fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chałwa sezamowo-makowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf3fd4dd-80bf-4a1a-908f-f69a3aab4526-1

Chałwa sezamowo-makowa

Przygotowanie

  • Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym.
  • Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i odczekać aż wystygnie.
  • Mielone nasiona sezamu i maku mieszamy razem z miodem lub wybranym syropem.
  • Gotową chałwę obtaczamy jeszcze w nasionach sezamu.

Rady dietetyka

Zarówno sezam jak i mak są bogatym źródłem wapnia, z którego mogą korzystać weganie. Mieszając je z melasą z karobu powstaje wartościowa i słodka przekąska.

Uwagi

Sezam można wcześniej uprażyć na złoty kolor. Nabierze dzięki temu bardziej orzechowego posmaku. Przed mieleniem należy go wystudzić, by nie uszkodzić sprzętu. Do gotowej masy warto również dodać pokrojone orzechy lub suszone owoce takie jak morele, czy żurawina.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ szklanki nasion sezamu + dodatkowe na „panierkę” (ok. 115 g)
  • ¾ szklanki nasion maku niebieskiego (105 g)
  • 2-3 łyżki miodu lub dowolnego syropu np. z agawy, klonowy, melasa z karobu (75 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Młynek elektryczny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >