logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery w portobello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0847b41-7fcb-4f73-986d-99971b868793

Burgery w portobello

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna)
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy
  • Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około 2 cm
  • Pomidora, rzodkiewkę, cebulę i ogórka kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill)
  • Na patelnię grillową kładziemy burgera i smażymy tak jak lubimy (soczysty ale nie krwisty będzie po jakiś 7 min z każdej strony) po usmażeniu kładziemy mięso na deskę na 2 min żeby odpoczęło i soki się wyrównały
  • Obok mięsa na patelni, kładziemy kapelusze portobello (wcześniej wyrównujemy nóżkę z kapeluszem)
  • Smażymy je po 3-4 min z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy i przykrywamy pokrywką na 1-2 min
  • Jeden kapelusz kładziemy do góry blaszkami na talerzu i nakładamy na niego sałatę
  • Na sałatę kładziemy plastry warzyw
  • Na warzywa kładziemy mięso i smarujemy je musztardą
  • Przykrywamy drugim kapeluszem i przebijamy całość patykiem do szaszłyków, żeby się wszystko trzymało 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pomidora, musztardy i pieprzu

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wołowiny (łopatka, antrykot)
  • 2 duże pieczarki portobello
  • 1 pomidor
  • 4 plasterki ogórka
  • 2 liście sałaty
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 2 rzodkiewki
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie (…)

WIĘCEJ >

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić (…)

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl