fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbfcf185-ae14-4755-a9eb-cdcc2ad38a71-1

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Przygotowanie

  • Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na 4 plastry
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy boczek i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy ciepłą, odcedzoną kaszę jaglaną, mieszamy, podgrzewamy przez minutę, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 4-5 min z każdej strony
  • Kładziemy jeden plaster mięsa na drugi
  • Obok mięsa kładziemy plastry jabłek
  • Smażymy z jednej strony 3 minuty
  • obracamy jabłka na drugą stronę i od razu mięso na drugą stronę
  • Jabłka posypujemy majerankiem
  • Układamy na talerzu kaszę, obok plastry jabłka i karkówkę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z karkówką – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki (każdy po 100 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 płaska łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub masło klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >