fbpx
logo
Szukaj
open close

Substancje problematyczne w żywności – KDK 5/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Rośliny w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.

Podczas wykładu omówię na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.

Jest to moduł 5 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

  • Substancje antyodżywcze – co to takiego
  • Kwas fitynowy
  • Fermentacja żywności
  • Kwas szczawiowy
  • Taniny
  • Polifenole
  • Inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny
  • Saponiny
  • Glikozydy
  • Glikozydy cyjanogenne
  • Glikoalkoloidy
  • Solanina
  • Rośliny psiankowate
  • Lektyny
  • Celiakia
  • Gluten
  • Zonulina
  • Glukozynolany
  • Związki wywołujące fawizm
  • Związki wywołujące latyryzm
  • GOS – galaktooligosacharydy
  • Fikotoksyny
  • Fitoestrogeny
  • Inaktywatory witamin
  • Askorbinaza
  • Awidyna
  • Tiaminaza
  • Substancje problematyczne w żywności – co to takiego
  • Substancje alergizujące
  • Salicylany
  • Metale ciężkie
  • Aminy biogenne
  • Histamina
  • Tiole
  • Mykotoksyny
  • Bonus – czy musztarda jest zdrowa
  • Polecane publikacje

Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

W koszyku

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

W koszyku

Rośliny w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.

Podczas wykładu omówię na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.

Jest to moduł 5 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

  • Substancje antyodżywcze – co to takiego
  • Kwas fitynowy
  • Fermentacja żywności
  • Kwas szczawiowy
  • Taniny
  • Polifenole
  • Inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny
  • Saponiny
  • Glikozydy
  • Glikozydy cyjanogenne
  • Glikoalkoloidy
  • Solanina
  • Rośliny psiankowate
  • Lektyny
  • Celiakia
  • Gluten
  • Zonulina
  • Glukozynolany
  • Związki wywołujące fawizm
  • Związki wywołujące latyryzm
  • GOS – galaktooligosacharydy
  • Fikotoksyny
  • Fitoestrogeny
  • Inaktywatory witamin
  • Askorbinaza
  • Awidyna
  • Tiaminaza
  • Substancje problematyczne w żywności – co to takiego
  • Substancje alergizujące
  • Salicylany
  • Metale ciężkie
  • Aminy biogenne
  • Histamina
  • Tiole
  • Mykotoksyny
  • Bonus – czy musztarda jest zdrowa
  • Polecane publikacje

Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
diagnostyka w dietetyce

Diagnostyka w dietetyce – KDK 26/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
sesja Q&A

Sesja Q&A – Kurs Dietetyki Klinicznej

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
tłuszcze

Tłuszcze i ich rola – KDK – 3/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >