fbpx
logo
Szukaj
open close

Stany zapalne – KDK 11/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Wiele źródeł naukowych donosi, że podstawą szeregu chorób są stany zapalne. Mają one również wpływ na wywoływanie nowotworów, jak również chorób autoagresywnych, do których należą m.in. Hashimoto, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Czynnikami prozapalnymi mogą być np. żywność, ale i styl życia, jak brak spacerów, zaburzenia snu, stres, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne. Wśród czynników prozapalnych są również czynniki wewnętrzne, takie jak dysbioza jelitowa, pasożyty, infekcje. Mnóstwo badań pokazuje, że stan zapalny jelit to stan zapalny całego ciała. Dysbioza w jelitach ma wpływ na całe ciało, stan umysłu i skóry. Wydostające się z jelit poprzez układ krwionośny endotoksyny LPS (biologiczny czynnik zapalny) aktywują prozapalne cytokiny, zwiększają uwalnianie histaminy, upośledzają funkcje detoksykujące wątroby. Można powiedzieć, że stan zapalny to wstęp do wszystkich chorób, a po drodze często pojawiają się alergienietolerancja histaminy czy zaburzenia hormonalne.

Jest to moduł 11. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jak dzielimy stany zapalne;
  • jaka jest różnica między ostrym a przewlekłym stanem zapalnym;
  • jakie są stresory organizmu, czynniki stanu zapalnego;
  • czym się różni krótkotrwały mobilizujący stan zapalny od długotrwałego – destrukcyjnego;
  • jakie są źródła stanu zapalnego;
  • jak organizm reaguje na stany zapalne;
  • co to jest kaskada szlaków prozapalnych;
  • jakie są prozapalne markery – typowe;
  • jakie są markery stany zapalnego – pośrednie;
  • co to są prozapalne cytokiny;
  • co to jest histamina;
  • osie układu immunologicznego: Th1, Th2, Th17 – o co w tym chodzi;
  • co to są endotoksyny;
  • jak zbadać stan zapalny – diagnostyka;
  • co to są mediatory stanu zapalnego;
  • jelita, zęby, styl życia, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne – jakie to ma znaczenie w kontekście stanu zapalnego;
  • miażdżyca, otyłość, choroby nerek – jak wiążą się ze stanem zapalnym;
  • jak alergie wpływają na stany zapalne;
  • koinfekcje a stany zapalne – jakie mają znaczenie;
  • jak mikrobiota jelitowa wpływa na cały organizm;
  • jak interpretować morfologię krwi, analizować badania – dużo ćwiczeń praktycznych;
  • jakie jest powiązanie między stanami zapalnymi a chorobami;
  • jak kortyzol wpływa na organizm;
  • działania przeciwzapalne – na czym polegają;
  • dieta przeciwzapalna – na czym polega;
  • suplementy przeciwzapalne – jakie mogą być pomocne;
  • terapie przeciwzapalne – co warto o nich wiedzieć.

Prezentacja do tego modułu ma 325 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 11: Stany zapalne - prezentacja pdf

Moduł 11: Stany zapalne - dodatkowe materiały

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 7:57:57
Trudność: Trudny

390 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 7:57:57
Trudność: Trudny

390 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Wiele źródeł naukowych donosi, że podstawą szeregu chorób są stany zapalne. Mają one również wpływ na wywoływanie nowotworów, jak również chorób autoagresywnych, do których należą m.in. Hashimoto, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Czynnikami prozapalnymi mogą być np. żywność, ale i styl życia, jak brak spacerów, zaburzenia snu, stres, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne. Wśród czynników prozapalnych są również czynniki wewnętrzne, takie jak dysbioza jelitowa, pasożyty, infekcje. Mnóstwo badań pokazuje, że stan zapalny jelit to stan zapalny całego ciała. Dysbioza w jelitach ma wpływ na całe ciało, stan umysłu i skóry. Wydostające się z jelit poprzez układ krwionośny endotoksyny LPS (biologiczny czynnik zapalny) aktywują prozapalne cytokiny, zwiększają uwalnianie histaminy, upośledzają funkcje detoksykujące wątroby. Można powiedzieć, że stan zapalny to wstęp do wszystkich chorób, a po drodze często pojawiają się alergienietolerancja histaminy czy zaburzenia hormonalne.

Jest to moduł 11. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • jak dzielimy stany zapalne;
  • jaka jest różnica między ostrym a przewlekłym stanem zapalnym;
  • jakie są stresory organizmu, czynniki stanu zapalnego;
  • czym się różni krótkotrwały mobilizujący stan zapalny od długotrwałego – destrukcyjnego;
  • jakie są źródła stanu zapalnego;
  • jak organizm reaguje na stany zapalne;
  • co to jest kaskada szlaków prozapalnych;
  • jakie są prozapalne markery – typowe;
  • jakie są markery stany zapalnego – pośrednie;
  • co to są prozapalne cytokiny;
  • co to jest histamina;
  • osie układu immunologicznego: Th1, Th2, Th17 – o co w tym chodzi;
  • co to są endotoksyny;
  • jak zbadać stan zapalny – diagnostyka;
  • co to są mediatory stanu zapalnego;
  • jelita, zęby, styl życia, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne – jakie to ma znaczenie w kontekście stanu zapalnego;
  • miażdżyca, otyłość, choroby nerek – jak wiążą się ze stanem zapalnym;
  • jak alergie wpływają na stany zapalne;
  • koinfekcje a stany zapalne – jakie mają znaczenie;
  • jak mikrobiota jelitowa wpływa na cały organizm;
  • jak interpretować morfologię krwi, analizować badania – dużo ćwiczeń praktycznych;
  • jakie jest powiązanie między stanami zapalnymi a chorobami;
  • jak kortyzol wpływa na organizm;
  • działania przeciwzapalne – na czym polegają;
  • dieta przeciwzapalna – na czym polega;
  • suplementy przeciwzapalne – jakie mogą być pomocne;
  • terapie przeciwzapalne – co warto o nich wiedzieć.

Prezentacja do tego modułu ma 325 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 11: Stany zapalne - prezentacja pdf

Moduł 11: Stany zapalne - dodatkowe materiały

Tagi

Podobne tematy

dietetyka kliniczna

Nowe spojrzenie na choroby w dietetyce klinicznej

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
zaburzenia endokrynne

Zaburzenia endokrynne

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
węglowodany

Węglowodany i ich rola – KDK 2/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Nietolerancje pokarmowe i mikroflora jelitowa

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >