Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energię i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do ich dysfunkcji, dlatego też tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie JEDZENIE, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią Twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad zmieniających Twoje życie na lepsze:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie „udaje” pokarm.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi Ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki – nie patrz, nie kosztuj, nie spożywaj.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, na surowo, na parze.
- Jedz wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! – to Twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj zielone warzywa, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Awokado też jest super.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Zjedz śniadanie białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację nie jedz białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić jedną, maksymalnie dwie kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie chodź na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może Cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energię i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do ich dysfunkcji, dlatego też tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie JEDZENIE, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią Twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad zmieniających Twoje życie na lepsze:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie „udaje” pokarm.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi Ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki – nie patrz, nie kosztuj, nie spożywaj.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, na surowo, na parze.
- Jedz wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! – to Twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj zielone warzywa, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Awokado też jest super.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Zjedz śniadanie białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację nie jedz białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić jedną, maksymalnie dwie kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie chodź na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może Cię zainteresować:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Taka byłam – zdjęcia Iwony
Taka byłam i tak się zmieniałam. Zawsze uśmiechnięta choć na twarzy kompletnie inna. Podobno kobieta zmienną jest, a ja lubię zmiany. W swoim życiu byłam blondynką, rudą, kasztanową, miałam wszystkie długości włosów z wyjątkiem bycia…
WIĘCEJ >Radio Opole – Obalamy Mity Dietetyczne
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o mitach dietetycznych, zaletach diety Paleo, o adaptacji człowieka do współczesnych warunków, gdzie żywność zmieniła się na gorszą jakościowo. Dowiedz się jakie produkty najlepiej wybierać oraz jak wpływa na organizm
WIĘCEJ >Nie jedz tego i ucz się, bądź ambitny – czyli o tym co Cię zabija
Zdrowe jedzenie Zdrowe jedzenie, zamknięte w określone ramy, a wyjście poza nie urasta do rangi przestępstwa i jest mocno piętnowane przez „obserwatorów”. Ja wiem, że niektórzy muszą być na mniej lub bardziej restrykcyjnych zasadach, ale……
WIĘCEJ >Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >