fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorada duszona w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc777160a-ad5a-4a2b-b1e4-c477b147d757
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorada duszona w pomarańczach

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C
  • Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności
  • Skrobiemy nożem łuski „pod włos”
  • Płuczemy rybę w zimnej wodzie
  • Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Solimy, pieprzymy z każdej strony i w środku
  • Lekko nacinamy na skos skórę w kilku miejscach
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, kładziemy rybę
  • Smażymy 4 min z jednej strony na średnim ogniu
  • Obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomarańcze, wino i miód
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika na 20 min (jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, to przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy)
  • Wyjmujemy patelnię/naczynie z piekarnika, przekładamy rybę na talerz

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Najlepiej smakuje z mixem sałat oraz z domowej roboty sosem vinaigrette, np. kolendrowym (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 dorada (170 g)
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >