Zatrzymywanie wody w organizmie
Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego częstemu powstawaniu.
Nadmiar wody w organizmie to jedna z najczęstszych i najbardziej uciążliwych przypadłości, na które skarżą się głównie kobiety. W większości przypadków związane jest to z tworzeniem się obrzęków w określonych okolicach ciała, np. rąk i nóg, a także brzucha, co może wpływać na ogólny przyrost masy ciała. Często towarzyszą temu bóle głowy, zmęczenie oraz uczucie ociężałości.
Przyczyny
Istnieje wiele przyczyn zatrzymywania się wody w organizmie. Spośród nich wyróżnia się między innymi:
- cykl menstruacyjny i zaburzenia hormonalne,
- restrykcyjna oraz nieprawidłowa dieta uboga w produkty pochodzenia białkowego,
- brak regularnej aktywności fizycznej,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- niedostateczna ilość spożywanej wody w ciągu dnia,
- zaburzenia gospodarki elektrolitowej (nadmiar sodu, niedobór potasu),
- zakrzepica żył głębokich,
- choroby, np. autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto, insulinooporność, choroby nerek czy wątroby,
- niektóre leki, np. stosowane w nadciśnieniu tętniczym, antydepresyjne, kortykosteroidy, NLPZ, a także doustne leki antykoncepcyjne.
Zatrzymywanie wody w organizmie a dieta
Zatrzymywanie wody w organizmie to najczęściej wynik nieprawidłowych nawyków żywieniowych i biernego stylu życia. Warto wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty typu instant, żywność wysoko przetworzoną typu fast-food, konserwy czy produkty marynowane, które są bogatym źródłem sodu odpowiedzialnego za gromadzenie się wody w organizmie. Jeśli sięgamy po wodę mineralną, starajmy się wybierać tę o zmniejszonej zawartości tego elektrolitu.
Jeśli nadużywamy soli w kuchni, warto wprowadzić większą ilość ziół (bazylia, oregano, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie itp.), które również nadadzą potrawom odpowiedni smak. Dieta powinna obfitować w dużą ilość pomarańczowych, czerwonych, zielonych warzyw, które zawierają potas. Należy zadbać także o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów w ciągu dnia, by nie doprowadzać do odwodnienia i zatrzymywania się wody w organizmie.
Pamiętaj o ruchu!
Oprócz prawidłowej diety zaleca się także wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Ruch usprawni pracę układu sercowo-naczyniowego, a co za tym idzie – poprawi krążenie płynącej krwi. Wpłynie to na zmniejszenie ryzyka pojawiania się obrzęków w przyszłości. Warto też pamiętać o zmianie pozycji w ciągu dnia, np. jeżeli dużo siedzimy, dobrze jest co jakiś czas wstawać, chwilę pochodzić.
Jeśli po wdrożeniu tych kilku prostych zmian nie nastąpi poprawa – skonsultuj swoje dolegliwości zdrowotne z lekarzem lub z dietetykiem klinicznym, ponieważ przyczyna może być znacznie poważniejsza.
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Jagoda Kłębek
Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego częstemu powstawaniu.
Nadmiar wody w organizmie to jedna z najczęstszych i najbardziej uciążliwych przypadłości, na które skarżą się głównie kobiety. W większości przypadków związane jest to z tworzeniem się obrzęków w określonych okolicach ciała, np. rąk i nóg, a także brzucha, co może wpływać na ogólny przyrost masy ciała. Często towarzyszą temu bóle głowy, zmęczenie oraz uczucie ociężałości.
Przyczyny
Istnieje wiele przyczyn zatrzymywania się wody w organizmie. Spośród nich wyróżnia się między innymi:
- cykl menstruacyjny i zaburzenia hormonalne,
- restrykcyjna oraz nieprawidłowa dieta uboga w produkty pochodzenia białkowego,
- brak regularnej aktywności fizycznej,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- niedostateczna ilość spożywanej wody w ciągu dnia,
- zaburzenia gospodarki elektrolitowej (nadmiar sodu, niedobór potasu),
- zakrzepica żył głębokich,
- choroby, np. autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto, insulinooporność, choroby nerek czy wątroby,
- niektóre leki, np. stosowane w nadciśnieniu tętniczym, antydepresyjne, kortykosteroidy, NLPZ, a także doustne leki antykoncepcyjne.
Zatrzymywanie wody w organizmie a dieta
Zatrzymywanie wody w organizmie to najczęściej wynik nieprawidłowych nawyków żywieniowych i biernego stylu życia. Warto wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty typu instant, żywność wysoko przetworzoną typu fast-food, konserwy czy produkty marynowane, które są bogatym źródłem sodu odpowiedzialnego za gromadzenie się wody w organizmie. Jeśli sięgamy po wodę mineralną, starajmy się wybierać tę o zmniejszonej zawartości tego elektrolitu.
Jeśli nadużywamy soli w kuchni, warto wprowadzić większą ilość ziół (bazylia, oregano, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie itp.), które również nadadzą potrawom odpowiedni smak. Dieta powinna obfitować w dużą ilość pomarańczowych, czerwonych, zielonych warzyw, które zawierają potas. Należy zadbać także o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów w ciągu dnia, by nie doprowadzać do odwodnienia i zatrzymywania się wody w organizmie.
Pamiętaj o ruchu!
Oprócz prawidłowej diety zaleca się także wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Ruch usprawni pracę układu sercowo-naczyniowego, a co za tym idzie – poprawi krążenie płynącej krwi. Wpłynie to na zmniejszenie ryzyka pojawiania się obrzęków w przyszłości. Warto też pamiętać o zmianie pozycji w ciągu dnia, np. jeżeli dużo siedzimy, dobrze jest co jakiś czas wstawać, chwilę pochodzić.
Jeśli po wdrożeniu tych kilku prostych zmian nie nastąpi poprawa – skonsultuj swoje dolegliwości zdrowotne z lekarzem lub z dietetykiem klinicznym, ponieważ przyczyna może być znacznie poważniejsza.
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Podobne tematy
Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?
Awokado to jedno z najpowszechniej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać. Bez wątpienia awokado…
WIĘCEJ >Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to…
WIĘCEJ >Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?
Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami oraz utleniaczami zostaje zachwiana. Stres oksydacyjny Stres oksydacyjny to sytuacja, gdy w naszym organizmie…
WIĘCEJ >