fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka pomarańczowo – kokosowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-2-6

Babka pomarańczowo – kokosowa

Przygotowanie

  • Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną
  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C.
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy), dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze i skórkę pomarańczową
  • Dodajemy sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np. włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki i zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Rady dietetyka

Zjedz około 200 g ciasta na porcję. Takie ciasto oczywiście zastępuje posiłek.

Jeśli jednak ciasto ma służyć jako zdrowa słodkość na imprezie, to nie obowiązują żadne ograniczenia, chyba, że zdroworozsądkowe.

Uwagi

Można polać gorzką czekoladą lub półpłynnym masłem kokosowym, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.

Pomysły na inne ciasta znajdziesz w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, by wysmarować formę do ciasta (ok. 10 g)
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej (30-45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Garnek, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >