fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki bakaliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a01412a-7736-43ec-b811-69a2c6a66654-1

Babeczki bakaliowe

Przygotowanie

  • Bakalie namaczamy gorącej wodzie.
  • Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę.
  • Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę.
  • Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy.
  • Przelewamy powstałe ciasto do foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy kilkanaście babeczek, które należy podzielić na 5 porcji.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje przyrządzenia tego typu babeczek, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 300 g mąki kasztanowej
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 2 garście bakalii (daktyle, morele suszone, jabłka suszone, śliwki suszone – do wyboru)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Foremka na muffiny, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >