fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

mleko kokosowe

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe.

Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często zawiera różne zagęstniki lub konserwanty. Nawet jeśli wydaje się nam, że mleko „jest czyste”, to i tak w kartonie znajduje się aluminium, powłoka między mlekiem, a tekturą. Z kolei puszka to już w ogóle czyste aluminium.

Dlatego mleko kokosowe robione samemu i przechowywane w słoiku jest najlepsze. Do tego dochodzi też kwestia finansowa. Średnio litr mleka kokosowego kosztuje około 14 zł. Jeśli kupimy kilogram wiórków kokosowych, to za tę samą kwotę uzyskamy 6 litrów mleka. Dochodzi do tego jeszcze koszt gazy z apteki (nie musi być jałowa) – to jakieś 1–2 zł, a wystarcza na kilka „produkcji”. Trzeba też zainwestować w blender. Najlepiej, żeby miał minimum 450 W i metalową końcówkę miksującą.

Z czym trzeba się liczyć

O ile zrobienie mleka jest proste, o tyle dość uciążliwe. Robi się przy tym w kuchni bardzo duży bałagan i trochę to wszystko trwa, zanim poszczególne partie wsadu będą gotowe „do dojenia”. Ale smak i satysfakcja jest olbrzymia po przygotowaniu takiego mleka.

Dlaczego nie można go robić ze świeżego kokosa? Można! Ale z własnego doświadczenia wiem, że co drugi kokos jest zgniły, spleśniały lub suchy w środku. Poza tym z rozbijaniem kokosa jest też mnóstwo zabawy i… dodatkowy bałagan w kuchni.

Jak najłatwiej się zabrać za kokos?

Kokos trzeba włożyć do wysokiego garnka, chwycić tłuczek do mięsa i uderzyć kilka razy mocno, aż pęknie skorupa, którą wyrzucamy. Miąższ pokryty jest brązową skórą. Jak go najłatwiej obrać?

Najlepiej pokroić nożem w paski o szerokości 2 cm i obrać obieraczką do warzyw. Obierki wyrzucamy, obrane kawałki płuczemy i trzemy na tarce lub blendujemy. Najlepiej mieć tarkę elektryczną, np. nakładkę do surówek na maszynkę do mięsa. Zakładamy nakładkę, włączamy i po kolei każdy kawałek ściera się sam.

Dobra, mamy gotowe wiórki, co dalej?

Co dalej?

Taką samą ilość wiórków zalewamy taką samą ilością wody i zagotowujemy. Przykładowo – mamy szklankę wiórków to zalewamy szklanką wody.

Po zagotowaniu czekamy aż przestygnie na tyle, że damy radę włożyć rękę w ciepłą, kokosową masę. Jeśli tak, to miksujemy blenderem.

Następnie ustawiamy sito na garnku, kładziemy na nie gazę. Przekładamy kokosową papkę, chwytamy gazę z każdej strony i wyciskamy.

Trzeba robić to z czuciem i co chwilę zmienić ustawienie ręki, żeby „doić” w innym miejscu, aby gaza nie pękła.

Wyciśnięte wiórki wkładamy do suchego garnka i powtarzamy całą operację: woda – gotowanie – studzenie – blendowanie – dojenie.

Jak postępować z gotowym mlekiem?

Teraz bierzemy gęste sito i zlewamy obie zrobione porcje przez sito do czystego garnka. Czyste, pachnące mleczko trzeba teraz zagotować. Po zagotowaniu trzeba odczekać z pół godziny, żeby mleko lekko przestygło i przelewamy je czystych i suchych słoików.

Dlaczego trzeba odczekać? Woda wrze w 100 stopniach, a mleko kokosowe ma w sobie około 20% tłuszczu. Tłuszcz ma znacznie wyższy próg wrzenia i gotujące mleko ma więcej niż 100 stopni, więc słoiki mogą pęknąć (zresztą tak samo pękają jak się wlewa wrzący tłusty bulion, to ta sama zasada).

Słoiki zostawiamy odkręcone, aż mleko całkiem nie wystygnie. Zakręcamy i chowamy do lodówki. Ile wytrzyma w lodówce bez otwierania? Około 7 dni.
Mleko kokosowe można spokojnie mrozić (byle nie w szkle, bo rozsadzi słoik!). Po rozmrożeniu wystarczy zagotować i gotowe.

Co zrobić z wytłokami po produkcji mleka? Można rozsypać na blaszce i suszyć w piekarniku w około 100 stopniach przez godzinę, aż będą suche. Później odstawić gdzieś na szafkę na 2–3 dni i zmielić w młynku do kawy. W ten sposób uzyskamy mąkę kokosową.

Do czego użyć mleko kokosowe?

  • do zup,
  • do sosów,
  • do kawy,
  • do koktajli,
  • można pić samo lub z wanilią i miodem,
  • do deserów, np. do zrobienia czekolady.

Wiele przepisów na dania z mlekiem kokosowym w składzie znajdziesz na naszej stronie w zakładce przepisy.

Sprawdź nasze kulinarne e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe.

Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często zawiera różne zagęstniki lub konserwanty. Nawet jeśli wydaje się nam, że mleko „jest czyste”, to i tak w kartonie znajduje się aluminium, powłoka między mlekiem, a tekturą. Z kolei puszka to już w ogóle czyste aluminium.

Dlatego mleko kokosowe robione samemu i przechowywane w słoiku jest najlepsze. Do tego dochodzi też kwestia finansowa. Średnio litr mleka kokosowego kosztuje około 14 zł. Jeśli kupimy kilogram wiórków kokosowych, to za tę samą kwotę uzyskamy 6 litrów mleka. Dochodzi do tego jeszcze koszt gazy z apteki (nie musi być jałowa) – to jakieś 1–2 zł, a wystarcza na kilka „produkcji”. Trzeba też zainwestować w blender. Najlepiej, żeby miał minimum 450 W i metalową końcówkę miksującą.

Z czym trzeba się liczyć

O ile zrobienie mleka jest proste, o tyle dość uciążliwe. Robi się przy tym w kuchni bardzo duży bałagan i trochę to wszystko trwa, zanim poszczególne partie wsadu będą gotowe „do dojenia”. Ale smak i satysfakcja jest olbrzymia po przygotowaniu takiego mleka.

Dlaczego nie można go robić ze świeżego kokosa? Można! Ale z własnego doświadczenia wiem, że co drugi kokos jest zgniły, spleśniały lub suchy w środku. Poza tym z rozbijaniem kokosa jest też mnóstwo zabawy i… dodatkowy bałagan w kuchni.

Jak najłatwiej się zabrać za kokos?

Kokos trzeba włożyć do wysokiego garnka, chwycić tłuczek do mięsa i uderzyć kilka razy mocno, aż pęknie skorupa, którą wyrzucamy. Miąższ pokryty jest brązową skórą. Jak go najłatwiej obrać?

Najlepiej pokroić nożem w paski o szerokości 2 cm i obrać obieraczką do warzyw. Obierki wyrzucamy, obrane kawałki płuczemy i trzemy na tarce lub blendujemy. Najlepiej mieć tarkę elektryczną, np. nakładkę do surówek na maszynkę do mięsa. Zakładamy nakładkę, włączamy i po kolei każdy kawałek ściera się sam.

Dobra, mamy gotowe wiórki, co dalej?

Co dalej?

Taką samą ilość wiórków zalewamy taką samą ilością wody i zagotowujemy. Przykładowo – mamy szklankę wiórków to zalewamy szklanką wody.

Po zagotowaniu czekamy aż przestygnie na tyle, że damy radę włożyć rękę w ciepłą, kokosową masę. Jeśli tak, to miksujemy blenderem.

Następnie ustawiamy sito na garnku, kładziemy na nie gazę. Przekładamy kokosową papkę, chwytamy gazę z każdej strony i wyciskamy.

Trzeba robić to z czuciem i co chwilę zmienić ustawienie ręki, żeby „doić” w innym miejscu, aby gaza nie pękła.

Wyciśnięte wiórki wkładamy do suchego garnka i powtarzamy całą operację: woda – gotowanie – studzenie – blendowanie – dojenie.

Jak postępować z gotowym mlekiem?

Teraz bierzemy gęste sito i zlewamy obie zrobione porcje przez sito do czystego garnka. Czyste, pachnące mleczko trzeba teraz zagotować. Po zagotowaniu trzeba odczekać z pół godziny, żeby mleko lekko przestygło i przelewamy je czystych i suchych słoików.

Dlaczego trzeba odczekać? Woda wrze w 100 stopniach, a mleko kokosowe ma w sobie około 20% tłuszczu. Tłuszcz ma znacznie wyższy próg wrzenia i gotujące mleko ma więcej niż 100 stopni, więc słoiki mogą pęknąć (zresztą tak samo pękają jak się wlewa wrzący tłusty bulion, to ta sama zasada).

Słoiki zostawiamy odkręcone, aż mleko całkiem nie wystygnie. Zakręcamy i chowamy do lodówki. Ile wytrzyma w lodówce bez otwierania? Około 7 dni.
Mleko kokosowe można spokojnie mrozić (byle nie w szkle, bo rozsadzi słoik!). Po rozmrożeniu wystarczy zagotować i gotowe.

Co zrobić z wytłokami po produkcji mleka? Można rozsypać na blaszce i suszyć w piekarniku w około 100 stopniach przez godzinę, aż będą suche. Później odstawić gdzieś na szafkę na 2–3 dni i zmielić w młynku do kawy. W ten sposób uzyskamy mąkę kokosową.

Do czego użyć mleko kokosowe?

  • do zup,
  • do sosów,
  • do kawy,
  • do koktajli,
  • można pić samo lub z wanilią i miodem,
  • do deserów, np. do zrobienia czekolady.

Wiele przepisów na dania z mlekiem kokosowym w składzie znajdziesz na naszej stronie w zakładce przepisy.

Sprawdź nasze kulinarne e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
25 lipca 2016

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Avatar Kryś 25 lipca 2016 o 17:33

    A jakie maszynki do tego polecacie?

  2. Monika 27 lipca 2016 o 14:59

    Czy trzeba zagotowywać? Zdarza mi się robić mleko kokosowe bez zagotowywania (mielenie z wodą, odsączanie i koniec). Czy to coś szkodzi? Trzeba zagotowywać? Jedyną różnicą jaką teraz widzę jest to, że w lodówce takie mleko wytrzymuje około 3 dni ( a nie 7).
    Do tego nie obieram kokosa z brązowej skórki i nawet ją zjadam, gdy jem kokosa na surowo. Czy można jeść kokos z brązową skórką?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowo – mangowe

Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.

WIĘCEJ >

Zioła Pawła Jackowskiego

Paweł Jackowski w Kuchni Ajwen opowiada o ziołach, które używa podczas przygotowywania dań Paleo. Pokazuje również, jak je prawidłowo przechowywać. Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv oraz na naszym profilu Kuchnia Ajwen. Jeśli…

WIĘCEJ >

Smoothie – Koktajle Ajwen

Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…

WIĘCEJ >