fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niedożywienie przez celiakię

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Niedożywienie przez celiakię

przed2-512x429.jpg

 

 

 

Kolejna dawka motywacji, tym razem pacjent naszej Joasi Jędrzejczak – Jackowskiej 

Mężczyzna w wieku 34 lat. Dokuczały mu wiotkie ręce i duży brzuch mimo treningów 3 razy w tygodniu z trenerem. Dodatkowo przyjmował odżywki białkowe.

Przyniesione na konsultację wyniki badań wskazywały na znaczne niedożywienie:

  • obniżony poziom fosforu, 
  • obniżony poziom fosfatazy zasadowej, 
  • trójglicerydy niskie (39)nieprawidłowy proteinogram: obniżone białko całkowite oraz obniżony poziom albumin – co sugerowało zaburzenia wchłaniania.
  • obniżony także był poziom globulin
  • niskie leukocyty w morfologii, niska hemoglobina i hematokryt
  • OB. 10
  • niski HDL 39, LDL 133
  • miał również podniesiony poziom estradiolu 68 (7,6-42,6)
  • podniesiony ALAT i bilirubina

Okazało się po zleceniu dalszych badań, że pacjent ma celiakię (poziom transglutaminazy tkankowej IgA wynosił 26,14 – co wskazywało możliwą przyczynę niemożności zbudowania masy mięśniowej oraz dużego brzucha, a także niedoborów.

Dodatkowo pacjent starał się unikać w diecie tłustych rzeczy i nie jadł słodyczy. Spożywał sporo produktów mącznych i mlecznych.

Zalecone zostało odstawienie odżywek i skupienie się na regeneracji jelit.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, beznabiałowej nastąpił:

  • wzrost poziom trójglicerydów na 68,
  • poziom fosfatazy zasadowej wzrósł i mieścił się w zakresie normy
  • poziom bilirubiny obniżył się do zakresu normy
  • spadł ALAT
  • proteinogram nie wykazywał żadnych odchyleń: albuminy mieściły się ponad połową zakresu referencyjnego (wcześniej obniżone), białko całkowite mieściło się w połowie zakresu referencyjnego
  • przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej obniżyły się do 5,3 co sugerowało że pacjent pilnuje diety b/g
  • OB spadło do 4

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

 

 

 

Kolejna dawka motywacji, tym razem pacjent naszej Joasi Jędrzejczak – Jackowskiej 

Mężczyzna w wieku 34 lat. Dokuczały mu wiotkie ręce i duży brzuch mimo treningów 3 razy w tygodniu z trenerem. Dodatkowo przyjmował odżywki białkowe.

Przyniesione na konsultację wyniki badań wskazywały na znaczne niedożywienie:

  • obniżony poziom fosforu, 
  • obniżony poziom fosfatazy zasadowej, 
  • trójglicerydy niskie (39)nieprawidłowy proteinogram: obniżone białko całkowite oraz obniżony poziom albumin – co sugerowało zaburzenia wchłaniania.
  • obniżony także był poziom globulin
  • niskie leukocyty w morfologii, niska hemoglobina i hematokryt
  • OB. 10
  • niski HDL 39, LDL 133
  • miał również podniesiony poziom estradiolu 68 (7,6-42,6)
  • podniesiony ALAT i bilirubina

Okazało się po zleceniu dalszych badań, że pacjent ma celiakię (poziom transglutaminazy tkankowej IgA wynosił 26,14 – co wskazywało możliwą przyczynę niemożności zbudowania masy mięśniowej oraz dużego brzucha, a także niedoborów.

Dodatkowo pacjent starał się unikać w diecie tłustych rzeczy i nie jadł słodyczy. Spożywał sporo produktów mącznych i mlecznych.

Zalecone zostało odstawienie odżywek i skupienie się na regeneracji jelit.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, beznabiałowej nastąpił:

  • wzrost poziom trójglicerydów na 68,
  • poziom fosfatazy zasadowej wzrósł i mieścił się w zakresie normy
  • poziom bilirubiny obniżył się do zakresu normy
  • spadł ALAT
  • proteinogram nie wykazywał żadnych odchyleń: albuminy mieściły się ponad połową zakresu referencyjnego (wcześniej obniżone), białko całkowite mieściło się w połowie zakresu referencyjnego
  • przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej obniżyły się do 5,3 co sugerowało że pacjent pilnuje diety b/g
  • OB spadło do 4

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
17 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukrzyca – jakie zrobić badania?

Aktualnie coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Zmagają się z tym nawet dzieci. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń może wiązać się z rozwinięciem się cukrzycy typu 2. Dlatego tak ważna jest odpowiednia…

WIĘCEJ >

Marian – diagnoza i wyrok. Jak sobie z tym poradzić? – cz.6

Po zgromadzeniu wszystkich wyników przesłałem je do Pani dietetyk. Dzisiaj zastanawiam się nad tym skąd się biorą się pokłady taktu, cierpliwości i profesjonalizmu pozwalające na tak dużą wyrozumiałość. Osobnik taki jak ja doprowadził się destrukcyjną…

WIĘCEJ >

Dzięki 10-zasadom…

15 dni za mną! Na wadze -7 kg! Samopoczucie – nigdy nie było lepsze! Problemy skórne zniknęły! Aż sam nie mogę uwierzyć! Pani Iwona zdziałała cuda tymi 10-cioma zasadami!

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa a trenowanie – mój przypadek

Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity! Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem,…

WIĘCEJ >