fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chałwa sezamowo-makowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf3fd4dd-80bf-4a1a-908f-f69a3aab4526-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chałwa sezamowo-makowa

Przygotowanie

  • Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym.
  • Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i odczekać aż wystygnie.
  • Mielone nasiona sezamu i maku mieszamy razem z miodem lub wybranym syropem.
  • Gotową chałwę obtaczamy jeszcze w nasionach sezamu.

Rady dietetyka

Zarówno sezam jak i mak są bogatym źródłem wapnia, z którego mogą korzystać weganie. Mieszając je z melasą z karobu powstaje wartościowa i słodka przekąska.

Uwagi

Sezam można wcześniej uprażyć na złoty kolor. Nabierze dzięki temu bardziej orzechowego posmaku. Przed mieleniem należy go wystudzić, by nie uszkodzić sprzętu. Do gotowej masy warto również dodać pokrojone orzechy lub suszone owoce takie jak morele, czy żurawina.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ szklanki nasion sezamu + dodatkowe na „panierkę” (ok. 115 g)
  • ¾ szklanki nasion maku niebieskiego (105 g)
  • 2-3 łyżki miodu lub dowolnego syropu np. z agawy, klonowy, melasa z karobu (75 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Młynek elektryczny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >