fbpx
logo
Szukaj
open close

Substancje problematyczne w żywności – KDK 5/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Rośliny – w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego – zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane, są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie, których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny – inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany – wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych, warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.

Podczas wykładu omówię, na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.

Jest to moduł 5. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Materiał obejmuje takie zagadnienia, jak:

  • substancje antyodżywcze – co to takiego;
  • kwas fitynowy;
  • fermentacja żywności;
  • kwas szczawiowy;
  • taniny;
  • polifenole;
  • inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny;
  • saponiny;
  • glikozydy;
  • glikozydy cyjanogenne;
  • glikoalkoloidy;
  • solanina;
  • rośliny psiankowate;
  • lektyny;
  • celiakia;
  • gluten;
  • zonulina;
  • glukozynolany;
  • związki wywołujące fawizm;
  • związki wywołujące latyryzm;
  • gos – galaktooligosacharydy;
  • fikotoksyny;
  • fitoestrogeny;
  • inaktywatory witamin;
  • askorbinaza;
  • awidyna;
  • tiaminaza;
  • substancje problematyczne w żywności – co to takiego;
  • substancje alergizujące;
  • salicylany;
  • metale ciężkie;
  • aminy biogenne;
  • histamina;
  • tiole;
  • mykotoksyny;
  • bonus – czy musztarda jest zdrowa;
  • polecane publikacje.

Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:51:31
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Rośliny – w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego – zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane, są dla ludzkiego organizmu toksyczne. W roślinach mamy takie związki, które można usunąć poprzez obróbkę termiczną, ale również takie, których usunąć się nie da. Znajomość tych związków ma kluczowe znaczenie w dietetyce klinicznej. Dla przykładu mnóstwo badań potwierdza, że glikoalkoloidy zawarte w roślinach psiankowatych mogą nasilać autoagresję na tkanki, gluten jako lektyna może negatywnie oddziaływać na kosmki jelitowe oraz nerki, związki fitynowe mogą zmniejszać biodostępność minerałów, inhibitory trypsyny – inaktywować enzymy trawienne, a szczawiany – wyciągać wapń z organizmu. Takich związków jest mnóstwo, a bez ich znajomości dieta z udziałem roślin może być problematyczna. Gdy mówimy o substancjach problematycznych, warto również wspomnieć o substancjach alergizujących czy toksynach wynikających ze specyfiki uprawy, hodowli oraz produkcji spożywczej.

Podczas wykładu omówię, na czym polega szkodliwość danego związku, gdzie występuje, czy jest możliwość jego usunięcia i na co zwrócić uwagę podczas przetwarzania oraz kto i kiedy powinien unikać spożywania konkretnych produktów.

Jest to moduł 5. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

Na temat substancji odżywczych i antyodżywczych, jakie niosą korzyści oraz zagrożenia, jak zmniejszyć ekspozycję na nie i kiedy są problemem, a kiedy korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Materiał obejmuje takie zagadnienia, jak:

  • substancje antyodżywcze – co to takiego;
  • kwas fitynowy;
  • fermentacja żywności;
  • kwas szczawiowy;
  • taniny;
  • polifenole;
  • inhibitory trypsyny lub chymotrypsyny;
  • saponiny;
  • glikozydy;
  • glikozydy cyjanogenne;
  • glikoalkoloidy;
  • solanina;
  • rośliny psiankowate;
  • lektyny;
  • celiakia;
  • gluten;
  • zonulina;
  • glukozynolany;
  • związki wywołujące fawizm;
  • związki wywołujące latyryzm;
  • gos – galaktooligosacharydy;
  • fikotoksyny;
  • fitoestrogeny;
  • inaktywatory witamin;
  • askorbinaza;
  • awidyna;
  • tiaminaza;
  • substancje problematyczne w żywności – co to takiego;
  • substancje alergizujące;
  • salicylany;
  • metale ciężkie;
  • aminy biogenne;
  • histamina;
  • tiole;
  • mykotoksyny;
  • bonus – czy musztarda jest zdrowa;
  • polecane publikacje.

Prezentacja do tego modułu ma 203 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 5: Substancje problematyczne w żywności - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

choroba autoimmunologiczna

Choroby autoimmunologiczne – KDK 23/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
metale ciężkie

Metale ciężkie i toksyny – KDK 20/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
choroby odkleszczowe

Choroby odkleszczowe – KDK 21/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
alergie wziewne

Alergie wziewne i reakcje krzyżowe – KDK 17/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >