Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami
Przygotowanie
- Pora i marchewkę kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa
- Dusimy kilka min na średnim ogniu
- Dodajemy kaszę jaglaną i bulion warzywny
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, żeby kasza napęczniała
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zamiast kaszy jaglanej można użyć gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka bulionu warzywnego (250 ml)
- 2 marchewki (120 g)
- ½ pora (ok. 70 g)
- 80 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bazyliowe pesto z awokado
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >