logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat.

Ludzie pradawni

  • Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.Dowi
  • Nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać.
  • Nie znali soli.
  • Nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru. Jedynym cukrem, jaki spożywali, był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli.
  • Węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoDoców, a więc nieskrobiowych źródeł.
  • W ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans.
  • Jedli „żywą” żywność, czyli nieprzetworzoną, niepasteryzowaną, bez pakowania i naświetlania.

Skrócone kalendarium:

  • 3 mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, Homo habilis, czyli człowiek zręczny).
  • 1,8–1,7 mln lat temu – Homo erectus – wzrost zbliżony do obecnego człowieka, umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia.
  • 300–30 tys. lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka).
  • 130–100 tys. lat temu pojawił się człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę.
  • Około 10 tys. lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (zaczął wykorzystywać mleko).

Wciąż jednak było to nic w porównaniu z tym, co miało nadejść…

10 tys. lat temu dieta była oparta na produktach:

  • nieprzetworzonych,
  • bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych).

W dodatku:

  • ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim niezmienione genetycznie,
  • mleko pochodziło od kóz, później krów, było surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach.

Pomimo, że:

  • człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem – głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
  • To właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnica zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.

Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:

  • osteoporozę?
  • próchnicę?
  • nowotwory?
  • cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
  • problem z wypadaniem zębów w młodym wieku?
  • zapalenie i zwyrodnienie stawów?
  • a może mają miażdżycę?

Nasi domowi pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to samo co my!

Skrócone kalendarium – przyspieszamy:

  • 4 tys. lat temu – lodownie – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem.
  • 1847 r. – pierwsza czekolada z masła kakaowego, kako i cukru.
  • 1853 r. – pierwsze chipsy.
  • 1869 r. – guma do żucia.
  • 1901 r. – John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
  • 1906 r. – rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie).
  • 1910 r. – dezynfekcja wody za pomocą chloru.
  • 1913 r. – chlor, jako wybielacz pojawia się w gospodarstwach domowych.
  • 1913 r. – pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin,
  • 1918 r. – pierwsza lodówka.
  • 1920 r. – żywność głęboko mrożona.
  • 1925 r. – początek telewizji.
  • 1928 r. – pierwsze antybiotyki (twórca Aleksander Fleming).
  • 1930 r. – produkcja nawozów w granulatach na skalę przemysłową.
  • 1933 r. – mleko wzbogacone witaminą D.
  • 1939 r. – żywność mrożona w sklepach; wynalezienie owadobójczych pestycydów.
  • 1945 r. – pierwsza kuchenka mikrofalowa.
  • 1946 r. – początki przemysłu koncentratów i żywności w puszkach; internet
  • 1955 r. – wynalezienie aspartamu (początkowo służył jako lek na wrzody).
  • 1964 r. – początki GMO oraz masowe stosowanie nawozów,
    herbicydów i pestycydów.
  • 1967 r. – początki produkcji syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli dzisiejszego syropu glukozowo-fruktozowego, który z powodu niskiej ceny produkcji bardzo szybko stał się głównym środkiem słodzącym w żywności.
  • 1974 r. – Roundup w powszechnym użytku. To środek owadobójczy uważany obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności.
  • 1978 r. – pierwsze telefony komórkowe.
  • 1985 r. – pojawienie się aspartamu na amerykańskim rynku żywności – promowanie go jako bezkalorycznego i dietetycznego zamiennika syropu glukozowo-fruktozowego i cukru.
  • 1990 r. – rozkwit przemysłu żywności wzbogaconej, nutraceutycznej.

Ile lat/pokoleń potrzeba, by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak, aby zaakceptować zmiany z ostatnich 100 czy nawet 150 lat? Czy akceptujemy choćby zmiany z ostatnich 10 tys. lat? Co na to nasze DNA?

Przy okazji moich rozmyślań zapraszam na film, który jest kropką nad i:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

rozważania nad dietą

Internetowe porady dietetyczne – moje rozważania

Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie – we własnym świecie komfortu.

WIĘCEJ >
Iwona Wierzbicka

Ciesz się tym, co masz

W życiu są gorsze i lepsze chwile, są wzloty i upadki. Czasami jak się wywrócisz, to jeszcze Cię ktoś podepcze. (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 8-08-2014 nos

Nadszedł piątek, ostatni dzień, jutro wyjazd na 2 tygodnie. Najpierw tydzień w okół Balatonu rowerami z sakwami i namiotem, razem (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 31-08-2014 koniec wakacji

W sobotę był Festiwal Smaków w Opolu i mnóstwo cudownych wyrobów, nalewki, kiełbasy, sery…. Nakupiliśmy!! Nos nam tak kazał i oczy :)) W niedzielę udało się pokręcić na rowerze, niestety zaraz jak na niego wsiadłam...

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl