fbpx
logo
Szukaj
open close

Białka i aminokwasy

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Białka to budulec, to najważniejsza struktura naszego organizmu, wszystko zależy od białek… Mięśnie, hormony, enzymy, ciała odpornościowe – wszystko jest zbudowane z aminokwasów. Aminokwasy to cegiełki budujące białka. Bez kompletu aminokwasów egzogennych niemożliwym jest zbudowanie struktur białkowych. Codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe, w ciągu 6 miesięcy każda komórka mięśniowa wymieni je na nowe. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Białka do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu (turnover). Aby proces sprawnie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem. A jakie to są białka pełnowartościowe?

Z tego materiału dowiesz się

  • Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba żeby mówić o białku
  • Co budują aminokwasy
  • Jakie składniki są potrzebne by coś wybudować (mur)
  • O metabolizmie aminokwasów i białek
  • Jak z białek i tłuszczów może powstać cukier
  • O źródłach - tych prawdziwych i tych pozornych
  • Jakie aminokwasy są pełno-wartościowe i nie-pełno-wartościowe
  • O roli białek i aminokwasów
  • Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i pół egzogenne
  • Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
  • Kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie
  • Co to jest aminokwas ograniczający
  • O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
  • O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • Czy soja jest taka wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
  • Kiedy nadmiar jest szkodliwy
  • Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
  • Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
  • Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
  • O kilku ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować
  • Suplementować czy nie
  • Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy

Pliki do pobrania

Białka i aminokwasy - prezentacja

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Białka to budulec, to najważniejsza struktura naszego organizmu, wszystko zależy od białek… Mięśnie, hormony, enzymy, ciała odpornościowe – wszystko jest zbudowane z aminokwasów. Aminokwasy to cegiełki budujące białka. Bez kompletu aminokwasów egzogennych niemożliwym jest zbudowanie struktur białkowych. Codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe, w ciągu 6 miesięcy każda komórka mięśniowa wymieni je na nowe. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Białka do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu (turnover). Aby proces sprawnie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem. A jakie to są białka pełnowartościowe?

Z tego materiału dowiesz się

  • Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba żeby mówić o białku
  • Co budują aminokwasy
  • Jakie składniki są potrzebne by coś wybudować (mur)
  • O metabolizmie aminokwasów i białek
  • Jak z białek i tłuszczów może powstać cukier
  • O źródłach - tych prawdziwych i tych pozornych
  • Jakie aminokwasy są pełno-wartościowe i nie-pełno-wartościowe
  • O roli białek i aminokwasów
  • Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i pół egzogenne
  • Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
  • Kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie
  • Co to jest aminokwas ograniczający
  • O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
  • O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • Czy soja jest taka wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
  • Kiedy nadmiar jest szkodliwy
  • Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
  • Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
  • Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
  • O kilku ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować
  • Suplementować czy nie
  • Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy

Pliki do pobrania

Białka i aminokwasy - prezentacja

Tagi

Podobne tematy

ciąża i karmienie piersią

Ciąża i karmienie piersią

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
źródła tłuszczy

Tłuszcze i cholesterol

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Napraw swoje zdrowie

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
aspekty prawne

Aspekty prawne zawodu dietetyka i gabinet

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >