fbpx
logo
Szukaj
open close

Tłuszcze i ich rola – KDK 3/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki”, z których powstają ważne struktury w organizmie człowieka. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpią układ nerwowy i układ hormonalny. Lipidy i glikolipidy budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.

Jest to moduł 3. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego kursu o tłuszczach dowiesz się:

  • co to są tłuszcze;
  • jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych);
  • jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach;
  • czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne;
  • co to są omega-3, omega-6 i omega-9;
  • co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja;
  • które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce);
  • jakie mięso jest najtłustsze;
  • jak prezentują się tabele z porównaniem ilości tłuszczu;
  • że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych, co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3;
  • że w smalcu są takie same tłuszcze, co w oliwie z oliwek;
  • dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze;
  • czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze;
  • jaka jest różnica między olejem z kryla a olejem z ryby;
  • jakie są różne źródła kwasów omega-3;
  • czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia;
  • jakie znaczenie dla jelit mają kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy;
  • jakie suplementy wspierają jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek;
  • jaki olej kokosowy wybrać i jakie ma właściwości dla zdrowia;
  • na czym polegają terapie płukania ust olejem;
  • jaka jest rola oliwy z oliwek;
  • co to jest protokół Nemecheka;
  • kwasy tłuszczowe trans – jakie są dobre i złe;
  • oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki – co warto wiedzieć;
  • jakie są możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną;
  • na czym polega terapia pestkowa dla kobiet;
  • jakie są suplementy z omega-3 i omega-6;
  • co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu;
  • jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu;
  • jak zbadać poziom kwasów omega-3 i omega-6 w komórkach;
  • dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa;
  • dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy;
  • temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju;
  • jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany;
  • dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę;
  • jak interpretować wyniki badań lipidogramu;
  • co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami;
  • jak się trawi tłuszcz;
  • jakie suplementy wspierają trawienie tłuszczów;
  • czy są tłuszcze lepsze i gorsze;
  • co oznacza biegunka tłuszczowa;
  • skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym;
  • czy są badania pokazujące, czy dobrze trawisz tłuszcze;
  • co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii;
  • jaka jest rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu;
  • co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę;
  • choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza) – czy tłuszcze mogą pomóc;
  • jakie tłuszcze do smażenia;
  • jakie tłuszcze do spożywania na zimno;
  • jakich tłuszczów unikać.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne.

Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki.

Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych.

Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, jak sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs o tłuszczach w diecie?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:32:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki”, z których powstają ważne struktury w organizmie człowieka. Bez odpowiedniego dowozu tłuszczu w diecie niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności ucierpią układ nerwowy i układ hormonalny. Lipidy i glikolipidy budują błony komórkowe i osłonki mielinowe układu nerwowego. Cholesterol to składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy i kwasów żółciowych. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest markerem stanu zapalnego i sam w sobie nie jest zły.

Jest to moduł 3. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego kursu o tłuszczach dowiesz się:

