fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z żółtek na cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16f8c4d1-cc3f-45cc-9e5b-b93ab5c492a3

Jajecznica z żółtek na cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
  • Rozpuszczamy masło na patelni
  • Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła
  • Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
  • Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
  • Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
  • Krótko mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.

Mieszamy jajecznicę tak długo jak lubimy. Im dłużej zamieszamy, tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze.

Uwagi

Zajrzyj do potraw powiązanych, by zainspirować się podobnymi potrawami.

Jajecznicę można również przygotować z całych jajek, lub roztrzepać i zrobić coś na kształt omleta (tak jak na zdjęciu).

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 żółtek jaj kurzych roz. M (140 g)
  • Szczypiorek (50 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Sałatka z prosciutto

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…

WIĘCEJ >