fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka pomarańczowo – kokosowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-2-6

Babka pomarańczowo – kokosowa

Przygotowanie

  • Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną
  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C.
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy), dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze i skórkę pomarańczową
  • Dodajemy sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np. włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki i zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Rady dietetyka

Zjedz około 200 g ciasta na porcję. Takie ciasto oczywiście zastępuje posiłek.

Jeśli jednak ciasto ma służyć jako zdrowa słodkość na imprezie, to nie obowiązują żadne ograniczenia, chyba, że zdroworozsądkowe.

Uwagi

Można polać gorzką czekoladą lub półpłynnym masłem kokosowym, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.

Pomysły na inne ciasta znajdziesz w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, by wysmarować formę do ciasta (ok. 10 g)
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej (30-45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Garnek, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek Następnie dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >