Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem
Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem
Przygotowanie
- Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem)
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na 4 plastry
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy boczek i zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy ciepłą, odcedzoną kaszę jaglaną, mieszamy, podgrzewamy przez minutę, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz
- Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Smażymy karkówkę po 4-5 min z każdej strony
- Kładziemy jeden plaster mięsa na drugi
- Obok mięsa kładziemy plastry jabłek
- Smażymy z jednej strony 3 minuty
- obracamy jabłka na drugą stronę i od razu mięso na drugą stronę
- Jabłka posypujemy majerankiem
- Układamy na talerzu kaszę, obok plastry jabłka i karkówkę
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z karkówką – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 2 plastry karkówki (każdy po 100 g)
- 1 jabłko (180 g)
- 50 g kaszy jaglanej
- 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 płaska łyżka majeranku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki smalcu gęsiego lub masło klarowanego Ghee (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią
Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa
Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki
WIĘCEJ >