  • co to są tłuszcze;
  • jaki jest podział tłuszczów (kwasów tłuszczowych);
  • jakie właściwości mają tłuszcze o różnych łańcuchach;
  • czy kwasy tłuszczowe to zło, a może są niezbędne;
  • co to są omega-3, omega-6 i omega-9;
  • co to jest enzym delta-6-desaturaza i dlaczego w organizmie jest konkurencja;
  • które tłuszcze są rakotwórcze i miażdżycotwórcze (podpowiedź – nie są to tłuszcze zwierzęce);
  • jakie mięso jest najtłustsze;
  • jak prezentują się tabele z porównaniem ilości tłuszczu;
  • że łosoś ma tak dużo tłuszczów nasyconych, co mięso (czerwone) i nie jest źródłem omega-3;
  • że w smalcu są takie same tłuszcze, co w oliwie z oliwek;
  • dlaczego EPA i DHA są tak ważne, ale nie powinny być najważniejsze;
  • czy warto suplementować tran, a może tran fermentowany, a może jednak same kwasy DHA i EPA oraz kiedy które są ważniejsze;
  • jaka jest różnica między olejem z kryla a olejem z ryby;
  • jakie są różne źródła kwasów omega-3;
  • czym się różnią poszczególne kwasy tłuszczowe od siebie, jakie mają właściwości dla zdrowia;
  • jakie znaczenie dla jelit mają kwas mirystynowy, laurynowy i kaprylowy;
  • jakie suplementy wspierają jelita oraz transport kwasów tłuszczowych do komórek;
  • jaki olej kokosowy wybrać i jakie ma właściwości dla zdrowia;
  • na czym polegają terapie płukania ust olejem;
  • jaka jest rola oliwy z oliwek;
  • co to jest protokół Nemecheka;
  • kwasy tłuszczowe trans – jakie są dobre i złe;
  • oleje dla zdrowia: olej z wiesiołka, ogórecznika, olej lniany, z czarnuszki – co warto wiedzieć;
  • jakie są możliwości wykorzystania oleju rycynowego, z pestek kolendry oraz oliwy z betuliną;
  • na czym polega terapia pestkowa dla kobiet;
  • jakie są suplementy z omega-3 i omega-6;
  • co to jest TOTOX i jak ocenić jakość tłuszczu;
  • jakie inne wskaźniki świadczą o tłuszczu;
  • jak zbadać poziom kwasów omega-3 i omega-6 w komórkach;
  • dlaczego masło jest najlepsze, ale nie każde masło jest masłem, nawet jeśli tak się nazywa;
  • dlaczego warto stosować smalec i olej kokosowy;
  • temperaturze dymienia, sposobie przechowywania olejów i co kryje się w butelce oleju;
  • jak można poznać, że tłuszcz jest oszukany;
  • dlaczego wysoki cholesterol nie jest zły, a niski może oznaczać chorobę;
  • jak interpretować wyniki badań lipidogramu;
  • co z orzechami, pestkami, mąkami alternatywnymi i cudotwórczymi olejami;
  • jak się trawi tłuszcz;
  • jakie suplementy wspierają trawienie tłuszczów;
  • czy są tłuszcze lepsze i gorsze;
  • co oznacza biegunka tłuszczowa;
  • skąd się biorą kamienie w pęcherzyku żółciowym;
  • czy są badania pokazujące, czy dobrze trawisz tłuszcze;
  • co na to genetyka – genetyczne podłoże hipercholesterolemii;
  • jaka jest rola cholesterolu w organizmie, źródła cholesterolu;
  • co wspólnego z tłuszczami ma pregnenolon i jaką pełni rolę;
  • choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer, Parkinson, neuroborelioza) – czy tłuszcze mogą pomóc;
  • jakie tłuszcze do smażenia;
  • jakie tłuszcze do spożywania na zimno;
  • jakich tłuszczów unikać.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne.

Dostaniesz sporo zadań domowych: ciekawe artykuły do przeczytania, polecane książki.

Otrzymasz materiały dodatkowe do ściągnięcia: materiały na temat kwasów tłuszczowych i badań profilaktycznych.

Dodatkowo moduł dotyczący miażdżycy, jaka jest jej przyczyna w świetle badań, jak sobie z nią poradzić, jakie są interwencje dietetyczne, suplementacyjne i dotyczące stylu życia (46 slajdów)

Prezentacja do tego modułu ma 253 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs o tłuszczach w diecie?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 3: Tłuszcze i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 3: Materiały dodatkowe do pobrania (zip)

Tagi

Podobne tematy

choroby odkleszczowe

Choroby odkleszczowe – KDK 21/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
nie samym kurczakiem

Nie samym kurczakiem i ryżem trener żyje

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dlaczego nie mogę schudnąć

Dlaczego nie mogę schudnąć?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Czy należy się bać i ograniczać owoce?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >