logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c493569ba-829e-40da-9b59-c55941a40fca

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę
  • Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita
  • Formujemy z mięsa okrągłego burgera o grubości około 1,5 cm
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (najlepiej grillową)
  • Smażymy burgera po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy go na deskę
  • Na patelnię wrzucamy plastry boczku i smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • W tym czasie przygotowujemy na talerzu sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach, pomidory i ogórki kroimy, cykorię rozdzielamy z liści
  • Układamy warzywa na talerzu, dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem
  • Obok kładziemy burgera, a na niego usmażony boczek 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pomidora i pieprzu

Uwagi

Stopień wysmażenia zależy od każdego z nas, jedni wolą krwiste, wręcz surowe w środku, inni wolą bardziej wysmażone, po kilka minut z każdej strony

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g wołowiny (najlepiej klasy II)
  • 4 plastry surowego, wędzonego boczku
  • 2 liście sałaty strzępiastej
  • 1 garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ cykorii
  • ½ pomidora
  • ⅓ ogórka zielonego
  • 3 łyżki sosu vinaigrette
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu 

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 (…)

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl