fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorada duszona w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc777160a-ad5a-4a2b-b1e4-c477b147d757

Dorada duszona w pomarańczach

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C
  • Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności
  • Skrobiemy nożem łuski „pod włos”
  • Płuczemy rybę w zimnej wodzie
  • Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Solimy, pieprzymy z każdej strony i w środku
  • Lekko nacinamy na skos skórę w kilku miejscach
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, kładziemy rybę
  • Smażymy 4 min z jednej strony na średnim ogniu
  • Obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomarańcze, wino i miód
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika na 20 min (jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, to przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy)
  • Wyjmujemy patelnię/naczynie z piekarnika, przekładamy rybę na talerz

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Najlepiej smakuje z mixem sałat oraz z domowej roboty sosem vinaigrette, np. kolendrowym (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 dorada (170 g)
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tofu z chilli i orzeszkami

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >