Burgery w portobello
Burgery w portobello
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna)
- Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy
- Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około 2 cm
- Pomidora, rzodkiewkę, cebulę i ogórka kroimy w plasterki
- Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill)
- Na patelnię grillową kładziemy burgera i smażymy tak jak lubimy (soczysty ale nie krwisty będzie po jakiś 7 min z każdej strony) po usmażeniu kładziemy mięso na deskę na 2 min żeby odpoczęło i soki się wyrównały
- Obok mięsa na patelni, kładziemy kapelusze portobello (wcześniej wyrównujemy nóżkę z kapeluszem)
- Smażymy je po 3-4 min z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy i przykrywamy pokrywką na 1-2 min
- Jeden kapelusz kładziemy do góry blaszkami na talerzu i nakładamy na niego sałatę
- Na sałatę kładziemy plastry warzyw
- Na warzywa kładziemy mięso i smarujemy je musztardą
- Przykrywamy drugim kapeluszem i przebijamy całość patykiem do szaszłyków, żeby się wszystko trzymało
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora, pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy.
Uwagi
Do burgera możesz użyć ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- 200 g wołowiny (łopatka, antrykot)
- 2 duże pieczarki portobello (240 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 4 plasterki ogórka (20 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 2 rzodkiewki (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >