Babeczki bakaliowe
Babeczki bakaliowe
Przygotowanie
- Bakalie namaczamy gorącej wodzie.
- Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę.
- Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę.
- Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy.
- Przelewamy powstałe ciasto do foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy kilkanaście babeczek, które należy podzielić na 5 porcji.
Uwagi
Wypróbuj inne propozycje przyrządzenia tego typu babeczek, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 300 g mąki kasztanowej
- 300 ml wody
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
- 2 garście bakalii (daktyle, morele suszone, jabłka suszone, śliwki suszone – do wyboru)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym
Ciasto: Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy Dodajemy sodę i po kolei mandarynki Cały…
WIĘCEJ >Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >