fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z żółtek na cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16f8c4d1-cc3f-45cc-9e5b-b93ab5c492a3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajecznica z żółtek na cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
  • Rozpuszczamy masło na patelni
  • Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła
  • Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
  • Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
  • Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
  • Krótko mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.

Mieszamy jajecznicę tak długo jak lubimy. Im dłużej zamieszamy, tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze.

Uwagi

Zajrzyj do potraw powiązanych, by zainspirować się podobnymi potrawami.

Jajecznicę można również przygotować z całych jajek, lub roztrzepać i zrobić coś na kształt omleta (tak jak na zdjęciu).

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 żółtek jaj kurzych roz. M (140 g)
  • Szczypiorek (50 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Jajecznica na maśle

Na patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia.

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >