Dorada duszona w pomarańczach
Dorada duszona w pomarańczach
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C
- Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności
- Skrobiemy nożem łuski „pod włos”
- Płuczemy rybę w zimnej wodzie
- Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Solimy, pieprzymy z każdej strony i w środku
- Lekko nacinamy na skos skórę w kilku miejscach
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, kładziemy rybę
- Smażymy 4 min z jednej strony na średnim ogniu
- Obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
- Dodajemy pomarańcze, wino i miód
- Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika na 20 min (jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, to przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy)
- Wyjmujemy patelnię/naczynie z piekarnika, przekładamy rybę na talerz
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Najlepiej smakuje z mixem sałat oraz z domowej roboty sosem vinaigrette, np. kolendrowym (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 1 dorada (170 g)
- 2 pomarańcze (480 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kurczaka i cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…
WIĘCEJ >Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >