład Kuby podczas konferencji organizowanej przez Ajwen, gdzie mówił min. o zaletach jedzenia surowego miodu

Życie pszczół w ulu 

W komórkach plastrów może być naraz jedna larwa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było w nich wiele larw, jedna po drugiej. Można to poznać po tym, że komórki są ciemniejsze. Zdziwiłem się, dlaczego pszczoły siedzą w tych samych komórkach, skoro mają tyle miejsca. Jakub wyjaśnił, że w dużym ulu może być nawet 80–100 tys. pszczół! Na zimę pszczoły się kłębią, żeby było im ciepło. Na jednym z plastrów było ładnie widać, jak kłąb zjadał zimą zapasy. Zasklepione twardym woskiem komórki są kapitałem, czyli zostają zgromadzone jako zapasy na zimę, przyszły rozwój i pomnażanie rodziny. Być może rodziny pszczele są anarchokapitalistkami. Zgodnie z definicją kapitału ważne jest to, że zgromadzone dobro można wykorzystać później, np. na przedsiębiorczość, a nie tylko na na bieżące potrzeby 😉 Mało tego! Pszczoły bronią tego dobra. Pilnują. Stróżują. Czyli mają taką policję obywatelską! Zajmują się tym wyspecjalizowane robotnice, które żądlą intruzów.

Pewnie zastanawia Was, dlaczego na poniższym filmie nie ma pszczół? Cóż… kilka uli nie przeżyło zimy. Paradoksalnie, dzięki temu miałem szansę zajrzeć i zobaczyć, jak to wygląda od środka. Ponieważ temperatura była na dworze w okolicach 6 stopni, Kuba powiedział, że nie otworzy uli, w których są pszczoły, żeby nic im się nie stało. Przez to też, że było zimno, pszczoły nie latały wokół i nie musiałem się obawiać, że wyjadę z odwiedzin cały w bąblach.

Kilka słów na koniec

Ten tekst nie jest kierowany do branży specjalistycznej. Jestem chłopakiem z miasta. Tak mnie to zafascynowało, że chciałem Wam – którzy widzicie, tak jak ja, miód tylko w słoikach – pokazać, jak to wygląda. Jedząc miód prosto z ula, czułem się jak w Boże Narodzenie!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
13 kwietnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

17 produktów niezbędnych w diecie

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >
nikiel

Alergia na nikiel – co warto wiedzieć?

Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Problem częściej dotyczy kobiet. Nikiel znajduje się w…

WIĘCEJ >

Dlaczego ciasto rośnie?

Większość z Was myśląc – ciasto, widzi placek z owocami. A zastanawiałeś się kiedyś co powoduje, że ciasto rośnie? Ciastem jest też masa na pierogi, wszelkiego rodzaju kluski, która z założenia jest lekko słona. Z…

WIĘCEJ >