fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbfcf185-ae14-4755-a9eb-cdcc2ad38a71-1

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Przygotowanie

  • Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na 4 plastry
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy boczek i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy ciepłą, odcedzoną kaszę jaglaną, mieszamy, podgrzewamy przez minutę, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 4-5 min z każdej strony
  • Kładziemy jeden plaster mięsa na drugi
  • Obok mięsa kładziemy plastry jabłek
  • Smażymy z jednej strony 3 minuty
  • obracamy jabłka na drugą stronę i od razu mięso na drugą stronę
  • Jabłka posypujemy majerankiem
  • Układamy na talerzu kaszę, obok plastry jabłka i karkówkę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z karkówką – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki (każdy po 100 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 płaska łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub masło klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >