logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka pomarańczowo – kokosowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-2-5

Babka pomarańczowo – kokosowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-2-5

Przygotowanie

  • Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną
  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C.
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy), dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze i skórkę pomarańczową
  • Dodajemy sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np. włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki i zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Uwagi

Można polać czekoladą Można polać półpłynnym masłem kokosowym

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę oleju kokosowego żeby wysmarować formę do ciasta, żeby się ciasto dało wyjąć po upieczeniu
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na (…)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy (…)

WIĘCEJ >

Gofry śniadaniowe

Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl