Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Przygotowanie
- Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie
- Wlewamy mleko
- Posypujemy pestkami dyni
Rady dietetyka
Jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy, możesz mleko kokosowe zastąpić mlekiem kozim. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Płatki gryczane możesz zastąpić jaglanymi. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Autor
Lista składników
- 5 łyżek płatków gryczanych (75 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 łyżka pestek dyni łuskanych (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >Zupa z bakłażana
Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…
WIĘCEJ >