fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole

Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole

warzywa-i-owoce-w-diecie.jpg

 

Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowiej pracy organizmu. Warto wykorzystywać ekologiczne i sezonowe warzywa i owoce, o których wiemy, że nie były pryskane. Kiedy i w jaki sposób należy spożywać warzywa i owoce? Z czym nie powinniśmy ich łączyć, aby nie mieć balona w brzuchu? Czasem popełniamy błędy, o których nie wiemy, a niewielka zmiana może spowodować ogromną poprawę naszego samopoczucia. Pamiętajmy również, że dzisiejsze warzywa i owoce zawierają do 80% mniej witamin i minerałów, niż jeszcze 50 lat temu. Należy dobierać je starannie. Jemy przecież po to, aby się wchłaniało, a nie wydalało. Iwona Wierzbicka dla Radio Opole.

Materiały, które również mogą Cię zainteresować:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

 

Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowiej pracy organizmu. Warto wykorzystywać ekologiczne i sezonowe warzywa i owoce, o których wiemy, że nie były pryskane. Kiedy i w jaki sposób należy spożywać warzywa i owoce? Z czym nie powinniśmy ich łączyć, aby nie mieć balona w brzuchu? Czasem popełniamy błędy, o których nie wiemy, a niewielka zmiana może spowodować ogromną poprawę naszego samopoczucia. Pamiętajmy również, że dzisiejsze warzywa i owoce zawierają do 80% mniej witamin i minerałów, niż jeszcze 50 lat temu. Należy dobierać je starannie. Jemy przecież po to, aby się wchłaniało, a nie wydalało. Iwona Wierzbicka dla Radio Opole.

Materiały, które również mogą Cię zainteresować:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
14 lipca 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

kiszonki

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, nie ma to nic wspólnego z mlekiem. Po prostu bakterie, dzięki którym zachodzi fermentacja, jak…

WIĘCEJ >

Radio Opole: otyłość, paleo, internet i odchudzanie

Rozmowa Magdaleny Szybińskiej z Iwoną Wierzbicką o otyłości, diecie paleo i odchudzaniu w internecie. Programy: projektminus40 i 10 zasad skutecznego odchudzania.

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >

Radio Opole: Jaja i Wielkanoc

O jajach mówi się wiele, raz dobrze a czasem źle. Prawda jest taka, że jajo to życie, jajo to zdrowie, to skarbiec najważniejszych wartości odżywczych, więc mówimy jajom głośne TAK. Szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych,

WIĘCEJ >