fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak zrobić domowy rosół?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!

Czas wykonania: 5 godzin

Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.

Składniki (na 5 litrów rosołu):

  • 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
  • Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
  • Warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
  • Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
  • Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
  • Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
  • Próbujemy i doprawiamy.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Jak zrobić sos do sałatki?

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >

Szaszłyk z sarny

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…

WIĘCEJ >