Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę
- Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
- Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę
- Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita
- Formujemy z mięsa okrągłego burgera o grubości około 1,5 cm
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (najlepiej grillową)
- Smażymy burgera po 3 minuty z każdej strony
- Przekładamy go na deskę
- Na patelnię wrzucamy plastry boczku i smażymy po 2 minuty z każdej strony
- W tym czasie przygotowujemy na talerzu sałatkę
- Sałatę drzemy w palcach, pomidory i ogórki kroimy, cykorię rozdzielamy z liści
- Układamy warzywa na talerzu, dodajemy rukolę
- Polewamy sosem
- Obok kładziemy burgera, a na niego usmażony boczek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidora i pieprzu.
Uwagi
Stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji – jedni wolą mięso krwiste, inni bardziej wysmażone po kilka minut z każdej strony.
Autor
Lista składników
- 250 g wołowiny (najlepiej klasy II)
- 4 plastry surowego, wędzonego boczku (40 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- ½ cykorii (40 g)
- ½ pomidora (85 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dżem z dyni
Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >