fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w sosie szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c688311e6-3658-4f39-b0e7-98d1f4c92eca

Jajka w sosie szpinakowym

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy na półtwardo (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 4 minuty). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą
  • Szpinak podsmażamy na maśle z curry
  • Do szpinaku dolewamy odrobinę wody i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut ciągle mieszając
  • Zawartość garnka blendujemy na sos. Jeśli potrzeba, jeszcze chwilę gotujemy do redukcji wody
  • Jajka obieramy ze skorupek i podajemy zanurzone w sosie

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz zainspirować się innymi potrawami z jajkiem, które znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 garści świeżego szpinaku (50 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 1 łyżeczka curry (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >