fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9fbd16fe-37f7-4e62-86f6-9a1d0a3f5a89
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody)
  • Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi
  • Podajemy

Rady dietetyka

Kaszę gryczaną możesz zastąpić jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe, ryżowe lub kozie (jeśli masz nietolerancję histaminy).

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie gryczanki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 łyżek kaszy gryczanej (90 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 4 łyżki świeżych lub mrożonych jagód (60 g)
  • 5 łyżek świeżych lub mrożonych malin (75 g)
  • 4 sztuki orzecha włoskiego (16 g)
  • 2 garście świeżej mięty (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >