fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbfcf185-ae14-4755-a9eb-cdcc2ad38a71-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Przygotowanie

  • Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na 4 plastry
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy boczek i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy ciepłą, odcedzoną kaszę jaglaną, mieszamy, podgrzewamy przez minutę, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 4-5 min z każdej strony
  • Kładziemy jeden plaster mięsa na drugi
  • Obok mięsa kładziemy plastry jabłek
  • Smażymy z jednej strony 3 minuty
  • obracamy jabłka na drugą stronę i od razu mięso na drugą stronę
  • Jabłka posypujemy majerankiem
  • Układamy na talerzu kaszę, obok plastry jabłka i karkówkę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z karkówką – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki (każdy po 100 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 płaska łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub masło klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki 

WIĘCEJ >