fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka pomarańczowo – kokosowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Babka pomarańczowo – kokosowa

Przygotowanie

  • Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną
  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C.
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy), dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze i skórkę pomarańczową
  • Dodajemy sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np. włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki i zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Rady dietetyka

Zjedz około 200 g ciasta na porcję. Takie ciasto oczywiście zastępuje posiłek.

Jeśli jednak ciasto ma służyć jako zdrowa słodkość na imprezie, to nie obowiązują żadne ograniczenia, chyba, że zdroworozsądkowe.

Uwagi

Można polać gorzką czekoladą lub półpłynnym masłem kokosowym, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.

Pomysły na inne ciasta znajdziesz w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, by wysmarować formę do ciasta (ok. 10 g)
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej (30-45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Garnek, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >