fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

czy-mozna-jesc-owoce-majac-insulinoopornosc

Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb i chudnąć, ponieważ cierpi się na celiakię. Można też tyć od jedzenia owoców, które u niektórych powodują wzdęcia, a tym samym stan zapalny.

Pokarm dla insulinoopornych (IO)

Nie istnieje coś takiego jak „produkty dla insulinoopornych”. Wiele osób, kiedy dowiaduje się, że ma tę przypadłość, oczekuje gotowej tabeli z informacją, co wolno im jeść, a czego mają unikać. Byłoby to zbyt proste, a jednocześnie wprowadzające w błąd.

Osoby cierpiące na celiakię znajdują w sklepach produkty z przekreślonym kłosem, dzięki czemu można powiedzieć, że jest im łatwiej. Osoby insulinooporne również chciałyby znajdować w sklepie pokarmy oznaczone przekreślonym IO.

Podejrzewam, że kiedyś to nastąpi, bo insulinooporność jest coraz powszechniejsza i coraz więcej się o niej mówi. Możliwe, że producenci fit-wynalazków będą chcieli w ten sposób podnieść swój zysk. Jeśli tak się stanie, będzie to oszustwem i żerowaniem na naszej skłonności do poszukiwania łatwych rozwiązań.

Wiele twarzy choroby

Insulinooporność ma wiele twarzy i nie wynika zwykle z nadużywania węglowodanów w diecie. Niektóre osoby cierpią na IO z powodu stanu zapalnego. Ten może być indukowany przez wiele czynników, w tym żywieniowych, ale i dotyczących stylu życia oraz poprzez inne choroby.

Przykładowe czynniki powodujące stan zapalny, a co za tym idzie – mogące wywołać insulinooporność, to (jedne z wielu):

  • zepsuty ząb,
  • problem z jelitami,
  • brak 7–8 godzin snu na dobę,
  • chodzenie później spać niż o 22:00,
  • niebieskie światło,
  • stresująca praca lub życie,
  • brak aktywności na świeżym powietrzu.

Innymi czynnikami mogą być czynniki żywieniowe, np:

  • niedobór enzymów trawiących pokarm (np. nietolerancja FODMAP),
  • zbyt częste jedzenie (nadmierne wydzielanie insuliny),
  • jedzenie węglowodanów w każdym posiłku, nawet jeśli mają niski indeks glikemiczny,
  • siedzący tryb życia i nadużywanie węglowodanów.

Podane powyżej czynniki są oczywiście wybiórcze i stanowią ułamek tego, co ma wpływ na ogólny stan zdrowia. Więcej na temat tych czynników oraz tego, jak sobie z nimi poradzić, będę mówiła na moim wykładzie Insulinooporność – dieta i styl życia.

Skoro już wiem, że insulinooporność ma często swoje źródło w stanie zapalnym, to pytanie o to, czy dany produkt pomoże nam wyjść z IO, jest bezzasadne.

Nie śpię, bo pracuję

Żyjemy w czasach, w których większość osób bierze udział w wyścigu szczurów i żyje w przewlekłym stresie. Jeśli pracujesz do późna albo oglądasz coś na telefonie, komputerze czy w telewizorze, to przysadka mózgowa naświetla się poprzez oczy niebieskim światłem.

insulinooporność a owoce

Powoduje to pomylenie przez organizm nocy z dniem. Ponadto stres z tym związany robi dodatkowe szkody. Nasz rytm dobowy wygląda tak, że rano budzi nas wysoki poziom kortyzolu, a wieczorem, kiedy spada, wydziela się melatonina, która nas usypia. Jeśli wieczorem kortyzol jest wysoki, możemy czuć się zmęczeni, ale nie możemy zasnąć. W konsekwencji sen będzie krótszy i niespokojny. Efekt? Brak regeneracji, stan zapalny, zaburzenia wydzielania hormonów.

Badania pokazują, że osoby, które krócej śpią są bardziej otyłe, mają częściej choroby metaboliczne, cukrzycę i insulinooporność.

Czy mogę zjeść owoc?

Tak jak wspomniałam na początku – to zależy. Jeśli nie masz po nim wzdęć, nie czujesz wilczego głodu, nie zasypiasz – to odpowiedź brzmi: tak. Owoce najlepiej się trawią, gdy się je spożyje pusty żołądek (np. na drugie śniadanie albo kolację).

Osoby aktywne fizycznie mogą zjeść owoc po treningu, a następnie po godzinie zjeść normalny posiłek. Nie powinno się natomiast jeść owoców po posiłku z mięsem. To utrudnia to trawienie, bo mięso wymaga kwaśnego środowiska. Efektem tego będzie uczucie ciężkości, przelewanie się, wzdęcia bądź zgaga.

Osoby z IO również mogą jeść owoce na kolacje. Wyrządzą mniej szkody (o ile w ogóle wyrządzą), niż zjedzenie wieczorem pokarmu białkowego. Posiłek białkowy trawi się długo i podnosi poziom insuliny, a ta blokuje możliwość „spalania” tkanki tłuszczowej.

Zmień styl życia

Wiele osób skupia się na czynnikach żywieniowych i pyta na grupach wsparcia, czy mogą zjeść to czy tamto. Zupełnie nie zwracają uwagi na to, że ich IO może nie mieć podłoża żywieniowego, lecz stricte dotyczy stylu życia (brak snu, stres, brak spacerów, brak relaksu). Może się okazać, że dzięki zmianie stylu życia i troszkę diety, choćby na czystą michę (obejrzyj film na ten temat) nie będziemy musieli rezygnować z wielu smacznych pokarmów.

Przeczytaj jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb i chudnąć, ponieważ cierpi się na celiakię. Można też tyć od jedzenia owoców, które u niektórych powodują wzdęcia, a tym samym stan zapalny.

Pokarm dla insulinoopornych (IO)

Nie istnieje coś takiego jak „produkty dla insulinoopornych”. Wiele osób, kiedy dowiaduje się, że ma tę przypadłość, oczekuje gotowej tabeli z informacją, co wolno im jeść, a czego mają unikać. Byłoby to zbyt proste, a jednocześnie wprowadzające w błąd.

Osoby cierpiące na celiakię znajdują w sklepach produkty z przekreślonym kłosem, dzięki czemu można powiedzieć, że jest im łatwiej. Osoby insulinooporne również chciałyby znajdować w sklepie pokarmy oznaczone przekreślonym IO.

Podejrzewam, że kiedyś to nastąpi, bo insulinooporność jest coraz powszechniejsza i coraz więcej się o niej mówi. Możliwe, że producenci fit-wynalazków będą chcieli w ten sposób podnieść swój zysk. Jeśli tak się stanie, będzie to oszustwem i żerowaniem na naszej skłonności do poszukiwania łatwych rozwiązań.

Wiele twarzy choroby

Insulinooporność ma wiele twarzy i nie wynika zwykle z nadużywania węglowodanów w diecie. Niektóre osoby cierpią na IO z powodu stanu zapalnego. Ten może być indukowany przez wiele czynników, w tym żywieniowych, ale i dotyczących stylu życia oraz poprzez inne choroby.

Przykładowe czynniki powodujące stan zapalny, a co za tym idzie – mogące wywołać insulinooporność, to (jedne z wielu):

  • zepsuty ząb,
  • problem z jelitami,
  • brak 7–8 godzin snu na dobę,
  • chodzenie później spać niż o 22:00,
  • niebieskie światło,
  • stresująca praca lub życie,
  • brak aktywności na świeżym powietrzu.

Innymi czynnikami mogą być czynniki żywieniowe, np:

  • niedobór enzymów trawiących pokarm (np. nietolerancja FODMAP),
  • zbyt częste jedzenie (nadmierne wydzielanie insuliny),
  • jedzenie węglowodanów w każdym posiłku, nawet jeśli mają niski indeks glikemiczny,
  • siedzący tryb życia i nadużywanie węglowodanów.

Podane powyżej czynniki są oczywiście wybiórcze i stanowią ułamek tego, co ma wpływ na ogólny stan zdrowia. Więcej na temat tych czynników oraz tego, jak sobie z nimi poradzić, będę mówiła na moim wykładzie Insulinooporność – dieta i styl życia.

Skoro już wiem, że insulinooporność ma często swoje źródło w stanie zapalnym, to pytanie o to, czy dany produkt pomoże nam wyjść z IO, jest bezzasadne.

Nie śpię, bo pracuję

Żyjemy w czasach, w których większość osób bierze udział w wyścigu szczurów i żyje w przewlekłym stresie. Jeśli pracujesz do późna albo oglądasz coś na telefonie, komputerze czy w telewizorze, to przysadka mózgowa naświetla się poprzez oczy niebieskim światłem.

insulinooporność a owoce

Powoduje to pomylenie przez organizm nocy z dniem. Ponadto stres z tym związany robi dodatkowe szkody. Nasz rytm dobowy wygląda tak, że rano budzi nas wysoki poziom kortyzolu, a wieczorem, kiedy spada, wydziela się melatonina, która nas usypia. Jeśli wieczorem kortyzol jest wysoki, możemy czuć się zmęczeni, ale nie możemy zasnąć. W konsekwencji sen będzie krótszy i niespokojny. Efekt? Brak regeneracji, stan zapalny, zaburzenia wydzielania hormonów.

Badania pokazują, że osoby, które krócej śpią są bardziej otyłe, mają częściej choroby metaboliczne, cukrzycę i insulinooporność.

Czy mogę zjeść owoc?

Tak jak wspomniałam na początku – to zależy. Jeśli nie masz po nim wzdęć, nie czujesz wilczego głodu, nie zasypiasz – to odpowiedź brzmi: tak. Owoce najlepiej się trawią, gdy się je spożyje pusty żołądek (np. na drugie śniadanie albo kolację).

Osoby aktywne fizycznie mogą zjeść owoc po treningu, a następnie po godzinie zjeść normalny posiłek. Nie powinno się natomiast jeść owoców po posiłku z mięsem. To utrudnia to trawienie, bo mięso wymaga kwaśnego środowiska. Efektem tego będzie uczucie ciężkości, przelewanie się, wzdęcia bądź zgaga.

Osoby z IO również mogą jeść owoce na kolacje. Wyrządzą mniej szkody (o ile w ogóle wyrządzą), niż zjedzenie wieczorem pokarmu białkowego. Posiłek białkowy trawi się długo i podnosi poziom insuliny, a ta blokuje możliwość „spalania” tkanki tłuszczowej.

Zmień styl życia

Wiele osób skupia się na czynnikach żywieniowych i pyta na grupach wsparcia, czy mogą zjeść to czy tamto. Zupełnie nie zwracają uwagi na to, że ich IO może nie mieć podłoża żywieniowego, lecz stricte dotyczy stylu życia (brak snu, stres, brak spacerów, brak relaksu). Może się okazać, że dzięki zmianie stylu życia i troszkę diety, choćby na czystą michę (obejrzyj film na ten temat) nie będziemy musieli rezygnować z wielu smacznych pokarmów.

Przeczytaj jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
15 stycznia 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

10 zasad zdrowego stylu życia – jak jeść zdrowo i cieszyć się każdym dniem

Wzrasta ilość osób z depresją, z poczuciem samotności oraz osób popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie popełniając samobójstwo niż w wypadku samochodowym. Niestety częściej są to mężczyźni niż kobiety. Kobiety z kolei często żyją…

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompedium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >

Dlaczego diety nie działają? cz.1

Dlaczego tak się dzieje, że na jednych diety działają a na innych nie? Czasami nie działa nic, a czasami po prostu trzeba indywidualnie znaleźć najbardziej pasującego puzzla do układanki. Każda osoba chcą schudnąć, w szczególności…

WIĘCEJ >

Wolisz mieć rację czy wolisz być wolna?

Kochane kobietki! Ten wpis jest do was. Czy macie czasami tak, że wszystko Was denerwuje? Winy upatrujecie we wszystkich dookoła, albo właśnie paradoksalnie tylko i wyłącznie w sobie? Twoja Wina Ulubionym powiedzeniem mojego dziecka jest…

WIĘCEJ >