fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery w portobello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0847b41-7fcb-4f73-986d-99971b868793-1

Burgery w portobello

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna)
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy
  • Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około 2 cm
  • Pomidora, rzodkiewkę, cebulę i ogórka kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill)
  • Na patelnię grillową kładziemy burgera i smażymy tak jak lubimy (soczysty ale nie krwisty będzie po jakiś 7 min z każdej strony) po usmażeniu kładziemy mięso na deskę na 2 min żeby odpoczęło i soki się wyrównały
  • Obok mięsa na patelni, kładziemy kapelusze portobello (wcześniej wyrównujemy nóżkę z kapeluszem)
  • Smażymy je po 3-4 min z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy i przykrywamy pokrywką na 1-2 min
  • Jeden kapelusz kładziemy do góry blaszkami na talerzu i nakładamy na niego sałatę
  • Na sałatę kładziemy plastry warzyw
  • Na warzywa kładziemy mięso i smarujemy je musztardą
  • Przykrywamy drugim kapeluszem i przebijamy całość patykiem do szaszłyków, żeby się wszystko trzymało 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora, pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy.

Uwagi

Do burgera możesz użyć ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wołowiny (łopatka, antrykot)
  • 2 duże pieczarki portobello (240 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 4 plasterki ogórka (20 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >