Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą
Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody)
- Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi
- Podajemy
Rady dietetyka
Kaszę gryczaną możesz zastąpić jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe, ryżowe lub kozie (jeśli masz nietolerancję histaminy).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie gryczanki.
Autor
Lista składników
- 6 łyżek kaszy gryczanej (90 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 4 łyżki świeżych lub mrożonych jagód (60 g)
- 5 łyżek świeżych lub mrożonych malin (75 g)
- 4 sztuki orzecha włoskiego (16 g)
- 2 garście świeżej mięty (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Twarożek z migdałów
Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…
WIĘCEJ >Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >