fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności: Dieta

wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówię, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Przykładowo oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych produktów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynk, a także zawiera lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost, mają również działanie antyoksydacyjne.

jaja, jajka

Dowiedz się więcej: Co kryje w sobie jajo?

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami, tzn. najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, czarnuszki czy ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega 3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy jednak rozważyć suplementację kwasów omega 3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może obejść się bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek
  • majeranek
  • imbir
  • anyż
  • kurkuma
  • tymianek
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm i jednocześnie unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych przyczynia się m.in. do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź naszego e-booka „Jak poprawić odporność organizmu?”, a także pozostałe e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówię, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Przykładowo oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych produktów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynk, a także zawiera lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost, mają również działanie antyoksydacyjne.

jaja, jajka

Dowiedz się więcej: Co kryje w sobie jajo?

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami, tzn. najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, czarnuszki czy ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega 3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy jednak rozważyć suplementację kwasów omega 3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może obejść się bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek
  • majeranek
  • imbir
  • anyż
  • kurkuma
  • tymianek
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm i jednocześnie unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych przyczynia się m.in. do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź naszego e-booka „Jak poprawić odporność organizmu?”, a także pozostałe e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
8 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

sól

Sól – czy należy się jej bać?

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…

WIĘCEJ >

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…

WIĘCEJ >

Rytm dobowy – dlaczego jest ważny?

Czym jest rytm dobowy i dlaczego jest ważny? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Co to jest? Organizm człowieka, a dokładniej mówiąc jego narządy i układy, działa zgodnie z wewnętrznym zegarem biologicznym. U człowieka…

WIĘCEJ >
hashimoto, napoje

Co pić przy Hashimoto?

Co pić przy Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać, jeśli borykamy się z przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…

WIĘCEJ >