fbpx
logo
Szukaj
open close

Tłuszcze i cholesterol

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Tłuszcz jest tłusty, tłuszcz ma dużo kalorii, tłuszcz tuczy, od tłuszczu dostaje się otyłości i raka. Tyle razy to słyszysz, że kiedy masz zjeść „tłustą” golonkę to na prawdę poważnie się zastanawiasz. Tłuszcz nie ma GPS-a i nie potrafi pójść w tkankę tłuszczową. Tłuszcz najpierw musi być strawiony, tak jak i białka i węglowodany. Gdyby tłuszcz szedł w tłuszcz, białka w białko organizmu to gdzie poszłyby węglowodany? Tłuszcz jest materiałem energetycznym ale mało osób zdaje sobie sprawę, że jest jednym z ważniejszych budulców. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Jeśli ograniczasz cholesterol, może Ci grozić bezpłodność, depresja, a nawet nowotwór.

Z tego materiału dowiesz się

  • Jakie jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
  • Co to są omega 3, 6 i 9
  • Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
  • Jakie mięso jest najtłustsze
  • Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • Że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega 3
  • Że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
  • Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
  • Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany
  • Jaka jest różnica między olejem z kryla a z ryby
  • O oleju z wiesiołka, ogórecznika i oleju lnianym
  • O kwasach tłuszczowych typu trans i eksperymencie z małpami
  • Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem nawet jeśli tak się nazywa
  • Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
  • O temperaturze dymienia, sposobie przechowywania i co kryje się w butelce oleju
  • Jak można poznać że tłuszcz jest oszukany
  • Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
  • Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami

Pliki do pobrania

Tłuszcze i cholesterol - prezentacja

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 2:34:56
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 2:34:56
Trudność: Średni

Kup Plan PREMIUM i otrzymaj dostęp do filmu za darmo!

Na okres trwania planu premium

Lub mozesz wykupić dożywotni dostęp do filmu płacąc raz:

119 zł

Kupuję

Tłuszcz jest tłusty, tłuszcz ma dużo kalorii, tłuszcz tuczy, od tłuszczu dostaje się otyłości i raka. Tyle razy to słyszysz, że kiedy masz zjeść „tłustą” golonkę to na prawdę poważnie się zastanawiasz. Tłuszcz nie ma GPS-a i nie potrafi pójść w tkankę tłuszczową. Tłuszcz najpierw musi być strawiony, tak jak i białka i węglowodany. Gdyby tłuszcz szedł w tłuszcz, białka w białko organizmu to gdzie poszłyby węglowodany? Tłuszcz jest materiałem energetycznym ale mało osób zdaje sobie sprawę, że jest jednym z ważniejszych budulców. Lipidy i glikolipidy – budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Jeśli ograniczasz cholesterol, może Ci grozić bezpłodność, depresja, a nawet nowotwór.

Z tego materiału dowiesz się

  • Jakie jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych)
  • Co to są omega 3, 6 i 9
  • Które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce)
  • Jakie mięso jest najtłustsze
  • Zobaczysz tabele z porównaniem ilości tłuszczu
  • Że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega 3
  • Że w smalcu są takie same tłuszcze co w oliwie z oliwek
  • Dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze
  • Czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany
  • Jaka jest różnica między olejem z kryla a z ryby
  • O oleju z wiesiołka, ogórecznika i oleju lnianym
  • O kwasach tłuszczowych typu trans i eksperymencie z małpami
  • Dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem nawet jeśli tak się nazywa
  • Dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy
  • O temperaturze dymienia, sposobie przechowywania i co kryje się w butelce oleju
  • Jak można poznać że tłuszcz jest oszukany
  • Dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę
  • Co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami

Pliki do pobrania

Tłuszcze i cholesterol - prezentacja

Tagi

Podobne tematy

ciąża i karmienie piersią

Ciąża i karmienie piersią

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
morfologia

Morfologia – interpretacja

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
źródła węglowodanów

Węglowodany

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
witaminy, niedobory, suplementacja

Witaminy i minerały

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >