Radio Opole: grzyby
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor
Iwona Wierzbicka
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Radio Opole: Impreza, grill a dieta
Jak przetrwać imprezę, grilla, wakacje, urlop nie wyłamując się z diety, a jak już się wyłamywać - to jak nie zaprzepaścić wszystkiego. Iwona Wierzbicka i dr Janus Stasiak w audycji Żyj Zdrowo i Kolorowo -
WIĘCEJ >Smoothie: Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >17 produktów niezbędnych w diecie
Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 11-07-2014 kozy
Ciężki dzień… Pomyślałam i zaraz się skarciłam „MYŚL POZYTYWNIE” – dzień jest dokładnie taki jakim go sobie sami tworzymy. Pierwsze tworzenie rozpoczyna się w głowie, a dalsza część jest już efektem tego co zostało zakiełkowane…
WIĘCEJ >
Czy dzieci około 3 roku życia moga jeść grzyby np. boczniaki?