Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Przygotowanie
- Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości
- Wlewamy mleko
- Posypujemy nasionami słonecznika
Rady dietetyka
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Płatki gryczane możesz zastąpić jaglanymi. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Autor
Lista składników
- 5 łyżek płatków gryczanych (75 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 łyżka nasion słonecznika (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smażony makaron imbirowo- czosnkowy
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru
Banana ugniatamy widelcem na papkę, a jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >