fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery w portobello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0847b41-7fcb-4f73-986d-99971b868793-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Burgery w portobello

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna)
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy
  • Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około 2 cm
  • Pomidora, rzodkiewkę, cebulę i ogórka kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill)
  • Na patelnię grillową kładziemy burgera i smażymy tak jak lubimy (soczysty ale nie krwisty będzie po jakiś 7 min z każdej strony) po usmażeniu kładziemy mięso na deskę na 2 min żeby odpoczęło i soki się wyrównały
  • Obok mięsa na patelni, kładziemy kapelusze portobello (wcześniej wyrównujemy nóżkę z kapeluszem)
  • Smażymy je po 3-4 min z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy i przykrywamy pokrywką na 1-2 min
  • Jeden kapelusz kładziemy do góry blaszkami na talerzu i nakładamy na niego sałatę
  • Na sałatę kładziemy plastry warzyw
  • Na warzywa kładziemy mięso i smarujemy je musztardą
  • Przykrywamy drugim kapeluszem i przebijamy całość patykiem do szaszłyków, żeby się wszystko trzymało 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora, pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy.

Uwagi

Do burgera możesz użyć ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wołowiny (łopatka, antrykot)
  • 2 duże pieczarki portobello (240 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 4 plasterki ogórka (20 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >