fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chałwa sezamowo-makowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf3fd4dd-80bf-4a1a-908f-f69a3aab4526-1

Chałwa sezamowo-makowa

Przygotowanie

  • Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym.
  • Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i odczekać aż wystygnie.
  • Mielone nasiona sezamu i maku mieszamy razem z miodem lub wybranym syropem.
  • Gotową chałwę obtaczamy jeszcze w nasionach sezamu.

Rady dietetyka

Zarówno sezam jak i mak są bogatym źródłem wapnia, z którego mogą korzystać weganie. Mieszając je z melasą z karobu powstaje wartościowa i słodka przekąska.

Uwagi

Sezam można wcześniej uprażyć na złoty kolor. Nabierze dzięki temu bardziej orzechowego posmaku. Przed mieleniem należy go wystudzić, by nie uszkodzić sprzętu. Do gotowej masy warto również dodać pokrojone orzechy lub suszone owoce takie jak morele, czy żurawina.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ szklanki nasion sezamu + dodatkowe na „panierkę” (ok. 115 g)
  • ¾ szklanki nasion maku niebieskiego (105 g)
  • 2-3 łyżki miodu lub dowolnego syropu np. z agawy, klonowy, melasa z karobu (75 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Młynek elektryczny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >