fbpx
logo
Szukaj
open close

Myśli sabotujące a dieta

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
motywacja

Myśli sabotujące to myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. W kontekście zdrowego odżywiania chodzi o takie myśli, które utrudniają nam przestrzeganie założeń diety.

W jaki sposób myśli sabotujące utrudniają stosowanie diety?

  • Zachęcają do jedzenia – udzielają przyzwolenia na złagodzenie lub odstąpienie od diety, np. „mam za sobą taki ciężki dzień” albo „to wyjątkowa okazja”.
  • Podkopują pewność siebie i pojawiają się zwykle po zjedzeniu czegoś, czego nie powinniśmy. Wtedy też często dodatkowo się samobiczujemy, np. „Znowu mi się nie udało. Jestem beznadziejna. Niczego nie potrafię zrobić, nawet dieta mi nie wychodzi”, zamiast potraktować to jak zwykłe potknięcie, które może przytrafić się każdemu, i iść dalej.
  • Podnoszą ogólny poziom stresu. Już samo przestrzeganie diety może go dostarczać (wprowadzenie koniecznych zmian wymaga czasu i energii), a myśli, które nam to utrudniają, mogą jeszcze potęgować stres.

Kiedy takie myśli się pojawiają?

Myśli sabotujące pojawiają się zwykle w wyniku zadziałania jakiegoś bodźca. Może to być bodziec:

  • środowiskowy (np. widok czy zapach jedzenia),
  • fizjologiczny (głód lub zachcianka),
  • myślowy (czyli myślenie o jedzeniu),
  • emocjonalny (np. nieprzyjemne uczucia, a jedzenie służy wtedy pocieszeniu),
  • społeczny (czyli sytuacja, w której chcemy zachować się tak jak inni i dlatego jemy).

Jak je opanować?

Niestety nie można powstrzymać myśli sabotujących, ale można nauczyć się na nie reagować, a dzięki temu zminimalizować ich wpływ.

Pomocne może się okazać zapisywanie tych myśli, gdy się pojawią i stworzenie na nie odpowiednich reakcji. Ważne, aby były one pozytywne – budujące, wspierające i utwierdzały w kontynuowaniu diety. Dzięki takim reakcjom ćwiczymy mięsień oporu, który jest nam bardzo potrzebny w czasie stosowania diety. Wiadomo, że dzięki treningom mięśnie stają się silne, a z silnym mięśniem oporu przestrzeganie diety będzie łatwiejsze.

Bardzo ważne jest również to, aby swoje błędy traktować jak zwykłe potknięcia. Jeśli zdarza nam się zjeść coś niewłaściwego, czego nie przewiduje dieta, to nie zadręczajmy się tym i nie miejmy wyrzutów sumienia. Każdy miewa chwile słabości, Powiedz sobie: TRUDNO, po prostu trudno, to nie koniec świata i zacznij od nowa.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Myśli sabotujące to myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. W kontekście zdrowego odżywiania chodzi o takie myśli, które utrudniają nam przestrzeganie założeń diety.

W jaki sposób myśli sabotujące utrudniają stosowanie diety?

  • Zachęcają do jedzenia – udzielają przyzwolenia na złagodzenie lub odstąpienie od diety, np. „mam za sobą taki ciężki dzień” albo „to wyjątkowa okazja”.
  • Podkopują pewność siebie i pojawiają się zwykle po zjedzeniu czegoś, czego nie powinniśmy. Wtedy też często dodatkowo się samobiczujemy, np. „Znowu mi się nie udało. Jestem beznadziejna. Niczego nie potrafię zrobić, nawet dieta mi nie wychodzi”, zamiast potraktować to jak zwykłe potknięcie, które może przytrafić się każdemu, i iść dalej.
  • Podnoszą ogólny poziom stresu. Już samo przestrzeganie diety może go dostarczać (wprowadzenie koniecznych zmian wymaga czasu i energii), a myśli, które nam to utrudniają, mogą jeszcze potęgować stres.

Kiedy takie myśli się pojawiają?

Myśli sabotujące pojawiają się zwykle w wyniku zadziałania jakiegoś bodźca. Może to być bodziec:

  • środowiskowy (np. widok czy zapach jedzenia),
  • fizjologiczny (głód lub zachcianka),
  • myślowy (czyli myślenie o jedzeniu),
  • emocjonalny (np. nieprzyjemne uczucia, a jedzenie służy wtedy pocieszeniu),
  • społeczny (czyli sytuacja, w której chcemy zachować się tak jak inni i dlatego jemy).

Jak je opanować?

Niestety nie można powstrzymać myśli sabotujących, ale można nauczyć się na nie reagować, a dzięki temu zminimalizować ich wpływ.

Pomocne może się okazać zapisywanie tych myśli, gdy się pojawią i stworzenie na nie odpowiednich reakcji. Ważne, aby były one pozytywne – budujące, wspierające i utwierdzały w kontynuowaniu diety. Dzięki takim reakcjom ćwiczymy mięsień oporu, który jest nam bardzo potrzebny w czasie stosowania diety. Wiadomo, że dzięki treningom mięśnie stają się silne, a z silnym mięśniem oporu przestrzeganie diety będzie łatwiejsze.

Bardzo ważne jest również to, aby swoje błędy traktować jak zwykłe potknięcia. Jeśli zdarza nam się zjeść coś niewłaściwego, czego nie przewiduje dieta, to nie zadręczajmy się tym i nie miejmy wyrzutów sumienia. Każdy miewa chwile słabości, Powiedz sobie: TRUDNO, po prostu trudno, to nie koniec świata i zacznij od nowa.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
3 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >

Dieta od podstaw: makroskładniki

Decyzja zapadła: zmieniasz swój sposób odżywiania. Od czego zacząć? Informacji na temat żywienia jest mnóstwo i łatwo się w tym pogubić. Aby móc odpowiednio komponować swoje posiłki, warto wrócić do podstaw. Ważnym tematem na początku…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Zdrowie i uroda – Psychodietetyka

Mateusz Durbas w Radiu Opole opowiada o żywieniu w stresie, wpływie psychiki na stan naszego zdrowia. Opowiada o zależnościach jakie występują pomiędzy psychiką, a zdrowiem.

WIĘCEJ >