fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c493569ba-829e-40da-9b59-c55941a40fca-1

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę
  • Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita
  • Formujemy z mięsa okrągłego burgera o grubości około 1,5 cm
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (najlepiej grillową)
  • Smażymy burgera po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy go na deskę
  • Na patelnię wrzucamy plastry boczku i smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • W tym czasie przygotowujemy na talerzu sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach, pomidory i ogórki kroimy, cykorię rozdzielamy z liści
  • Układamy warzywa na talerzu, dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem
  • Obok kładziemy burgera, a na niego usmażony boczek 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora i pieprzu.

Uwagi

Stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji – jedni wolą mięso krwiste, inni bardziej wysmażone po kilka minut z każdej strony.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g wołowiny (najlepiej klasy II)
  • 4 plastry surowego, wędzonego boczku (40 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….

WIĘCEJ >

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >