fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c493569ba-829e-40da-9b59-c55941a40fca-1

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę
  • Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita
  • Formujemy z mięsa okrągłego burgera o grubości około 1,5 cm
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (najlepiej grillową)
  • Smażymy burgera po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy go na deskę
  • Na patelnię wrzucamy plastry boczku i smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • W tym czasie przygotowujemy na talerzu sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach, pomidory i ogórki kroimy, cykorię rozdzielamy z liści
  • Układamy warzywa na talerzu, dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem
  • Obok kładziemy burgera, a na niego usmażony boczek 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora i pieprzu.

Uwagi

Stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji – jedni wolą mięso krwiste, inni bardziej wysmażone po kilka minut z każdej strony.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g wołowiny (najlepiej klasy II)
  • 4 plastry surowego, wędzonego boczku (40 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >