fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niedożywienie przez celiakię

Niedożywienie przez celiakię

przed2-512x429.jpg

 

 

 

Kolejna dawka motywacji, tym razem pacjent naszej Joasi Jędrzejczak – Jackowskiej 

Mężczyzna w wieku 34 lat. Dokuczały mu wiotkie ręce i duży brzuch mimo treningów 3 razy w tygodniu z trenerem. Dodatkowo przyjmował odżywki białkowe.

Przyniesione na konsultację wyniki badań wskazywały na znaczne niedożywienie:

  • obniżony poziom fosforu, 
  • obniżony poziom fosfatazy zasadowej, 
  • trójglicerydy niskie (39)nieprawidłowy proteinogram: obniżone białko całkowite oraz obniżony poziom albumin – co sugerowało zaburzenia wchłaniania.
  • obniżony także był poziom globulin
  • niskie leukocyty w morfologii, niska hemoglobina i hematokryt
  • OB. 10
  • niski HDL 39, LDL 133
  • miał również podniesiony poziom estradiolu 68 (7,6-42,6)
  • podniesiony ALAT i bilirubina

Okazało się po zleceniu dalszych badań, że pacjent ma celiakię (poziom transglutaminazy tkankowej IgA wynosił 26,14 – co wskazywało możliwą przyczynę niemożności zbudowania masy mięśniowej oraz dużego brzucha, a także niedoborów.

Dodatkowo pacjent starał się unikać w diecie tłustych rzeczy i nie jadł słodyczy. Spożywał sporo produktów mącznych i mlecznych.

Zalecone zostało odstawienie odżywek i skupienie się na regeneracji jelit.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, beznabiałowej nastąpił:

  • wzrost poziom trójglicerydów na 68,
  • poziom fosfatazy zasadowej wzrósł i mieścił się w zakresie normy
  • poziom bilirubiny obniżył się do zakresu normy
  • spadł ALAT
  • proteinogram nie wykazywał żadnych odchyleń: albuminy mieściły się ponad połową zakresu referencyjnego (wcześniej obniżone), białko całkowite mieściło się w połowie zakresu referencyjnego
  • przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej obniżyły się do 5,3 co sugerowało że pacjent pilnuje diety b/g
  • OB spadło do 4

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

 

 

 

Kolejna dawka motywacji, tym razem pacjent naszej Joasi Jędrzejczak – Jackowskiej 

Mężczyzna w wieku 34 lat. Dokuczały mu wiotkie ręce i duży brzuch mimo treningów 3 razy w tygodniu z trenerem. Dodatkowo przyjmował odżywki białkowe.

Przyniesione na konsultację wyniki badań wskazywały na znaczne niedożywienie:

  • obniżony poziom fosforu, 
  • obniżony poziom fosfatazy zasadowej, 
  • trójglicerydy niskie (39)nieprawidłowy proteinogram: obniżone białko całkowite oraz obniżony poziom albumin – co sugerowało zaburzenia wchłaniania.
  • obniżony także był poziom globulin
  • niskie leukocyty w morfologii, niska hemoglobina i hematokryt
  • OB. 10
  • niski HDL 39, LDL 133
  • miał również podniesiony poziom estradiolu 68 (7,6-42,6)
  • podniesiony ALAT i bilirubina

Okazało się po zleceniu dalszych badań, że pacjent ma celiakię (poziom transglutaminazy tkankowej IgA wynosił 26,14 – co wskazywało możliwą przyczynę niemożności zbudowania masy mięśniowej oraz dużego brzucha, a także niedoborów.

Dodatkowo pacjent starał się unikać w diecie tłustych rzeczy i nie jadł słodyczy. Spożywał sporo produktów mącznych i mlecznych.

Zalecone zostało odstawienie odżywek i skupienie się na regeneracji jelit.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, beznabiałowej nastąpił:

  • wzrost poziom trójglicerydów na 68,
  • poziom fosfatazy zasadowej wzrósł i mieścił się w zakresie normy
  • poziom bilirubiny obniżył się do zakresu normy
  • spadł ALAT
  • proteinogram nie wykazywał żadnych odchyleń: albuminy mieściły się ponad połową zakresu referencyjnego (wcześniej obniżone), białko całkowite mieściło się w połowie zakresu referencyjnego
  • przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej obniżyły się do 5,3 co sugerowało że pacjent pilnuje diety b/g
  • OB spadło do 4

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
17 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ajwen marzy i realizuje – jak osiągnąć swój cel?

Ostatni czas – to czas nowości, napięcia, pracy, pracy, pracy, bezsenności, ekscytacji, stresów, smutków, radości, euforii, dumy, zadumy, analizy, zmęczenia, nauki, poznawania, doświadczania. Wszystko zaczęło się już dawno, ale niedawno tak bardzo przyśpieszyło. Zaczęło się…

WIĘCEJ >

Ajwen – Złote Myśli

Co jakiś czas coś wymyślę, jakieś powiedzenie, ciekawy zwrot, myśl, a żeby nie uciekło publikuję. Czyli Złote Myśli Ajwen.

WIĘCEJ >

Pamiętnik Ani – część 9 – Leczenie (5)

Czasami, jak myślę o tym czasie, o tych przeżyciach to wydają mi się takie nie moje. Może dlatego, że...

WIĘCEJ >

Pszenica – co z nią jest nie tak?

Pszenica dominuje w posiłkach wielu osób. Niektórym trudno wyobrazić sobie życie bez białej mąki czy pszennego pieczywa. To jednak przyzwyczajenie, z którym warto zerwać. Dlaczego? Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z…

WIĘCEJ >